Υπερόπλο της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Αυτόματες κατασχέσεις – Ερχονται λουκέτα

Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 1.525.162

ΑΑΔΕ

Νέο μπαράζ κατασχέσεων από την ΑΑΔΕ, βρίσκεται προ των πυλών, με αφορμή την επικείμενη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος Eispraxis, όπου η λήψη αναγκαστικών μέτρων καθίσταται μια αυτοματοποιημένη και άμεση διαδικασία, από τη στιγμή που μια οφειλή στην Εφορία θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη.

Σήμερα η φορολογική διοίκηση πραγματοποιεί την ημέρα πάνω από 200 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 1.525.162 και με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 2.134.014 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι κατασχέσεις αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών και σύντομα μπαίνει σε λειτουργία η μονάδα μαζικών διασταυρώσεων, ενώ στα τέλη του μήνα ενεργοποιείται πλήρως το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis.

Με το νέο σύστημα Eispraxis οι κατασχέσεις θα είναι αυτόματες στους λογαριασμούς των οφειλετών, αμέσως μόλις καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, ενώ η εφαρμογή θα αναλύει το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, τράπεζες, αλλά και από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

ΑΑΔΕΟ πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας (ΕΛΦΕΕ) Αλέξανδρος Μπογιάκης τόνισε στην «Π» ότι ο κλάδος δεν έχει ακόμα επίσημη ενημέρωση, για την ημερομηνία ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού αυτοματοποιημένων κατασχέσεων.

Πρόσθεσε ότι οι συναλλαγές πλέον τίθενται σχεδόν στο σύνολό τους, μέσα από το τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια, τίθενται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Εφορίας, αυτομάτως και την ίδια στιγμή.

Το πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό στην αγορά, με αποτέλεσμα ο προσεχής χειμώνας να είναι εξαιρετικά δύσκολος για πολλές επιχειρήσεις, που λόγω μείωσης εισπράξεων και αύξησης εξόδων θα οδηγηθούν σε λουκέτο, τόνισε ο κ. Μπογιάκης.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός με βροχές και καταιγίδες, πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, πρόγνωση για την Πάτρα

Χανιά: Χαράκωσαν το πρόσωπο μαθητή σε ΕΠΑΛ με μαχαίρι!

Απίστευτο! Επιβάτες ΚΤΕΛ κατέληξαν να ταξιδεύουν κλειδωμένοι στην μπαγκαζιέρα, καταγγελίες ΒΙΝΤΕΟ

Τι αλλάζει στον χάρτη ασφάλισης για οχήματα και ακίνητα από το 2025

ΒΙΝΤΕΟ πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια ο Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του