Λ. Παπαδόπουλος: «Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τα βασικά στο μπάσκετ»

Ο 44χρονος σήμερα «Λάζος» μιλάει για το νέο του κανάλι στο youtube Low Post Media, στο οποίο κάνει μπασκετική ανάλυση, για τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ και για πολλά άλλα

Παπαδόπουλος

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος υπήρξε ένας από τους μπασκετμπολίστες που αγωνίστηκαν στο τοπ επίπεδο και έκανε μια μεγάλη καριέρα. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2002, αλλά και με τον Ολυμπιακό το 2012, ενώ με την Εθνική ομάδα πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2006.

Ο 44χρονος σήμερα «Λάζος», ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σοβιετική Ενωση, μιλάει για το νέο του κανάλι στο youtube Low Post Media, στο οποίο κάνει μπασκετική ανάλυση, για τα προβλήματα του ελληνικού μπασκετ, που ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες, αλλά και για πολιτικά θέματα, καθώς είναι ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

– Πώς προέκυψε το κανάλι στο youtube;
«Κάναμε κάποια live με τον Φώτση στους Παξούς όταν βλέπαμε τους τελικούς της Ευρωλίγκας. Πήγαν αρκετά καλά, δέχθηκα αρκετά μηνύματα σχετικά με τη μπασκετική ανάλυση. Μου ζητούσαν να εξηγήσω κάποια πράγματα με απλά λόγια, κάποια στατιστικά. Είδα ότι υπάρχουν πολλά κανάλια που ασχολούνται με δημοσιογραφική ανάλυση και διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κενό σε κάτι πιο εξειδικευμένο, που μου βγαίνει εύκολα γιατί έχω ασχοληθεί πάρα πολύ. Είπα λοιπόν, γιατί να μην το κάνω; Το σκεπτικό είναι να φύγουμε από τη βάση του φιλάθλου και να ασχοληθούμε με το μπάσκετ, με τη στρατηγική και με άλλες βασικές γνώσεις».
Παπαδόπουλος – Η συζήτηση για το ελληνικό μπάσκετ φούντωσε για τα καλά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παιχνίδια της Εθνικής μας. Ειπώθηκαν πολλά: Δεν έχουμε σουτέρ, έχει αλλάξει το μπάσκετ, δεν παράγουμε ταλέντα κλπ. Ποια είναι η δική σου εικόνα για το ελληνικό μπάσκετ;
«Ο Ελληνας φίλαθλος είναι μπασκετικός φίλαθλος και ψάχνει τη λεπτομέρεια. Το ότι δεν έχουμε σουτέρ είναι γεγονός και δεν το λέω μόνο εγώ. Η συζήτηση είναι μεγάλη για να αναλύσουμε τους λόγους και έχω αναφερθεί εκτενώς και σε κάποια βίντεο στο κανάλι μου αναφορικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τους σουτέρ».
– Και επίσης αν αποσυρθούν κάποιοι παίκτες, βλέπουμε ότι από πίσω δεν υπάρχει η ανάλογη ποιότητα…
«Αυτό είναι κάτι γενικό και αφορά το ταλέντο. Το μόνο που μπορώ να εξηγήσω με απλό τρόπο είναι ότι υπάρχουν κάποιες γενιές παικτών που είναι πολύ καλές και κάποιες που δεν είναι τόσο. Αυτό κάνει κύκλους και ισχύει και για άλλες εθνικές. Με τους Ισπανούς, τους Σέρβους, τους Σλοβένους, τους Λιθουανούς. Αν υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή όπως η Ρωσία ή η Αμερική, τότε οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. Επιγραμματικά, θα πω ότι από τις μικρές ηλικίες δεν γίνεται μια

