Μην κρύβεται πίσω από την ανικανότητά του

Ο Κώστας Σβόλης είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πάτρα Ενωμένη».

Μετά τη διακοπή -εκ μέρους της δημοτικής αρχής Πατρέων- της χορήγησης δεκατιανού στους άπορους μαθητές, μετά την κατάργηση του 16ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, μετά τον ευτελισμό των απόρων με τις ελάχιστες διανομές τροφίμων και τα αναξιοποίητα έσοδα για τον σκοπό αυτόν, μετά την απαξίωση των απόρων που δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια από τον Δήμο -ενώ υφίσταται κονδύλι για αυτόν τον σκοπό- η κοινωνική πολιτική του Δήμου στιγματίζεται από την κατάργηση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νοτίου Διαμερίσματος.

Η σταδιακή μείωση των ωφελουμένων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ οφείλεται στην προτίμηση των οικογενειών προς τις ιδιωτικές δομές.
Αντί η δημοτική αρχή να ψάχνει ενόχους στο πολιτικό σύστημα, κατηγορώντας τα κόμματα εξουσίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, θα ήταν προτιμότερο να ασκήσει αυτοκριτική, για ποιον λόγο θα στερηθεί μία λαϊκή συνοικία των υπηρεσιών του δημοτικού ΚΔΑΠ.

Η αλήθεια:

1. Ολες οι έγκυρες αιτήσεις για Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΑμεΑ ικανοποιήθηκαν από την Πολιτεία με τη χορήγηση επιταγής (voucher). Ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις για τα ΚΔΑΠ, σε παιδιά κάτω του ορίου φτώχειας. Δεν ικανοποιήθηκαν 51.839 αιτήσεις, για τα ΚΔΑΠ, που πληρούσαν τα κριτήρια. Είναι θετικό μέτρο η αύξηση της χρηματοδότησης για το 2024-2025 κατά 18 εκατ. ευρώ, είναι θετική η αύξηση των ωφελουμένων, αλλά η ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική δεν συνάδει με εξαιρέσεις. Οφείλουμε να στοχεύσουμε στην πλήρη ικανοποίηση των αιτήσεων, που πληρούν τα κριτήρια και συντασσόμεθα με το αίτημα αύξησης της χρηματοδότησης.

2. Η προτίμηση των ωφελούμενων προς τις ιδιωτικές δομές αποκαλύπτει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να προσελκύσει τους γονείς να επιλέξουν τα δημοτικά ΚΔΑΠ. Οφείλει να αντιληφθεί ότι με την απραξία και τη μόνιμη καταγγελία κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων, θα προβεί στο άμεσο μέλλον στην κατάργηση και άλλων δημοτικών δομών.

Κύριοι της δημοτικής αρχής, οφείλουμε άπαντες να αναζητήσουμε λύσεις, ώστε κανένα δημοτικό ΚΔΑΠ να μην κλείσει. Αρκεί, φυσικά, να ευαισθητοποιηθεί η δημοτική αρχή και να μην κρυφτεί πίσω από την ανικανότητά της.

Ιδωμεν…