Πάτρα – Αχαΐκή Συνεταιριστική Τράπεζα: Το σκάνδαλο, τα «δένδρα» και το «δάσος»

Για ήσσονες λόγους πιστωτικής συμπεριφοράς αφανίσθηκε εν μια νυκτί η «Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα»

τράπεζα

Η «Πελοπόννησος», με πάμπολλα ρεπορτάζ της τα τελευταία χρόνια και φυσικά με στέρεη επιχειρηματολογία, έχει καταδείξει ότι για ήσσονες λόγους πιστωτικής συμπεριφοράς αφανίσθηκε εν μια νυκτί η «Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα».
Από τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Αχαϊκής Τράπεζας τρία τινά έχουν αναδειχθεί:

Απολογίες εξπρές στη δίκη της Αχαϊκής Τράπεζας – Εξαφανισμένη η PQH παρότι πολιτική ενάγουσα

Πρώτον: Οτι ήταν προειλημμένη η απόφαση των Τροϊκανών να αφανισθούν «μικρές» Τράπεζες από τον πιστωτικό χάρτη της χώρας και υπ’ αυτή την έννοια συνιστά σκάνδαλο το «λουκέτο» στην «Αχαϊκή».

Δεύτερον: Οσο ήταν ήρεμα τα νερά στην ελληνική Οικονομία και την Τραπεζική αγορά, ήταν σύνηθες – αλλά όχι ορθό – φαινόμενο να συμπεριφέρεται «ευέλικτα» η Αχαϊκή στους δανειολήπτες της.

Τρίτον: Διεφάνη πως ό,τι -ενδεχομένως- βαραίνει την «Αχαϊκή Τράπεζα» δεν σημαίνει ότι συλλήβδην οι 87 κατηγορούμενοι συνέπρεξαν σ’ ένα υποτιθέμενο αδίκημα.

Πάτρα – Δίκη Αχαϊκής: Το γενικό μπάχαλο και οι μάρτυρες υπεράσπισης του Πλ. Μαρλαφέκα

Οταν έλθει η ώρα της ετυμηγορίας της Εδρας, τότε και μόνον θα είναι δυνατό να αναλυθεί ασφαλώς και επαρκώς το σκεπτικό της. Ωστόσο, η μέχρι τώρα διαδικασία αφήνει τα περιθώρια για να προχωρήσουμε σε βάσιμες εικασίες. Τούτες δε έγιναν ευκρινέστερες, μετά την απολογία 6 στελεχών της «Αχαϊκής» το πρωινό της περασμένης Τετάρτης.

Ως προς τον σκανδαλώδη χαρακτήρα του «λουκέτου» από την Τρόικα δεν υπήρξε αντίκρουση από τον εισαγγελέα και την έδρα-μια στάση που επαναλαμβάνεται ως σιωπηρή αποδοχή της κοινής πεποίθησης για τον αφανισμό της Τράπεζας.
Αντίθετα δεν διέλαθαν της προσοχής της έδρας κρίσιμες περιπτωσιολογίες, σχετιζόμενες με «ευέλικτες» χρηματοδοτήσεις.

Σε επιθετικά funds πούλησε η PQH 4.000 «κόκκινα» δάνεια της Αχαϊκής Τράπεζας

Τέθηκαν διευκρινιστικά ερωτήματα από τον πρόεδρο, ο οποίος ιδίως επέμεινε στη χρηματοδότηση πατρινού επιχειρηματία, που βασίσθηκε σε λογιστικές καταστάσεις, ώστε να λάβει επιστροφή ΦΠΑ, η οποία όμως δεν συνοδευόταν από βεβαίωση της Εφορίας ότι όντως εδικαιούντο επιστροφή, αντίστοιχη με το χορηγηθέν ποσό…

Πέραν τούτου, δεν έχουμε στον παρόντα χρόνο πλήρη στοιχεία, άρα και λόγο να ταχθούμε υπέρ ή κατά του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας.

Το δικαστήριο είναι εκείνο που θα προχωρήσει στις συνεκτιμήσεις του, όταν ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και δη υπό διπλό πρίσμα. Αφενός της ύπαρξης ή μη δόλου και αφετέρου της θέας ορισμένων καταφανώς λίγων «κομμένων δένδρων» σ’ ένα «δάσος» σύννομων χορηγήσεων, σε συγκεκριμένους χρόνους, που οι εμπράγματες διασφαλίσεις ήταν επαρκείς, σε αντίθεση με ενδεχόμενη ανεπάρκειά τους, όταν βρισκόμασταν στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης.

Και μια τελευταία επισήμανση: Ρίχνοντας κανείς τη ματιά του στο ακροατήριο της περασμένης Τετάρτης θα διαπίστωνε το αντιστρόφως ανάλογο ενδιαφέρον για μια σοβαρή υπόθεση. Ηταν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι παρόντες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίθριος καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας, τι είναι ο «εμποδιστής κυκλώνας»

«Κλείδωσε» ο μποναμάς για συνταξιούχους και ευάλωτους, ποιοι θα ενισχυθούν, από πού θα προέλθουν τα χρήματα

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η ατζέντα των δυο ηγετών

ΣΥΡΙΖΑ: Το ξεκαθάρισε η Όλγα Γεροβασίλη, δεν θα είναι υποψήφια πρόεδρος

Άρης Σπηλιωτόπουλος στον PFM για Κασσελάκη και Δούκα: «Νικητής» ο ένας, «ηθικό θέμα» ο άλλος

Γερμανία – εκλογικό θρίλερ στο Βρανδεμβούργο: Οριακή επικράτηση του κόμματος Σολτς