– Αναφέρεις σε ένα από τα βίντεό σου οι παίκτες σήμερα δεν γνωρίζουν τα βασικά του μπάσκετ…
«Πράγματι. Μαθαίνουν στα παιδιά συστήματα, λεπτομέρειες που είναι άχρηστες, τη στιγμή που δεν ξέρουν καλά-καλά να πιάνουν τη μπάλα. Πρώτα πρέπει να μάθουν τα βασικά και μετά στο παιδικό ή στο εφηβικό να ξεκινήσουν να παίζουν κάποια συστήματα. Ο κόουτς Ροδόπουλος με τον οποίο μίλησα για να φτιάξω το σχετικό βίντεο, μου είπε ότι απαγόρευε στον Μήτογλου να σουτάρει τρίποντο μέχρι και στο παιδικό! Ηθελε πρώτα να μάθει σωστά την τεχνική, να διαβάζει τους διαδρόμους, τις αποστάσεις, να κινείσαι καλά χωρίς τη μπάλα, ένας με έναν και μετά να σουτάρει».
– Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο στις μικρές ηλικίες είναι η νίκη;
«Ναι, θέλουν όλοι να κερδίσουν. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να παίζουν και να παίζουν σωστά».
– Από τη μία λέμε ότι δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής οι Ελληνες. Από την άλλη, μπορούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός που βρίσκονται στο τοπ επίπεδο να εμπιστευτούν Ελληνες;
«Πολύ καλό ερώτημα. Στις μικρές ηλικίες πρέπει να δίνεται χρόνο σε όλα τα παιδιά, είτε είσαι καλός, είτε δεν είσαι. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν κάνουν μαζικό αθλητισμό. Κάνουν πρωταθλητισμό. Εκεί παίζουν οι καλύτεροι και πρέπει να δείξεις ότι αξίζεις. Είναι θέμα δυνατοτήτων. Αν μια ομάδα επενδύσει σε μια φουρνιά, τότε ναι, αλλά αυτές οι δύο ομάδες δεν είναι σε τέτοια φάση. Η ΑΕΚ το έχει κάνει παλιότερα και άλλες ομάδες».
– Μπορεί η Ομοσπονδία να παίξει ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία;
«Σίγουρα μπορεί, αλλά όχι μόνο η ΕΟΚ. Πρέπει να είναι συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς του μπάσκετ. H Oμοσπονδία βάζεις τους κανόνες και για να είμαστε δίκαιοι, κάνει κάποιες κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση».
– Ωστόσο, προσπάθησες και εσύ να αλλάξεις κάποια κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ όταν ασχολήθηκες με την προεδρία του ΠΣΑΚ…
«Μπήκα πολύ δυναμικά και άγαρμπα και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πράγματα σχετικά με τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, το οικονομικό, την ασφάλιση των παικτών, την απαγόρευση μεταγραφών όταν υπήρχαν οφειλές. Πιστεύω ότι σε κάποια θέματα καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας. Τότε τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα. Κάναμε απεργιακές κινητοποιήσεις και ο λόγος που σταμάτησα τόσο νωρίς από την Εθνική ομάδα ήταν η διαμάχη με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Από κάποια φάση και μετά, ο κ. Βασιλακόπουλος άρχισε να βλάπτει το ελληνικό μπάσκετ».

– Επίσης, είχες δηλώσει ότι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με την προεδρία της ΕΟΚ ή με το υπουργείο Αθλητισμού…
«Είναι θέσεις που με ενδιαφέρουν. Γενικά μ’ αρέσει το οργανωτικό κομμάτι, γνωρίζω το μπάσκετ απ’ όλες τις πλευρές και νομίζω ότι μπορώ να παντρέψω όλα».
– Για να ασχοληθείς με το υπουργείο Αθλητισμού, είναι προϋπόθεση να υπάρχει ένας πολιτικός φορές που θα σε καλύπτει…
«Οντως, είναι πρόβλημα (γέλια). Και πολλοί υπουργοί Αθλητισμού χρησιμοποιούσαν τη θέση τους για να πάρουν ψήφους. Θα θυμάστε επί Βενιζέλου που χάρισαν όλα τα χρέη και πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι αλήθεια ότι σκέφτεσαι πάντα το πολιτικό κόστος, αλλά σε εκείνη τη φάση μπαίνεις για μια θητεία, κάνεις τις μεταρρυθμίσεις, τρως το ξύλο και φεύγεις. Αυτό κάνουν οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές. Ξέρεις ότι θα δυσαρεστηθούν πάρα πολλοί, αλλά αν θες να αφήσεις ένα έργο, θα πρέπει να τολμήσεις».
– Ποια θα ήταν η πρώτη μεταρρύθμιση που θα έκανες;
«Θα ξεκινούσε με το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Σε μια τετραετία μπορείς να το αλλάξεις. Και το δεύτερο θα ήταν ο μαζικός αθλητισμός, σχολικά, πανεπιστημιακά, εργασιακά πρωταθλήματα. Αν λυθούν αυτά, ο αθλητισμός θα πάει σε άλλο επίπεδο».
– Μεγάλωσες στη Σοβιετική Ενωση και απ’ όσο γνωρίζω παρακολουθείς τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει;
«Εχω ανθρώπους που μιλάω στη Ρωσία και στην Ουκρανία, παρακολουθώ τον ρωσικό και ουκρανικό Τύπο, παρακολουθώ τα πάντα. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Εχει γίνει εισβολή σε ένα κράτος από τη Ρωσία και προσπάθησε αρχικά να το εντάξει στη χώρα. Οταν είδε ότι δεν τα κατάφερε, τότε θέλησε να το κάνει κράτος δορυφόρο. Βρήκε κάποιες αφορμές για την εισβολή για να τη δικαιολογήσει».
– Για πόσο πιστεύεις ότι θα συνεχίζεται αυτό;
«Μέχρι να φύγει ο Πούτιν από την εξουσία. Μόλις πεθάνει, μόλις γίνει ανατροπή, μόλις τον σκοτώσουν, δεν ξέρω. Ολοι οι δικτάτορες που πέφτουν, τις προηγούμενες ημέρες έχουν υποστήριξη στο 90%. Και ο Τσαουσέσκου είχε 98% στο δημοψήφισμα και την επόμενη εβδομάδα τον σκότωσαν οι ίδιοι».
– Ρώσοι και Ουκρανοί πολίτες έχουν να χωρίσουν κάτι;
«Παλιότερα δεν είχαν. Τώρα έχουν να χωρίσουν. Οι Ουκρανοί βλέπουν τους Ρώσους ως εισβολείς. Οι Κύπριοι δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν με τους Τούρκους πριν την εισβολή. Ζούσαν μια χαρά στο ίδιο νησί. Μετά όλα άλλαξαν. Μπαίνει ένα κράτος σε ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος και θέλει να επιβάλει τα πάντα. Εκεί σπάνε οι φιλίες. Εγώ έχω φίλους και στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Πριν την εισβολή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Να φανταστείς ότι το φιλορωσικό κόμμα ήταν δεύτερο. Ολα τα μαθήματα ήταν στα ρώσικα. Τώρα σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό, ισοπεδώνουν τα πάντα, το έκαναν και στη Συρία».
– Βοήθησε το μπάσκετ ώστε να αποκτήσεις μια ευρύτερη σκέψη για τα πράγματα;
«Ο αθλητισμός δεν είναι εκτός πολιτικής, είναι μέσα στην πολιτική, έχει άμεση σύνδεση με την πολιτική. Το ίδιο ισχύει και στην τέχνη. Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να μην βγει να μιλήσει, να εκφραστεί».
Παπαδόπουλος– Πάντως, η πλειοψηφία των ανθρώπων του πνεύματος σιωπούν…
