Χαλανδρίτσα: Το πρόγραμμα των εγκαινίων και ενημερωτικές δράσεις για τον πρωτογενή τομέα στην 21η «AgreXa»

Η 21η Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας – «AgreXa 2024», θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου

Χαλανδρίτσα

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 21.00 θα τελεστούν τα εγκαίνια της 21ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας – «AgreXa 2024» που είναι έτοιμη να υποδεχτεί κι εφέτος περισσότερους από 130 εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες που θα κατακλύσουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού Χαλανδρίτσας, από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η βραδιά των εγκαινίων τα οποία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος περιλαμβάνει το παραδοσιακό δρώμενο από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων με τίτλο: «Φως και ελπίδα» – πώς η λαϊκή μας παράδοση εκφράζει σημερινά προβλήματα!

Ακολουθεί το καλωσόρισμα του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θ. Μπαρή, χαιρετισμοί, χορευτικό ταξίδι από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας και του Συλλόγου Αχαιών «Ο Καρατζάς».

Η βραδιά θα κλείσει με Συναυλία από τους «Μπουάτ». Διοργάνωση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η τρίτη κατά σειρά ημέρα της διοργάνωσης, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν προγραμματιστεί τέσσερις (04) ενημερωτικές δράσεις για τον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν:

Δράση αγροτουρισμού:

  1. «Ενισχύοντας τη βιο–αγροδιατροφική ταυτότητα της περιοχής»

Εκδήλωση – workshop ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την  διασύνδεση του βιο – αγροδιατροφικού τομέα με τον αγροτουρισμό. Θα συμμετέχουν ειδικοί σε θέματα αγροτουρισμού,διατροφής καθώς και tour operators.

(Θα προηγηθεί βιωματική επίσκεψη – ξενάγηση σε βιο – αγρόκτημα της περιοχής).

Η εκδήλωση υλοποιείται από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο της διατοπικής Συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ –  BIO EFFECT GREECE», του Υπομέτρου 19.3, του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020.

2. «Αγροδιατροφική Καινοτομία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», παρουσίαση των Καινοτόμων Έργων που υλοποιεί η ΠΔΕ.

3. Παρουσίαση και τιμητικές διακρίσεις στις πιστοποιημένες και βραβευμένες τυροκομικές μονάδες, Αχαϊκή Βιομηχανία Α.Ε. – ΑΒΙΓΑΛ – «Φέτα Παντελής» και Τυροκομείο Τομαράς – «Φέτα Ερυμάνθου» που δραστηριοποιούνται στη Βαλμαντούρα Δ.Ε. Φαρρών και Δροσιά Δ.Ε. Τριταίας Δ. Ερυμάνθου, αντίστοιχα.

4. Παρουσίαση και ενημέρωση για την αιγοπροβατοτροφία στην Αχαΐα – υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές – η εμπειρία από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

 «Ο Δήμος μας έχει μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί δυναμικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε στη φετινή AgreXa να εστιάσουμε στην κτηνοτροφία και στα παράγωγα αυτής, όπως η γαλακτοκομία και τυροκομία, κλάδους με μεγάλες δυνατότητες αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Με τις ενημερωτικές δράσεις που έχουμε προγραμματίσει στοχεύουμε να αναδειχτούν βιώσιμες και κυκλικές πρακτικές για ανθεκτική και εξωστρεφή κτηνοτροφία που θα συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία και θα αξιοποιεί εργαλεία και ευκαιρίες που θα επιτρέψουν την εξέλιξη του κλάδου», τόνισε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση στην AgreXa 2024.

Τέλος τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέρψης θα παρουσιάσουν ένα Χορευτικό ταξίδι στην Ελλάδα.