Ισραήλ: Μπορεί να χτυπήσει πρώτο το Ιράν εάν αποδειχθεί ότι επίκειται επίθεση

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν».

Νετανιάχου

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο για προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει το Ιράν, εάν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Herzi Halevi, ο επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea και ο επικεφαλής της Shin Bet Ronen Bar, πραγματοποιήθηκε εν μέσω προετοιμασιών για αναμενόμενες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τη λιβανέζικη σύμμαχό του Χεζμπολάχ.

Η εκτίμηση ότι το Ιράν είναι πιθανό να επιτεθεί στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ακολουθεί τις διαδοχικές δολοφονίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατο του Χανίγια και ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επιπλέον, ότι η χώρα είναι έτοιμη για όλα και θα ανταποδώσει σκληρά αν δεχτεί επίθεση, μεταδίσει το timesofisrael.com.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο – τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Shukr, αλλά δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία του Χανίγια, για τον θάνατο του οποίου η Χαμάς, το Ιράν και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν το εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να σκοτώσει τους εγκεφάλους της Χαμάς που βρίσκονται πίσω από την καταστροφική επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Χτυπάμε κάθε ένα από τα όπλα του με μεγάλη δύναμη».

Η G7 καλεί σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε σήμερα (05.08.2024) αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να εγγυηθούν στο Ισραήλ ότι θα είναι σε θέση να ανανεώσει τις μάχες εναντίον της Χαμάς στη Γάζα μετά την πρώτη φάση μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας, ως μέσο πίεσης προς τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που θα έπρεπε να απελευθερώσει στην πρώτη φάση, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Yedioth Ahronoth και Haaretz, η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει ακόμη γραπτή εγγύηση, όπως ζητά η Ιερουσαλήμ, αλλά έχει συμφωνήσει κατ’ αρχήν να δώσει μία, αν υλοποιηθεί μια συμφωνία.

Με πληροφορίες από το newsit, νωρίτερα σήμερα (05.08.2024), έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο Ισραήλ για πιθανή επίθεση με drone προερχόμενα από το Λίβανο. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός οι στόχοι αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, όμως μία ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Ayelet HaShahar στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού και ένας στρατιώτης.

Σύμφωνα με το Axios, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι Ιράν και Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο Μπλίνκεν συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με στους συναδέλφους του των G7 προκειμένου να συντονιστεί με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να δημιουργήσει διπλωματική πίεση της τελευταίας στιγμής στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα αντίποινά τους.

Τόνισε ότι ο περιορισμός του αντίκτυπου των χτυπημάτων τους είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.

 

Διαβάστε επίσης:

Διδυμότειχο: Συνελήφθη o 32χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε την σύντροφό του

Πάτρα: Ενοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Βραχνεΐκων, πού συνελήφθη ο δράστης

Μέση Ανατολή: Ετοιμη να χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ, το χρονοδιάγραμμα, έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο

Εκλογές στη Χειμάρρα: Νίκη για τον «εκλεκτό» του Έντι Ράμα – Νέστορας Βάρφης: «Η τρομοκρατία κέρδισε για ακόμα μια φορά»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελικός για Καραλή, πρεμιέρα για Στεφανίδη – Το πρόγραμμα για την Ελλάδα σήμερα