Γηροκομειό: Πρώτο τεστ στη βροχή μετά τη φωτιά, αυτοψία της «Π» στα καμένα του λόφου της Πάτρας

Πλαγιές «στάχτη», σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, έτοιμες να αποκολληθούν!

Γηροκομειό Ο Ηλίας Αραβαντινός ζώνει με σακιά άμμου το σπίτι του!

Σε οχυρωματικά έργα ενόψει του ακήρυχτου πολέμου, ενός υδάτινου εισβολέα που πλησιάζει απειλητικά, επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της πληγείσας από τη φωτιά, περιοχής του Γηροκομείου!

Προαισθανόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η επόμενη θεομηνία για τις περιουσίες τους, αλλά ενδεχομένως και για την ίδια τη ζωή τους, έχουν «ζώσει» τα σπίτια τους με σακιά άμμου, με πλέγματα, με πλίνθους, με λαμαρίνες και με ό,τι άλλο υλικό επινοήσει ο κάθε ιδιοκτήτης για να προστατέψει το βιος και την οικογένειά του.

Δύο μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά (9/7/24), η αυτοψία της «Π» στα καμένα, αποκαλύπτει το τρόμο των κατοίκων, την ανυπαρξία σοβαρού σχεδίου αντιμετώπισης ακραίων φαινόμενων από τους υπευθύνους και την αβελτηρία του Δήμου Πατρέων!

Γηροκομειό

O Γιάννης Σιδέρης ξετυλίγει στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο, τους φόβους των κατοίκων για την επόμενη θεομηνία που θα πλήξει το Γηροκομειό

«ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ»

Παράλληλα, όμως, ο φακός της «Π» προβάλλει και σκηνές από… ταινία τρόμου προσεχώς: Μεγάλα κομμάτια από τις καμένες πλαγιές, σε απόσταση αναπνοής από οικίες, είναι έτοιμα να αποκολληθούν και με τη σειρά τους είναι επόμενο ότι θα επιφέρουν τεράστιες κατολισθήσεις!

Και το χειρότερο σημάδι; Το πλάτος στο ρέμα της περιοχής, έχει ήδη φραχθεί κατά το ήμισυ, από τόνους χωμάτων, κορμών και βράχων, προειδοποιώντας για τα χειρότερα…

Κάτοικοι ξεσπούν: «Ηδη, είχαμε κατολισθήσεις από την προχθεσινή νεροποντή! Το ρέμα θα πλημμυρίσει. Θα πνιγούμε μέσα στα σπίτια μας! Βοηθήστε μας! Πού είναι ο δήμαρχος; Αφαντος είναι! Προεκλογικά, όμως, ερχόταν κάθε τρεις και λίγο και ζητούσε να τον ψηφίσουμε…»

Γηροκομειό

O μηχανολόγος – μηχανικός Θανάσης Σταμάτης και η πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Κωνσταντίνα Παπάκου, εστιάζουν στα τοπογραφικά της περιοχής

«ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΠΡΟΣΤΑΥΤΕΥΤΟΙ!»

Το πρελούδιο των εφιαλτικών διαθέσεων της φύσης, μετά την αποψίλωση του φυσικού αναχώματος των δένδρων από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, «ήχησε» προχθές: Η νεροποντή, αν και όχι ιδιαίτερα έντονη, κατέβασε φερτά υλικά και τόνους νερού από το βουνό, προκαλώντας χειμάρρους και ισχυρό σοκ στους κατοίκους.

Οι περίοικοι σπεύδουν στο μικρόφωνο της «Π» και φωνάζουν:

«Νιώθουμε απροστάτευτοι! Δύο μήνες μετά τη φωτιά, είμαστε στο ίδιο σημείο! Διότι έχει γίνει ένας καθαρισμός 70 μέτρων του ανοικτού ρέματος, αλλά αυτό δεν φτάνει. Τα καλάμια κόπηκαν, αλλά δεν απομακρύνθηκαν. Είμαστε ανήσυχοι, αλλά και μόνοι! Ετοιμαζόμαστε οι ίδιοι να μπούμε στο ρέμα για να απομακρύνουμε ξύλα, καλάμια και άλλα φερτά υλικά. Δεν έχουμε την ενημέρωση για συντονισμένο σχέδιο, είτε από τον Δήμο είτε από την Περιφέρεια! Μόνοι μας τρέχουμε!».

Γηροκομειό

Κινδυνεύουμε λέει με απόγνωση στην Π, η Μαίρη Κρότση

«ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΑΡΕΣ»

Αλαφιασμένοι οι ιδιοκτήτες οικιών και επιχειρήσεων, απευθύνουν δραματική έκκληση μέσω της «Π»:

«Θα πλημμυρίσουμε! Αυτό είναι κάτι που το φοβόμαστε όλοι κάτοικοι του Γηροκομείου! Σε μια μεγάλη καταιγίδα, τα νερά θα περάσουν μέσα από τις οδούς Καραβαγγέλη, Υπαπαντής, Γηροκομείου και θα φθάσουν κάτω, μέχρι την οδό Εγλυκάδος!».

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι σχάρες των όμβριων είναι ακαθάριστες:

«Είναι αδήριτη η ανάγκη να επιθεωρηθεί το εγκιβωτισμένο μέρος του ρέματος, σε όλο το μήκος του! Γιατί πιθανόν να έχει μέσα του εμπόδια. Και να μπει στην είσοδό του μια σχάρα, για να συγκρατεί τα φερτά υλικά, γιατί αυτά θα παρασυρθούν και θα βουλώσουν όλο αυτό το κανάλι! Με αποτέλεσμα τα νερά να ξεχειλίσουν και να πλημμυρίσουν όλο τον οικισμό! Δεν ήρθε ακόμα κάποιο συνεργείο να καθαρίσει τις σχάρες των όμβρων υδάτων…».

Γηροκομειό

Θα πνιγούμε προειδοποιεί ο επαγγελματίας Αν.Καραπατάκης

«ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ»

«Στην περιοχή μας έχουμε τα οικόπεδα του Δασαρχείου, για τα οποία ο δασάρχης μάς είπε ότι θα καθαριστούν από τα καμένα, το… επόμενο τρίμηνο! Επίσης, ούτε τα οικόπεδα της Ι.Μ. Γηροκομείου και της Ι.Μ. Πατρών έχουν καθαριστεί. Είναι γεμάτα από φερτά υλικά, τα οποία θα παρασυρθούν από τη βροχή και θα πέσουν μέσα στον οικισμό μας!».

«ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ;»

«Η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας είπαν ότι ο Δήμος θα κατασκευάσει ένα τοιχίο επί της οδού Ιγνατίου, το οποίο θα οδηγήσει τα νερά προς το ρέμα. Πότε περιμένουν να το κάνουν; Επρεπε ήδη να έχει φτιαχτεί!
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαΐμης έφερε εδώ -και καλώς- την ΕΑΓΜΕ. Εμάς δεν μας κάλεσαν. Ομως, το αποτέλεσμα αυτής της Επιτροπής θα πρέπει να είναι άμεσο! Πότε θα αποφασίσει αυτή η Επιτροπή και πότε θα γίνουν τα έργα που θα προκρίνει; Ολα αυτά, έπρεπε να έχουν γίνει από τον Αύγουστο ήδη! Επιτέλους, θα μας προστατέψουν;».

Αλήθεια, ποιος θα κοιτάξει στα μάτια τους κατοίκους και θα τους απαντήσει υπεύθυνα;

Γηροκομειό

Κατολισθήσεις δείχνει η Μ. Σταυροπούλου δίπλα στο σπίτι της