Γιώργος Παπαπαύλου: Επιστολή στη Μενδώνη για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντού του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, προσανατολίζεται να απευθυνθεί στην υπουργό Πολιτισμού, μετά την πρωτοφανή άρνηση της προέδρου της τοπικής μας αυλαίας, να δεχθεί την κατάθεση ένστασης από μέρους του, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής.

Παπαπαύλου

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μετά την περίεργη διαδικασία επιλογής του νέου καλλιτεχνικού διευθυντού, το αποτέλεσμα της οποίας, ως γνωστόν, είχε προαναγγείλει η «Π» με εκτενές δημοσίευμά της, ήδη από τις… 24 Απριλίου 2024!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας, ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντού του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, προσανατολίζεται να απευθυνθεί στην υπουργό Πολιτισμού, μετά την πρωτοφανή άρνηση της προέδρου της τοπικής μας αυλαίας, να δεχθεί την κατάθεση ένστασης από μέρους του, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής.

Παράλληλα αφήνει υπόνοιες για τον τρόπο της επιλογής και τη διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ σημειώνει με νόημα, ότι «η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή σε ένα ΔΗΠΕΘΕ, είναι πολιτική. Δεν πρέπει να την κάνουν κομματική…».

Ο γνωστός πατρινός ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου, μιλώντας στην «Π», αποκαλύπτει την πρόθεσή του να απευθυνθεί στη Λίνα Μενδώνη, μετά την άρνηση της προέδρου:

«Στο e mail που έστειλα στην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, ζητώντας της να με ενημερώσει για τη διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση που κάποιος θέλει να υποβάλει ένσταση, η απάντηση της κ. Λυδίας Καραθανασοπούλου ήταν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο! Είναι δυνατόν; Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού σε αυτό; Πώς γίνεται για μια τέτοια θέση να μην προβλέπεται ένσταση, την ίδια στιγμή που π.χ. τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Σερρών το προβλέπουν; Τα μέλη του ΔΣ αποφασίζουν χωρίς να ελέγχονται; Είναι αυτό δημοκρατία; Είναι αυτό μια… φιλολαϊκή πρακτική;».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ

Οσο για τη διαδικασία της επιλογής, ο Γιώργος Παπαπαύλου σημειώνει:

«Δεν ξέραμε πώς έγινε η επιλογή. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο αποφάσισαν. Ηταν ένα θολό τοπίο! Δεν είναι νόμιμο να μην μπορεί κάποιος να καταθέσει. Είναι απαράδεκτο για μία τέτοια θέση. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Πέρασα από συνέντευξη στις 10 Ιουνίου. Εγώ έδωσα συνέντευξη σε 4 από τα 9 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διότι τα υπόλοιπα μέλη… απουσίαζαν! Είχαν να δουν 17 υποψηφίους. Γιατί δέχθηκαν τη θέση τους στο ΔΣ αν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους; Ντροπή να τιμούν την πόλη μας και το ΔΗΠΕΘΕ τόσο αξιόλογοι καλλιτέχνες και να τους αγνοούν με αυτόν τον τρόπο…».

ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Παράλληλα, ο κ. Παπαπαύλου, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν αμφισβητεί τα προσόντα και την αξία του επιλεγέντος Γιάννη Καλατζόπουλου,
θέτει ερωτήματα για την ίδια τη διαδικασία της επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή, αφήνοντας υπόνοιες για προαποφασισμένη επιλογή:

«Η προκήρυξη βγήκε την 1η Απριλίου. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανακοινώθηκε 19 Ιουλίου. Και σκέφτομαι… τα στοιχειώδη: Κάποιος που γνωρίζει από τη λειτουργία ενός θεάτρου, ξέρει ότι αν δώσεις τη θέση τέλος Ιουλίου, η πρώτη σεζόν έχει χαθεί. Και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί όταν το ΔΗΠΕΘΕ είναι ακέφαλο περισσότερο από ένα χρόνο! Εκτός και αν κάποιος γνώριζε από πριν ότι θα επιλεγεί και θα αναλάβει καθήκοντα, οπότε είχε προετοιμαστεί από πριν…».

ΠΑΡΙΑΣ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ

Ταυτόχρονα, ο ηθοποιός και υποψήφιος καλλιτεχνικός διευθυντής ξεσπάει για την εικόνα της δημοτικής αυλαίας, αφήνοντας μομφές για τις επιλογές της δημοτικής αρχής:

«Αισθάνομαι στενοχωρημένος και ως Πατρινός, που βλέπω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τα τελευταία χρόνια. Από πρωταγωνιστής κατάντησε παρίας στον θεατρικό χώρο. Δεν υπάρχει πουθενά στον καλλιτεχνικό χάρτη. Και αυτή η κατάσταση οφείλεται στις λανθασμένες επιλογές που έγιναν σε επίπεδο ηγεσίας…».

 

Διαβάστε επίσης:

Δ. Ελλάδα: Ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχές – Ο Καθηγητής Α. Καζαντζίδης στην «Π»

Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, παραδόθηκε στο Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού

Κακοκαιρία εξπρές: Αχαΐα και Ηλεία στις 4 περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα, νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ

Ναυάγιο στη Σικελία: Ειδικευόμενοι δύτες έκαναν κατάδυση στα 50 μέτρα ΦΩΤΟ

Υπουργείο Πολιτισμού: Με άδεια για βόθρο η πισίνα του σπιτιού του Κασσελάκη στις Σπέτσες», η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