Αυστρία: Σχέδια για αυστηρότερα μέτρα για την τρομοκρατία από τον καγκελάριο

Αφορμή η σχεδιαζόμενη επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ.

Γερμανία

Ο καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ θα εισαγάγει μέτρα για να ενισχύσει τις αντιτρομοκρατικές ικανότητες της Αυστρίας αφού οι αρχές απέτρεψαν σχεδιαζόμενη επίθεση, εμπνευσμένη από το ISIS, που επρόκειτο να γίνει σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη.

Σε ανάρτηση στο «Χ», ο Νεχάμερ δήλωσε ότι παρουσιάζει πακέτο μέτρων για «αποφασιστική δράση κατά τρομοκρατικών ενεργειών», παραπέμποντας σε δημοσίευμα που αποκαλύπτει τα σχέδιά του για ενίσχυση των εγχώριων υπηρεσιών Πληροφοριών.

Το δημοσίευμα της αυστριακής Kronen Zeitung στο οποίο παρέπεμψε ο Νεχάμερ παρουσίαζε τέσσερα σημεία, μεταξύ των οποίων να δοθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας η ικανότητα να παρακολουθούν την επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων –κάτι που δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Ο συντηρητικός Νεχάμερ, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον επόμενο μήνα, δήλωσε μετά την αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης επίθεσης ότι η Αυστρία χρειάζεται να δώσει στις υπηρεσίες Πληροφοριών περισσότερες εξουσίες για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η βασική απειλή για το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Νεχάμερ είναι το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), που προηγείται στη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Το FPO τάσσεται κατά αυτού που χαρακτηρίζει «ισλαμοποίηση» της Αυστρίας και έχει δεσμευθεί να απαγορεύσει το πολιτικό ισλάμ.

Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά του σε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας αργότερα σήμερα.

Η Kronen Zeitung ανέφερε ότι το πακέτο του περιλαμβάνει προτάσεις να πάταξη του πολιτικού ισλάμ με την αυστηροποίηση των κανόνων για το δικαίωμα συνάθροισης ομάδων που κρίνονται εχθρικές προς τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το protothema, περιλαμβάνει επίσης μέτρα με στόχο την αποριζοσπαστικοποίηση εξτρεμιστών και προβλέψεις που θα διευκολύνουν την υποχρεωτική προφυλάκιση νεαρών που είναι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα.

Το γραφείο του Νεχάμερ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Αυστρία έχει αυστηρούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι προσπάθειες του OVP να καταστεί ευκολότερη η παρακολούθηση των επικοινωνιών έχουν σκοντάψει σε διαμάχες με τους κυβερνητικούς του εταίρους, το κόμμα των Πρασίνων.

 

Διαβάστε επίσης:

Aναλυτικά τα 14 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Πάτρα: Νέο χειρουργείο για την τραυματία δημοτική υπάλληλο, πώς εξελίσσεται η κατάστασή της

Απανθρακωμένη σορός στο Χαλάνδρι: Τι λέει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που βρέθηκε εργαζόμενη

Πυρκαγιά Αττική: Στάχτη και αποκαΐδια, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα ΦΩΤΟ

Καιρός: Επανέρχονται τα 40αρια, η πρόγνωση μέχρι και το Σάββατο