Ζελένσκι: Ο πόλεμος «επέστρεψε» στη Ρωσία, «Άρρωστος γέρος» ο Πούτιν που απειλεί διαρκώς με το κόκκινο κουμπί

Θα «μάθει τι σημαίνει αντίποινα», σημειώνει σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας του από τη Σοβιετική Ένωση

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πόλεμος «επιστρέφει» στη Ρωσία, δηλώνει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της 33ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση, στην οποία σημειώνει ότι η Μόσχα που επιτέθηκε στη χώρα του το 2022 «θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα».

Η Ρωσία ήθελε «να μας καταστρέψει», αλλά ο πόλεμος «επέστρεψε σε αυτήν», τονίζει ο Ζελένσκι στο βίντεο αυτό με την ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία βιντεοσκοπήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ βρισκόταν στην περιοχή της μεθορίου από την οποία το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεσή του στη Ρωσία.

Ο ουκρανός πρόεδρος διευκρινίζει στην ομιλία του ότι το βίντεο αυτό ελήφθη σε ερημική δασική περιοχή της περιφέρειας του Σούμι, την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι αυτή βρισκόταν σε απόσταση «μερικών χιλιομέτρων» από το σημείο από το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Το Κίεβο «αιφνιδιάζει για άλλη μια φορά», προσθέτει ο ουκρανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι η Ρωσία «θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα».

Με την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, «η Ρωσία επεδίωκε μόνον ένα πράγμα: να μας καταστρέψει. Αντί γι’ αυτό σήμερα γιορτάζουμε την 33η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», συνεχίζει.

«Όποιος θέλει να σπείρει το κακό στο έδαφός μας θα θερίσει τους καρπούς στη δική του επικράτεια. Δεν πρόκειται ούτε για πρόβλεψη, ούτε για καυχησιολογία, ούτε για τυφλή εκδίκηση. Πρόκειται μόνον για δικαιοσύνη», υπογραμμίζει.

Στην ομιλία του αυτή ο ουκρανός πρόεδρος χαρακτηρίζει εξάλλου τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «άρρωστο γέρο της Κόκκινης Πλατείας που απειλεί διαρκώς όλον τον κόσμο με το κόκκινο κουμπί».

Εδώ και μέρες, η Μόσχα προειδοποιεί για πυρηνική καταστροφή στην περίπτωση επίθεσης του ουκρανικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, που βρίσκεται στην περιοχή στην οποία επιτέθηκαν οι δυνάμεις του Κιέβου πριν από δύο εβδομάδες.

Η Ουκρανία τιμά σήμερα την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση καθώς ο πόλεμος με την Μόσχα διανύει την τρίτη χρονιά του και μετά την διασυνοριακή επίθεση χιλιάδων στρατιωτών του Κιέβου στην ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, κατά την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δεκάδες οικισμούς και έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, και δηλώνουν ότι εξακολουθούν να καταφέρουν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς και να εμποδίζουν τις προσπάθειες προώθησής τους σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

Από την έναρξη της ουκρανικής διασυνοριακής επίθεσης στη Ρωσία, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές της περιφέρειας του Κουρσκ. Τουλάχιστον 31 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 143 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.