Ο Πλέσσας για κατασχέσεις λογαριασμών λόγω χρεών στο Δήμο: «Μας νοιάζει ο λαός, όχι οι…Αλκαπόνηδες»

Νομοσχέδιο φέρνει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ρύθμιση χρεών προς τον Δήμο

Πλέσσας

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ασυνεπών οφειλετών τους θα επιβάλλουν πλέον και οι δήμοι όλης της χώρας, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες-εξπρές που ήδη προβλέπονται και έχουν υιοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται να βρεθεί στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, που θα παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους, ενώ επίσης θα μπορεί να γίνει και ρύθμιση χρεών σε έως 60 δόσεις, με «κούρεμα» στις προσαυξήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και εντός ημερών θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές για να είναι έτοιμο προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι Εισπρακτικές Υπηρεσίες των Δήμων θα κληθούν να λειτουργήσουν, όπως ακριβώς λειτουργούν ήδη εδώ και πολύ καιρό οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Θα υποχρεωθούν να ζητούν από τις τράπεζες, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, κατασχέσεις σε καταθέσεις οφειλετών τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα των δήμων, προχωρώντας στις κατασχέσεις και αποδίδοντας τα κατασχεμένα ποσά στους δήμους.

Οι Δήμοι θα μπορούν να εισπράττουν συντομότερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονται από απλήρωτα ποσά δημοτικών τελών και προστίμων, τα οποία καταλογίζουν στους δημότες τους, και κυρίως τα πλέον δύσκολα ως προς τη διαδικασία είσπραξης πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν διάφορες αυθαιρεσίες δημοτών και παραβάσεις για παράνομο παρκάρισμα.

Ως γνωστόν, έχει παρατηρηθεί ότι τα χρέη προς του δήμους όλης της χώρας είναι υπέρογκα, γεγονός που στερεί τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων για έργα, αλλά και την πιο εύρυθμη λειτουργία των φορέων.

Αυτή η νομοθετική αλλαγή έρχεται να «κουμπώσει» σε νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, με τον οποίο οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώνουν τις οφειλές, ειδάλλως κινδυνεύουν οι ίδιοι με το να τους γίνεται καταλογισμός ποσών. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αυξήσει τα έσοδα μέσω και της διεκδίκησης ποσών που οφείλονται στους δήμους, που σε πολλές περιπτώσεις «αφήνονταν» να πολλαπλασιάζονται…

Ο νέος Νόμος θα έχει και συνέπειες για τους πολίτες. Αρχικά, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί ότι ο κίνδυνος κατάσχεσης ποσών από λογαριασμούς είναι πιθανός. Για παράδειγμα, ως σήμερα αρκετοί Πατρινοί είχαν το «κεφάλι τους ήσυχο» πως δεν κινδυνεύουν από κάποια κατάσχεση λόγω οφειλών κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας για παραβάσεις στάθμευσης ή για μη πληρωμή δημοτικών τελών. Αυτό πλέον θα πάψει να ισχύει.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης του Δήμου Πατρέων Διονύσης Πλέσσας σχολίασε στην «Πελοπόννησο» το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Τόνισε: «Εμείς νοιαζόμαστε για τον πατραϊκό λαό και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και όχι για τους “Αλκαπόνηδες” μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστούν εκατομμύρια στους δήμους. Από τον λαό δεν θέλουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμων καταβολών, αλλά να ρυθμίσουν τις οφειλές του κεφαλαίου που χρωστούν εφάπαξ ή με δόσεις, χωρίς τα πρόστιμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Απάτη «μαμούθ» με crypto νομίσματα, πώς έδρασαν οι επιτήδειοι