Απάτη με συνταγογραφήσεις του ΕΟΠΥΥ: ΒΙΝΤΕΟ από τη δράση των κυκλωμάτων, πώς μπαινόβγαιναν σε φαρμακεία

Η ζημιά σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ

ΕΟΠΥΥ

Το φως της δημοσιότητας βλέπει βίντεο από τη δράση των μελών των δύο κυκλωμάτων που συνταγογραφούσαν παράνομα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για βίντεο που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας και δείχνει τα μέλη των δύο κυκλωμάτων να μπαινοβγαίνουν σε φαρμακεία πότε κρατώντας έγγραφα και πότε σακούλες ή κούτες με φάρμακα.

Να θυμίσουμε ότι η ζημιά σε βάρος του Οργανισμού ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν γίνει 16 συλλήψεις με τα μέλη των δύο κυκλωμάτων να ξεκινούν από αύριο την «παρέλαση» στον ανακριτή που θα αποφάσισε την ποινική τους μεταχείριση.

Όπως ανέφερε η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στην ΕΡΤ, «η καταγγελία προήλθε από τον ελεγκτικό οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα μέλη του κυκλώματος επέλεγαν θύματα, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, όπως πολίτες που ήταν ανασφάλιστοι, είχαν δηλωμένα αναληθή στοιχεία στο ΑΜΚΑ τους ή ήταν αλλοδαποί σε δομές».

Το κύκλωμα διέπραττε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ακόμα και σκευασμάτων που βρίσκονταν σε έλλειψη, αποστερώντας την πρόσβαση από πολίτες που είχαν πραγματική ανάγκη. «Κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι όντως έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα, δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν, επειδή χρησιμοποιούνταν με άλλο τρόπο, διαθέτονταν επί πληρωμή σε πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα να τα παίρνουν», δήλωσε η κ. Δημογλίδου.

Η δράση τους περιλάμβανε ακόμα και φάρμακα που εμπίπτουν στον νόμο περί ναρκωτικών, γεγονός που αύξανε την επικινδυνότητα για την υγεία των ατόμων που τα προμηθεύονταν χωρίς νόμιμη συνταγή.

«Βρέθηκαν αρκετά χρήματα, περισσότερα από 450.000 ευρώ, καθώς και ράβδοι χρυσού και χρυσές λίρες στα μέλη του κυκλώματος», συμπλήρωσε η κ. Δημογλίδου, σημειώνοντας ότι το κύκλωμα προσπαθούσε να κρύψει τα παράνομα κέρδη του σε αποθήκες, φαρμακεία και οικίες.

Η Οικονομική Αστυνομία δεν σταματά την έρευνα εδώ, καθώς αναζητά επιπλέον στοιχεία για τη διάρκεια και την έκταση της δράσης του κυκλώματος. Ήδη έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 10 φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων, καθώς και 4 γιατροί δημόσιων δομών σε Αττική και Βοιωτία, που φαίνεται να συμμετείχαν στο δίκτυο. Σχετικά με τους εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς, έχουν ενημερωθεί οι υπηρεσίες τους και ακολουθείται η κανονική διαδικασία σε βάρος τους.

Πηγή: newsbeast.gr