Επαγγελματίες προπονητές αλλιώς «εκτός» Μητρώου και επιχορήγησης!

Αλλάζουν τα δεδομένα παντού! Τι αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΓΓΑ, από πότε τίθεται σε ισχύ, τι είναι υποχρεωμένες να κάνουν Ομοσπονδίες και ομάδες

Επαγγελματίες

Σύμφωνα με εγκύκλιο, που θα αρχίσει να ισχύσει από τον Ιούλιο του 2026 απέστειλε η ΓΓΑ, καθίσταται πλέον υποχρεωτική παντού η πρόσληψη προπονητή ανεξαιρέτως σε όλα τα αθλητικά σωματεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο της ΓΓΑ και να τύχουν αναγνώρισης.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

-Από 1η/7.2024, προπονητή, έχουν υποχρέωση να απασχολούν οι αθλητικές ομοσπονδίες και αθλητικές ενώσεις, οι αθλητικές ΑΕ και ΤΑΑ. και τα αθλητικά σωματεία σε κάθε άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, Ολυμπιακό ή μη, για κάθε κλάδο άθλησης που καλλιεργούν και για όλα τα τμήματα, όλων των ηλικιακών και αγωνιστικών κατηγοριών. Συνεπώς, η μη απασχόληση προπονητή, αυτοδίκαια οδηγεί στην ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης και τη διαγραφή από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

-Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη του άρθρου 99 του ν. 5128/2024, αφορά αποκλειστικά την υποχρέωση απασχόλησης προπονητή αναλόγως του επιπέδου άδειας άσκησης επαγγέλματος (Α’, Β,’ Γ’), η οποία και αρχίζει να ισχύει από την 1η.7.2026.». Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, μέριμνα οργάνωσης και προγραμματισμού σχολών προπονητών για όλα τα αθλήματα που καλλιεργούν (καταθέτοντας σχετικό αίτημα στη ΓΓΑ, τμήμα Προπονητών και Εκπαιδευτών Αθλημάτων), προκειμένου έως την 1η.7.2026 να έχει αποφοιτήσει και αιτηθεί αναγγελία άσκησης επαγγέλματος προπονητή, επαρκής αριθμός προπονητών, κυρίως, Β’ και Γ’ επιπέδου.

-Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον επαγγελματία, ο οποίος, κατόπιν σχετικής αναγγελίας προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος, λαμβάνει ατομικό αριθμό μητρώου και καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο προπονητών, που τηρείται στη ΓΓΑ.

-Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με σύμβαση πλήρους, μερικής ή περιοδικής απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

-Η σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ή να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ή να αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet.

-Το ύψος της παρεχόμενης αμοιβής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 250 ευρώ ανά μήνα παρεχόμενης υπηρεσίας ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

-Κάθε αθλητικός φορέας υποχρεούται να απασχολεί προπονητή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών εντός της δωδεκάμηνης χρονικής περιόδου από την 1η Αυγούστου έως και την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους.