Να σταματήσουν τα λόγια

Ο Βασίλης Φερτάκης είναι πρόεδρος Πυροσβεστών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Νήσων.

Ο Βασίλης Φερτάκης στη φωτιά στο Γηροκομειό Πατρών

Μία από τις πιο δύσκολες και πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν αυτή στο Γηροκομειό της Πάτρας.

Διότι:

1) Η πυρκαγιά έπιασε μεσημέρι, όπου εκείνη την ημέρα είχαμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, με ισχυρούς ανέμους και σχεδόν ανύπαρκτη υγρασία.

2) Η πυρκαγιά ξέσπασε στις παρυφές της πόλης, μέσα στον αστικό ιστό.

3) Η μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο της περιοχής, είχε σύνθετη – μικτή βλάστηση.

τα παραπάνω δημιούργησαν ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο – επιχειρησιακά – σκηνικό με ταχύτατη εξάπλωση.

Παρ όλη την κατάσταση, που διαμορφώθηκε, καταφέραμε να ελέγξουμε και να σβήσουμε τη φωτιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Συνεπώς, επιχειρησιακά, είχαμε ένα ξεκάθαρα εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Οι συνάδελφοι υπερέβαλαν εαυτούς, με φιλότιμο και υψηλό επαγγελματισμό.

Με αφορμή όμως αυτήν την επικίνδυνη πυρκαγιά αποδεικνύονται, τουλάχιστον, τρία ζητήματα, τα οποία απαιτούν -πλέον- άμεση λύση:

1) Υλοποίηση του πάγιου και διαχρονικού αιτήματός μας για δημιουργία ενός ακόμη μάχιμου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Πάτρα, με παράλληλη ενίσχυση -αναβάθμιση των δομών που υπάρχουν. Θα μας ενισχύσει σε Πυροσβεστικό Προσωπικό και Πυροσβεστικά Μέσα, δηλαδή υψηλή επιχειρησιακή αρτιότητα και όχι να περιμένουμε απεγνωσμένα ενισχύσεις από άλλες περιοχές, όπως έγινε και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά

2) Απλήρωτη εργασία-υπερεργασία! Δουλεύουμε, συνεχόμενα, εξαντλητικά ωράρια, με ελάχιστη ξεκούραση, ό,τι παραπάνω από το κανονικό εργαζόμαστε είναι απλήρωτη εργασία και λόγω αυτού έχουμε και φαινόμενα κατάχρησης μέσω των επιφυλακών. Θα πρέπει, άμεσα, να θεσμοθετηθεί η πληρωμή εργασίας πέραν του κανονικού, ώστε να αμείβεται ο πυροσβέστης, που εργάζεται παραπάνω και να σταματήσει η κατάχρηση λόγω του ότι δεν πληρώνει το κράτος!

3)Επικίνδυνο και ανθυγιεινό, με άμεση θεσμοθέτηση. Είναι άδικο, εντελώς, να δουλεύουμε κάτω από αυτές τις αντίξοες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες και να μην λαμβάνουμε το συγκεκριμένο επίδομα.

Για τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει τις εκάστοτε πολιιτικές ηγεσίες και ιδιαίτερα την σημερινή κυβέρνηση, που μας εμπαίζει συνεχώς!

Πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και τις υποσχέσεις και να προχωρήσουν, επιτέλους, ταχύτατα, σε πράξεις.