Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη – Πλησίασε τις 1.400 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,63 μονάδες ή -0,47% και έκλεισε στις 1.406,91 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.405,18 μονάδων

Χρηματιστήριο

Κατώτερο των περιστάσεων για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο άλλαξε πρόσημο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Αν και αρχικά συντονιζόταν, τελικά κράτησε -ξανά- αποστάσεις από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, καταγράφοντας απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα. Μάλιστα, η νέα πτώση συνοδεύθηκε από «παραβίαση» ενός ακόμη σημείου στήριξης, δηλαδή των 1.410 μονάδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (12/9) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,63 μονάδες ή -0,47% και έκλεισε στις 1.406,91 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.405,18 μονάδων. Στις 1.425,17 μονάδες εντοπίστηκε το υψηλό ημέρας. Πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο από τις 13 Αυγούστου (1.403,17 μονάδες), με τον ΓΔ να έχει απολέσει συνολικά -2,74% το τελευταίο 5ήμερο. Ισχυρές πιέσεις άσκησαν οι τράπεζες, με αρνητική πρωταγωνίστρια την ΕΤΕ, ενώ από τα blue chips ξεχώρισε λόγω των απωλειών της η ΔΕΗ.

Η Λεωφόρος Αθηνών πήρε την κατιούσα από τις 14:00 και μετά, με την απροθυμία των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου να γίνεται έντονα αντιληπτή. Το «κύμα» των πωλητών ήρθε λίγο πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια -όπως αναμενόταν- κατά 25 μονάδες βάσης. Αν και νωρίτερα κινήθηκε πάνω από τις 1.420 μονάδες, η εγχώρια αγορά έφτασε πλέον να κινείται ξανά στη «ζώνη» των 1.400-1.410 μονάδων, που αποτελούν χαμηλό ενός μήνα.

Ούτε σήμερα ενθουσίασε ο τζίρος, ο οποίος συνδυάστηκε με πολλά πακέτα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Η Τρ. Πειραιώς είχε την τιμητική της με δύο mega πακέτα αθροιστικής αξίας 15,594 εκατ. ευρώ. Αμφότερα αφορούσαν 2 εκατ. τεμάχια, με το ένα να αλλάζει «χέρια» στην τιμή των 3,905 ευρώ ανά μετοχή και το δεύτερο στα 3,892 ευρώ.

Ο προβληματικός Σεπτέμβριος και η τρέχουσα χρηματιστηριακή επικαιρότητα

«Διαγραμματικά, οι 1.450 μονάδες κρατούνε το “κλειδί” της ανόδου, ενώ η απώλεια των 1.400 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα δημιουργήσει “δεύτερες σκέψεις” σε πολλά “ευαίσθητα” χαρτοφυλάκια. Η εποχικότητα του Σεπτεμβρίου είναι ούτως ή άλλως… προβληματική για τις Κεφαλαιαγορές, με την προηγούμενη εβδομάδα να είναι η χειρότερη του έτους για τον S&P500, και το ΧΑ πάντως να τη… γλιτώνει δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα είναι στο απυρόβλητο ή χαίρει… προνομιακής μεταχείρισης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επικείμενη ιδιωτική τοποθέτηση για το 8% έως 10%, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, οδηγεί τους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες σε στρατηγικό «μάζεμα» κεφαλαίων, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι όταν διενεργηθεί το placement, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.

Το βράδυ της Παρασκευής (13/9) η Moody’s θα δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που τοποθετεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στο Ba1 με σταθερό outlook.

Οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου ανακοινώνουν σήμερα η Lamda Development και η Ελλάκτωρ από τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και οι «μικρότερες» Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας και Κλουκίνας – Λάππας. Πριν την έναρξη των συναλλαγών, η Alpha Trust – Ανδρομέδα ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της, διανέμοντας μάλιστα πρόσθετο μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

Σήμερα τέθηκαν προς διαπραγμάτευση οι 5,55 εκατ. νέες μετοχές της Attica Bank, που προέκυψαν από τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση περίπου 12,33 εκατ. μετοχών της Eurobank, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από 221 στελέχη της τράπεζας, με τιμή διάθεσης το 0,23 ευρώ. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ διαπραγματεύθηκε σήμερα η μετοχή της Εβροφάρμα, ενώ χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,02 ευρώ διαπραγματεύθηκε η Unibios.

Κατεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές στο εξωτερικό

Εύθραυστο αποδεικνύεται ότι είναι το κλίμα στην Wall Street, καθώς μετά το ανοδικό ξεκίνημα, πλέον τα ηνία έχουν πάρει οι πωλητές, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά -0,3%. Ωστόσο, οι εναλλαγές των προσήμων είναι συνεχείς και δεν φαίνεται ξεκάθαρα από τώρα η πορεία που θα ακολουθήσει η αμερικανική αγορά. Στο επίκεντρο τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Ανοδικά, αλλά σε πιο χαμηλό τέμπο, συνεχίζουν να κινούνται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Κέρδη +0,6% σημειώνει ο Stoxx 600. Οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου διαπραγματεύονται με άνοδο από +0,5% έως +1,1%. Όλα τα «φώτα» έπεσαν στη μείωση των επιτοκίων, που θα ανακοίνωσε νωρίτερα η ΕΚΤ. Πρόκειται για τη δεύτερη περικοπή -μετά από εκείνη του Ιουνίου- κατά 25 μονάδες βάσης εντός του 2024.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei να επιδίδεται σε ισχυρό ράλι ανάκαμψης. Ο ιαπωνικός δείκτης ενισχύθηκε κατά +3,55% ή 1.264 μονάδες, με ώθηση από το τεχνολογικό «άλμα» της Wall Street. Κέρδη +2,3% για τον Kospi της Νότιας Κορέας, ενώ αντίθετα οι κινεζικοί δείκτες έκλεισαν σε ήπια πτωτικό έδαφος.

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Καθηγητές με… αδιάβροχα και ομπρέλες, σε αίθουσες που στάζουν στο 3ο Δημοτικό Πάτρας! Στο φως από την «Π» έγγραφα του σχολείου προς τον Δήμο ΦΩΤΟ

Τροχαίο Πατρών – Κορίνθου: Τι προηγήθηκε της θανατηφόρας πρόσκρουσης με δυο νεκρούς ΦΩΤΟ

Καύσιμα: «Ανάσα» για τους οδηγούς η πτώση σε προ κρίσης επίπεδα, οι τιμές της βενζίνης στην Πάτρα

Παράσυρση Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον 46χρονο οδηγό, τι είπε στον ανακριτή για το αλκοόλ

Απόστολος Λύτρας: Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους