Γερμανία: Πρωτιά για το AfD στη Θουριγγία – Τι δείχνει exit poll ΒΙΝΤΕΟ

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του κρατιδίου της Σαξονίας χαρακτηρίστηκε υψηλή σύμφωνα με την Deutsche Welle , με ποσοστό 25,8% μέχρι το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία του κρατιδίου.

Γερμανία

Η διαδικασία των εκλογών στα γερμανικά ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Οι ψηφοφόροι στα δύο ανατολικά γερμανικά κρατίδια προσέρχονται στις κάλπες σε εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ακροδεξιό κόμμα «Eναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στην πρώτη του νίκη σε περιφερειακό επίπεδο και στην εδραίωση μιας νέας λαϊκιστικής δύναμης της αριστεράς, «Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW).

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Θουριγγία και στην κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με οριακό προβάδισμα από το AfD στη Σαξονία.

Σύμφωνα με exit poll του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, το AfD θα κερδίσει το 30,5% των ψήφων, έξι μονάδες μπροστά από το συντηρητικό CDU και πολύ μπροστά από τα τρία κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας. Εάν επιβεβαιωθεί, θα δώσει στην ακροδεξιά την πρώτη της νίκη σε ένα κοινοβούλιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στη Θουριγγία. Περίπου πέντε εκατομμύρια Γερμανοί είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στα ανατολικά κρατίδια την Κυριακή. Το AfD βρίσκεται επίσης κοντά πίσω από το συντηρητικό CDU στις εκλογές για την ανάδειξη του κρατιδιακού κοινοβουλίου στη Σαξονία.

Το exit poll του ARD δίνει στο CDU 31,5% και στο AfD 30% στη Σαξονία, και πάλι με μεγάλη διαφορά από τα τρία κόμματα που σχηματίζουν την εθνική κυβέρνηση.

Σε άλλο exit poll αναφέρεται το εξής:

Κυριακάτικη δημοσκόπηση για τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας: AfD 29 % | CDU 23 % | BSW 18 % | DIE LINKE 13 % | SPD 6 % | GRÜNE 4 % | Άλλοι 7 %

 

Κυριακάτικη δημοσκόπηση για τις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας: CDU 33% | AfD 30 % | BSW 12 % | ΠΡΑΣΙΝΟΙ 6 % | SPD 6 % | DIE LINKE 4 % | Άλλοι 9 %

 

Υψηλή η συμμετοχή

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του κρατιδίου της Σαξονίας χαρακτηρίστηκε υψηλή σύμφωνα με την Deutsche Welle , με ποσοστό 25,8% μέχρι το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία του κρατιδίου. Το 2019, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν 26,2%. Σε αυτούς τους προκαταρκτικούς αριθμούς δεν περιλαμβάνονται όσοι ψήφισαν ταχυδρομικώς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 24,6% των ψηφοφόρων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν 16,9%.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Θουριγγίας παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή. Περίπου το 32% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου είχαν ψηφίσει μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τους κρατικούς εκλογικούς αξιωματούχους στην Ερφούρτη. Το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι το 2019 (31,2%).

Τα αποτελέσματα στα κρατίδια στη Σαξονία και τη Θουριγγία, που αναμένονται απόψε, Κυριακή στις περιφερειακές εκλογές, πιθανότατα θα είναι καταστροφικά για τα τρία κυβερνώντα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Ελεύθεροι δημοκράτες) της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ένα χρόνο πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές στη Γερμανία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Πολλοί ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία δηλώνουν ότι απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την κυρίαρχη πολιτική, τρεις και πλέον δεκαετίες μετά την εθνική επανένωση, με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της παρακμής, της ερήμωσης και της υστέρησης των οικονομικών επιδόσεων να επιτείνουν την αίσθηση ότι εξακολουθούν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αναφέρει η Guardian.

Το αντιμεταναστευτικό, αντι-ισλαμικό AfD πέρασε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας σφυρηλατώντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «απογοητεύει» τους πολίτες της, ενώ αξιοποίησε το σοκ και την οργή για τις δολοφονίες στη δυτική πόλη Σόλινγκεν, που φέρεται να έγινε από έναν Σύρο που απορρίφθηκε ως αιτών άσυλο.

Ποια είναι η Σάρα Βάγκενκνεχτ

Πρώην υψηλόβαθμο μέλος του αριστερού κόμματος Die Linke, η Βάγκενκνεχτ ίδρυσε φέτος τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Σύμφωνα με το iefimerida, η Βάγκενκνεχτ γεννήθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία από πατέρα Ιρανό και μητέρα Γερμανίδα. Το κόμμα της βρίσκεται τώρα σε τροχιά ανάδειξης σε ρυθμιστικό παράγοντα στις σημερινές εκλογές των κρατιδίων της Θουριγγίας και της Σαξονίας.

Έχει καταγγείλει την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», δεσμεύτηκε να παράσχει υψηλότερες συντάξεις και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, την ψέκασαν με ροζ μπογιά ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη Θουριγγία.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης κατά Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, όχι πολιτική με βιντεάκια – Θα είμαι παρών

 Ντελίριο Τατάρ – Οργή Τσελίκ: Κατηγορούν το «Famagusta» για προπαγάνδα – Η εισβολή στην Κύπρο «έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία»

Δάνης Κατρανίδης: Η σχέση σταθμός με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο γάμος και οι κοινές εμφανίσεις

Πάτρα: Διψώντας, δίπλα στο… υδραγωγείο! – Πολύωρες καθημερινά οι διακοπές νερού στον Ριγανόκαμπο

Σχολεία: Οι 11 αλλαγές που έρχονται με το πρώτο κουδούνι – Τι ισχύει με τις απουσίες, τις αποβολές και τα κινητά