«Είναι αλήθεια, αλλά συνδέονται όλα με την πολιτική. Οταν ο Χίτλερ διοργάνωσε την Ολυμπιάδα την έκανε για προπαγάνδα, όχι για να προβάλει τον αθλητισμό. Οταν οι ΗΠΑ έκαναν εμπάργκο στη Σοβιετική Ενωση το 1980, είχε σημασία η κίνηση αυτή. Το ίδιο έκανε και η Μόσχα το 1984. Ολοι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τους αθλητές για να πάρουν ψήφους. Τώρα χρησιμοποιούν τις ομάδες. Βοήθησε το μπάσκετ, αλλά διαβάζω πολύ, παρακολουθώ και έχω άποψη. Δεν είμαι ειδικός, αλλά έχω τη γνώμη μου και τη λέω στα πράγματα που γνωρίζω».
– Συνεχίζεις να διαβάζεις πολλά βιβλία;
«Διαβάζω, ναι».
– Τι είδος σου αρέσει;
«Μ’ αρέσουν πολύ τα ιστορικά βιβλία. Μου αρέσει ο Θουκυδίδης που περιγράφει από τότε τη σημερινή κατάσταση. Μ’ αρέσουν οι βιογραφίες, θέματα τεχνολογίας και άλλα».
– Τώρα ασχολείσαι πολύ με το κανάλι σου στο youtube Low Post Media…
«Ναι το απολαμβάνω, παρότι είναι πολύ καινούργιο. Θέλω να ενταχθούν κι άλλοι άνθρωποι στο κανάλι ώστε να εκφράζονται απόψεις και να προβληθεί το μπάσκετ με μια διαφορετική ματιά».
– Και επειδή όλα γυρίζουν ή συνδέονται με τα χρήματα, φέρνουν τελικά την ευτυχία;
«Και ναι, και όχι. Προς το όχι περισσότερο. Βασικά τα χρήματα δίνουν ελευθερία χρόνου, ώστε να απολαύσεις κάποια πράγματα. Ομως μπορείς να το κάνεις και χωρίς πολλά χρήματα. Χρειάζεται μια ισορροπία. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα χρήματα. Είναι περισσότερο φιλοσοφικό το ζήτημα και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση».
– Τι παρακολουθείς περισσότερο στο youtube;
«Αρκετές κωμωδίες, πυγμαχία, πάλη και τώρα τελευταία λίγο μπάσκετ».
– Δηλαδή δεν παρακολουθούσες καθόλου μπάσκετ;
«Οχι καθόλου για μια πενταετία. Μου αρέσουν τα ντιμπέιτ, πολιτικές αναλύσεις, ομιλίες».
– Ποιος έχει περισσότερο χιούμορ; Ο Διαμαντίδης ή ο Φώτσης;
«Νομίζω ο Φώτσης».
– Νομίζω πως ο Διαμαντίδης είναι κρυφό ταλέντο…
«Ακριβώς όπως το λες, είναι κρυφό ταλέντο».
– Εχεις δύο κόρες που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Τι έχεις να πεις στα νέα παιδιά και στους γονείς τους;
«Η μία μου κόρη παίζει μπάσκετ, η άλλη βόλεϊ και έχουν πάρει υποτροφία και οι δύο στην Αμερική. Στους γονείς θέλω να πω να αφήνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, ανεξάρτητα από το αν θα κάνουν πρωταθλητισμό ή όχι. Τα μετάλλια και τα κύπελλα είναι δευτερεύοντα. θα μάθουν να κερδίσουν και να χάνουν, να σέβονται τον προπονητή, να στηρίζουν τον συμπαίκτη τους, να βάζουν στόχους. Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα όταν γίνονται έφηβοι, αλλά είναι καλό να ξεκλέψεις δύο ώρες και να πάνε για προπόνηση».
– Να κλείσουμε μπασκετικά. Πώς βλέπεις Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό την επόμενη περίοδο;
«Εχουν την παρακαταθήκη από πέρυσι, άρα θα είναι δύο καλές ομάδες. Μου άρεσε πέρυσι πιο πολύ το μπάσκετ του Ολυμπιακού, αλλά το μπάσκετ του Παναθηναϊκού ήταν πιο αποτελεσματικό και βασίστηκε στο ταλέντο. Πολύ ελεύθερο παιχνίδι χωρίς κάποια ιδιαίτερη κίνηση. Πρέπει να τις δω τις δύο ομάδες για να έχω άποψη. Περιμένω τα ίδια πράγματα από Αταμάν και Μπαρτζώκα την επόμενη σεζόν».
– Να κλείσουν εισιτήρια οι φίλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ;
«Κι αυτό πολύ δύσκολο να το απαντήσω. Και οι δύο θα ευχαριστηθούν τη χρονιά. Εγώ θα ευχηθώ να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Μπορείς να γεμίσεις το γήπεδο ποστάροντας δύο βλακείες, αλλά κάνει κακό στον αθλητισμό. Και αυτό πρεσβεύω και στο κανάλι μου στο youtube. Θα ευχηθώ να παίξουν ένα όμορφα μπάσκετ και όλα να κριθούν μέσα στο γήπεδο».