Παιδεία: Λάθος προτεραιότητες

Ο Πέτρος Ψωμάς είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης «σπιράλ».

Κάτι έχει καταλάβει λάθος η δημοτική αρχή της Πάτρας, σε σχέση με τις αρμοδιότητες της. Ασχολείται με τα εκπαιδευτικά θέματα, πολιτικοποιώντας τα, όπως ξέρει και θέλει.

Διαστρεβλώνει, τελείως, το ρόλο που της έχει ανατεθεί, παραγνωρίζοντας τις ευθύνες της και μπαίνοντας σε «ξένα χωράφια», για να κάνει συνδικαλισμό, κατήχηση και φτηνή πολιτική.

Εξηγούμαστε: Η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι τα σχολικά κτίρια. Ο Δήμος οφείλει να συντηρεί τις εγκαταστάσεις, να παρέχει ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον σε μαθητές και δασκάλους, να ανταποκρίνεται στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να φροντίζει να βρίσκονται ή και να δημιουργούνται κατάλληλοι χώροι, για να στεγάζουν τα σχολεία.

Αντί αυτών, ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι (όποιοι πέρασαν από το πόστο) ασχολούνται με άλλα, που δεν τους αφορούν: Υποστηρίζουν ημέτερους, εισηγούνται πολιτικά ψηφίσματα στο αναρμόδιο δημοτικό συμβούλιο, επιχειρούν κομματική προπαγάνδα εντός σχολείων (το έκαναν ανερυθρίαστα στους αγιασμούς), απευθύνοντας σε ανήλικους πολιτικές κορώνες κ.λπ.

Την ίδια ώρα, αρνούνται να επιτελέσουν έργο, αδιαφορώντας για την κατάσταση

των σχολικών κτιρίων και την έλλειψη στέγης, ενίοτε μαθητών ΑμΕα.
Το άνοιγμα των σχολείων έφερε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς αντιμέτωπους με τραγελαφικές καταστάσεις: ταβάνια στάζουν, επισκευές στη μέση, ζημιές δεν αποκαθίστανται, νήπια στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, προαυλίζονται σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, άλυτα κτιριακά προβλήματα κ.ά.

Αλήθεια, με τι ασχολήθηκε η Αντιδημαρχία Παιδείας τους καλοκαιρινούς μήνες;

Αλήθεια, τι έργο έχει να επιδείξει η δημοτική αρχή, που κυβερνά επί μια δεκαετία;

Αν αληθεύει η αποκάλυψη πως «27» νηπιαγωγεία στεγάζονται ακόμα σε μισθωμένα ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών και για γκαράζ, τότε έχει δίκιο ο συμπολίτης μας, που ισχυρίζεται πως «με τρία σχολεία τον χρόνο να ασχολούνταν, θα το έλυναν το πρόβλημα».

Δεν ασχολούνται όμως. Πολιτική κάνουν μόνο, όπως το κόμμα τους παραγγέλνει.