Γερμανία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας απολύει 14.000 εργαζομένους

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στη Γερμανία είναι ακόμη πιο εκτεταμένες από ό,τι φοβούνταν οι εργαζόμενοι στις αρχές του έτους και διέψευσε επανειλημμένα η διοίκηση της εταιρείας.

Γερμανία

Ο υπερχρεωμένος προμηθευτής αυτοκινήτων ZF Friedrichshafen αντιμετωπίζει μια κρίσιμη δοκιμασία μετά την ανακοίνωση μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας. Το νούμερο δύο του κλάδου θέλει να περικόψει σταδιακά 11.000 έως 14.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2028.

Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας στη Γερμανία είναι ακόμη πιο εκτεταμένες από ό,τι φοβούνταν οι εργαζόμενοι στις αρχές του έτους και διέψευσε επανειλημμένα η διοίκηση της εταιρείας.

Τον Ιανουάριο, χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα κεντρικά γραφεία στο Φρίντριχσχάφεν. Τώρα κάθε τέταρτος εργαζόμενος από τους 54.000 στη Γερμανία είναι πιθανό να χάσει τη δουλειά του – μια ιστορική διάσταση. Η ZF είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γερμανικός προμηθευτής αυτοκινήτων μετά την Bosch και βρίσκεται πιθανώς εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή (26.07.2024) οι εγκαταστάσεις της θα ενοποιηθούν ή θα αναδιαρθρωθούν, γεγονός που θα επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και τη διοίκηση και την ανάπτυξη.

Η εταιρεία τονίζει πως οι περικοπές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά υπεύθυνα, με προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης και αποζημίωσης. Ως αιτίες της αναδιάρθρωσης η επιχείρηση αναδεικνύει την υψηλή πίεση του ανταγωνισμού και του κόστους, και την αδύναμη ανάπτυξη της αγοράς για τις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης.