Αιγιάλεια: Επιτέλους έργο στα κατολισθήσιμα, παράταση «έκτακτης ανάγκης», χθες, από την Πολιτική Προστασία

Ζαΐμης – Φιλιππάτος στην «Π» : «Δεν έχουμε ρόλο στην όποια παρέμβαση…» – Αισιοδοξία από τον δασάρχη Αιγίου… ότι θα ανακόψουν το κακό

ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑ Με την παραμικρή νεροποντή φερτά υλικά κλείνουν δρόμους κοντά στον Ελαιώνα

Το γεγονός ότι με την παραμικρή νεροποντή κλείνει ο δρόμος στην Πάλαια Εθνική Οδό, στο ύψος του Ελαιώνα, από τα φερτά υλικά, όπως έγινε προχθές, αιτιολογεί τη χθεσινή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται κατά έξι μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν τεθεί κοινότητες της Αγιαλείας.

Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αιγιαλείας, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, παρατείνεται η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Κοινοτήτων Μαμουσιάς, Ελαιώνα, Ροδιάς, Ζαχλωριτίκων, Διακοπτού, Καθολικού και Τράπεζας της ΔΕ Διακοπτού, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. Η παράταση θα ισχύσει για έξι μήνες, δηλαδή έως 23 Ιανουαρίου 2025.

Χωρίς απορροή στην άκρη του δρόμου δεν συγκρατούνται τα νερά

Χωρίς απορροή στην άκρη του δρόμου δεν συγκρατούνται τα νερά

Η «Πελοπόννησος», αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, έδωσε βήμα σε τρεις καθ’ ύλην αρμόδιους με ερώτημα για ποιο λόγο ένα χρόνο μετά τη φωτιά δεν έχει γίνει το παραμικρό και με την πρώτη δυνατή βροχή ο δρόμος κλείνει προκαλώντας προβλήματα σε περιοίκους και περαστικούς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μελέτες στο πλαίσιο της οχύρωσης των περιοχών Μαμουσιά, Βιλιβινιώτικα, έχουν προγραμματιστεί εργασίες τοποθέτησης κορμοδεμάτων στο βουνό και λεκανών απορροής στη άκρη του δρόμου που θα συγκρατούν τα νερά.

Μιλήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκιώνα Ζαΐμη, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Φιλιππάτο και τον δασάρχη Αιγαίου, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο ο οποίος μάλιστα έδωσε την είδηση ότι εγκρίθηκε το κονδύλι για την υλοποίηση του έργου και μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσουν εργασίες οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας – Πολιτικής Προστασίας Φωκίων Ζαΐμης δήλωσε: «Ως Περιφέρεια δεν έχουμε ρόλο στην υλοποίηση του έργου, όμως επειδή το θέμα μάς ενδιαφέρει έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις συσκέψεις και πιέζουμε το υπουργείο για να γίνουν τα δύο έργα. Θέλουμε να γίνουν οι παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό αφενός για λόγους προστασίας και αφετέρου γιατί κάθε φορά που κλείνει ο δρόμος, η Περιφέρεια ξοδεύει χρήματα για τον καθαρισμό του».

Σκηνές απο Θεσσαλία θύμιζε την Τρίτη η περιοχή του Διακοπτού

Σκηνές απο Θεσσαλία θύμιζε την Τρίτη η περιοχή του Διακοπτού

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αιγιάλειας Δημήτρης Φιιπππάτος τόνισε: «Η Πάλαια Εθνική Οδός δεν ανήκει στον Δήμο Αιγιαλείας, αλλά στην Περιφέρεια κι εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε όσο μπορούμε για να λυθεί το πρόβλημα. Υπεύθυνο για τα έργα είναι το Δασαρχείο Αιγίου το οποίο τρέχει τις διαδικασίες και θα προχωρήσει σε ανάθεση σε εργολάβους».

