Με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΠΗΝ: Εκδηλώσεις μνήμης για τα Ολοκαυτώματα Ανωγείων και χωριών του Κέντρους

Σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων Ανωγείων, Αμαρίου, Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

πρωτοβουλία

Τα Ολοκαυτώματα Ανωγείων και χωριών του Κέντρους, από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της Κρήτης, θα τιμηθούν φέτος με συμμετοχή δημοσιογράφων, ιστορικών και εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης από όλες τις μαρτυρικές περιοχές της χώρας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων Ανωγείων, Αμαρίου, Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Στο πανελλήνιο αυτό αντάμωμα μνήμης και τιμής που θα γίνει στην πόλη του Ρεθύμνου 21 -23 Αυγούστου, δήλωσαν συμμετοχή εκπρόσωποι από Καλάβρυτα, Δίστομο, Κομμένο Άρτας, Καταρράκτη Άρτας, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Πύργους Κοζάνης, Δομένικου Λάρισας, Σαραντάπορου Λάρισας, Μεσοβουνίου Κοζάνης, Νέων Κερδυλλίων, Δροσοπηγής Πρέβεζας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί μια καλλιτεχνική απεικόνιση όλων των μαρτυρικών περιοχών μέσα από την τέχνη του φακού και του λόγου ( Ωδείο Ρεθύμνου 21 Αυγούστου στις 9 το βράδυ) και ένα Συνέδριο με θέμα «Ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων για τη σημερινή κατάσταση των μαρτυρικών περιοχών (αναπτυξιακή πορεία –προοπτικές), και το κυριότερο με ποιο τρόπο θα μεταλαμπαδευτεί το χρέος στις επόμενες γενιές για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και πως θα αποτυπωθεί σωστά η ιστορία χωρίς μεθοδεύσεις και προσπάθειες που επιχειρούν την υποβάθμιση της τραγικότητας αυτών των ιστορικών στιγμών για λόγους σκοπιμοτήτων.