Στο Chalki Summit VI το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων του ΕΑΠ

Το θέμα ήταν η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης αλλά και η σημασία του νερού ως καθοριστικού στοιχείου πνευματικότητας στον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία ειδικότερα.

 

 

Chalki

Το διεθνούς κύρους Chalki Summit VI το οποίο εντάσσεται στον καταξιωμένο θεσμό των σχετικών συναντήσεων που οργανώνει από το 2012 το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πλαίσιο του διεπιστημονικού και διαθρησκευτικού διαλόγου για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε από 29 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και τη Χάλκη.

Η φετινή συνάντηση οργανώθηκε από τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιάκονο και εκτελεστικό διευθυντή του Huffington Ecumenical Institute at Hellenic College Holy Cross εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε συνεργασία με το Θερινό σχολείο ‘Νερό και Απόβλητα’ του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων από τον καθηγητή κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, του ΕΑΠ, με τις συνεργάτιδες τους κα. Ελένη Κοντόγλη και Δρ. Εκάβη Ίσαρη αντίστοιχα.

Το θέμα ήταν η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης αλλά και η σημασία του νερού ως καθοριστικού στοιχείου πνευματικότητας στον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία ειδικότερα.

Την έναρξη της συνάντησης ευλόγησε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος ο οποίος πραγματοποίησε και σχετική κεντρική ομιλία για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στη σύγχρονη εποχή και ανέδειξε τη συνάφεια του Ορθόδοξου θεολογικού λόγου με την επιστημονική θεώρηση του θέματος.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του καθηγητή κ. Καλαβρουζιώτη ο οποίος παρουσίασε τη διαχείριση του νερού και των υδάτινων αποβλήτων στην αρχαιότητα.

Chalki

Οι εργασίες της συνάντησης συνεχίστηκαν με εισηγήσεις από σημαντικούς ερευνητές και αναπτύχθηκε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος μεταξύ επιστημόνων και θεολόγων που έδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την σύνδεση και τη συμπόρευση μεταξύ Θρησκείας και Επιστήμης.

Στο θερινό σχολείο που διεξήχθη σε Κωνσταντινούπολη και Χάλκη συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι καθηγητές. Το εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, τον αναπλ. Καθηγητή κ. Πέτρο Κόκκινο, τη Δρ. Εκάβη Ίσαρη, τη Δρ. Ελένη Γκρίλλα, την υποψ. Διδάκτορα Άλκηστη Καντεράκη και τον υποψ. Διδάκτορα Σωτήρη Μιχαλόπουλο και τον καθηγητή κ. Γιώργο Ν. Βλαχάκη από το Εργαστήριο Επικοινωνίας της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής της ΣΑΕ. Συμμετείχαν επίσης οι συνεργάτες της διαχείρισης αποβλήτων του εργαστηρίου, καθηγήτριες Χρυση Καραπαναγιώτη Πανεπιστήμιο Πατρών και Δέσπω Φάττα –Κασσινός Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι εισηγήσεις των συναδέλφων του ΕΑΠ άφησαν ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και αναδείχθηκε ο ρόλος του Πανεπιστημίου μας στην έρευνα των σχετικών θεμάτων.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία ευσύνοπτη παρουσίαση των συμπερασμάτων από την καθηγήτρια Gayle Woloschak, μία από τις σημαντικότερες ειδικούς για τη σχέση Επιστήμης και Θρησκείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμπερασματικά σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ΕΑΠ και μάλιστα ως φορέα συνδιοργάνωσης αυτού του τόσο σημαντικού στον διεθνή χώρο γεγονότος ενισχύει ακόμα περισσότερο του υφιστάμενους δεσμούς του Πανεπιστημίου μας με τις δράσεις της ΑΘΠ για την προστασία του περιβάλλοντος και το εντάσσει στην πρωτοπορία αυτού του τομέα με ερευνητικές συμβολές που αποτελούν καινοτόμες προσεγγίσεις και ελπίζουμε χρήσιμες για εφαρμογές που θα συμβάλλουν στην ποιότητα του νερού στον πλανήτη μας.