Ο δασάρχης Αιγίου Χρύσανθος Αλεξανδρόπουλος σημείωσε: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Δασαρχείο Αιγίου είναι μια υποστελεχωμένη Υπηρεσία η οποία αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις διαδικασίες σε δασικούς δρόμους για την πρόσβαση των πυροσβεστικών και το επόμενο βήμα είναι να αναθέσουμε σε δασικούς συνεταιρισμούς τα έργα για να γίνουν εργασίες κορμοδεμάτων. Το θετικό είναι ότι έχουμε δεσμεύσει το ποσό του 1.100.000 ευρώ περίπου και εκτιμώ ότι αν δεν αλλάξει κάτι, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Να σημειώσω εδώ ότι τα φαινόμενα των κατολισθήσεων δεν θα μηδενιστούν με τις παρεμβάσεις των κορμοδεμάτων οι οποίες έχουν διάρκεια ζωής 3-5 χρόνια, αλλά θα τις ανακόψει και θα δώσει χρόνο στη φύση να κάνει αυτή το έργο της προστασίας».

Ομολογία της Περιφέρειας για τα καμένα της Αιγιάλειας

Τη φύση βλέπει ως αντίδοτο για να λυθεί το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο με κατολισθήσεις στην Αιγιαλεία που κλείνουν τον δρόμο, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, ο οποίος μιλώντας στον Ρeloponnisos FM 104,1 αναφέρθηκε στο τι συμβαίνει στον Ελαιώνα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Αυτή η κατάσταση σας ανησύχησε; Δεν έχουν γίνει ενέργειες για να μην έχουμε πάλι την καταρροή φερτών υλικών;

«Αυτά είναι φαινόμενα σε περιοχές που έχουν πληγεί σε δασικές πυρκαγιές. Το φαινόμενο δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Εχει προηγηθεί όλη τη χειμερινή περίοδο με μεγάλες βροχοπτώσεις και σε περιπτώσεις που έχουν κλίση, να φεύγουν αδρανή υλικά από την περιοχή του Ελαιώνα και να πέφτουν στην πάλαια Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσχέρεια στην κυκλοφορία.

Το ίδιο έγινε και προχθές. Εγκλωβίστηκε και ένα αυτοκίνητο, τα υλικά ήταν πολλά, αλλά επεμβήκαμε, κάναμε διάνοιξη, σχολιαστικό έλεγχο και καθαρισμό.

Δεν είναι μόνο ο Ελαιώνας, όμως. Θέματα προέκυψαν και στα Δερβενάκια και στη Μαμουσιά, όπου είχαμε κατολισθητικά φαινόμενα και κάναμε καθαρισμό για να επανέλθει ο δρόμος σε πλήρη κυκλοφορία. Αν έχουμε καταρρακτώδεις βροχές σε μικρό χρονικό διάστημα, κάνουμε διαχείριση μέχρι η φύση να ανακάμψει, να βγει αρκετή βλάστηση και να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα».

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Διαχείριση μέχρι να ανακάμψει και να βγει αρκετή βλάστηση

-Με την Περιφέρεια έχετε εικόνα αν είμαστε κοντά σε κάποιες παρεμβάσεις;

«Δεν μπορούν να γίνουν επί της ουσίας έργα, όταν είναι 40 μοίρες κλίση το πρανές του βουνού, έχει καεί το κομμάτι που έχει καεί. Πλέον περιμένουμε μέχρι η φύση να αναγεννήσει τη βλάστηση και να σταματήσουν τα φαινόμενα τα οποία είναι αναμενόμενα. Απλά κάνουμε διαχείριση, όταν οι υπάρχουν βροχές μεγάλης έντασης και έχουμε πτώση φερτών υλικών».

-Με βάση τις μελέτες, βλέπετε να έρχονται σύντομα έργα;

«Αυτά τα έργα δεν τα κάνει η Πολιτική Προστασία, τα κάνουν άλλες Υπηρεσίες και συνήθως τα έργα αυτά γίνονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Οσο πιο μακριά πηγαίνουν, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν: Η αποχώρηση από την κούρσα των Προεδρικών εκλογών, η Καμάλα Χάρις και η αντίδραση Τραμπ

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή και η 38χρονη μητέρα που έχασε το βρέφος στον 8 μήνα – Τι συνέβη, από τι έπασχε

Αχαΐα: Του επιτέθηκε με σιδερογροθιά και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Ενόργανη Γυμναστική: Πρωταθλήτρια καταγγέλλει ομοσπονδιακό προπονητή για απόπειρα βιασμού

Μιλένα Αποστολάκη: Αποσύρει την υποψηφιότητά της από την κούρσα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε η απόφαση για παράταση της προθεσμίας