Ισραήλ: Ξανασκέφτεται την πρόταση εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ

Σήμερα η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον ΟΗΕ.

Νετανιάχου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας για την προτεινόμενη εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ισραηλινές ομάδες συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσουν τις αμερικανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες.

«Οι ομάδες μας συναντήθηκαν (την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία και τρόπους για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο να επιστρέψουν με ασφάλεια οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ είχαν ήδη επαφές για το θέμα.

Είχαν προηγηθεί τα σχόλια του ΥΠ ΕΞ του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, χθες ότι δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου ισραηλινά μαχητικά εξαπολύουν τις σφοδρότερες εδώ και δεκαετίες επιθέσεις κατά θέσεων της Χεζμπολάχ.

Σήμερα η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον ΟΗΕ

Χθες, μετά την αναχώρηση του Νετανιάχου για τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα το απόγευμα θα εκφωνήσει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το γραφείο του εξέδωσε μια άλλη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τις IDF να συνεχίζουν να πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωσή του Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στα σχόλια του υπουργού του των Εξωτερικών κι άλλων Ισραηλινών πολιτικών, που απέρριψε την ιδέα της εκεχειρίας, τονίζοντας μόνον ότι «κυκλοφορούν πολλές ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υπό τις ΗΠΑ πρωτοβουλία για εκεχειρία».
«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της υπό τις ΗΠΑ πρωτοβουλίας ια να μπορέσουν οι άνθρωποι κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και προσοχή στα σπίτια τους», τόνισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι απολύτως αναγκαίος για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», κατέληξε.

ΒΒC: Απαισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βηρυτό, Ούγκο Μπατσέγκα, οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού περί συνέχισης των συνομιλιών για την εκεχειρία δείχνουν να εντάσσονται σε μια «συνήθη στρατηγική του: να επιτρέπει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων εν μέσω διεθνών πιέσεων, χωρίς, ίσως να θέλει πραγματικά να στεφθούν με επιτυχία».

Με πληροφορίες από το iefimerida, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως σημειώνει, δέχεται πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους του στην κυβέρνηση να συνεχιστούν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατούς και αξιωματούχοι των IDF λένε ότι θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα για να υποβαθμιστεί ουσιαστικά η απειλή της Χεζμπολάχ. Μια χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα, ώστε να υποχωρήσει η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική ισλαμιστική οργάνωση από τη μεθόριο με το Ισραήλ.

Αλλά και η Χεζμπολάχ δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι προτίθεται να κάνει πίσω καθώς συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ λέει ότι θα σταματήσει μόνον αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και είναι δύσκολο γι’ αυτήν να αποστασιοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στον Παλαιστινιακό θύλακο χωρίς να δώσει την εντύπωση ότι πετά λευκή πετσέτα στο Ισραήλ.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: 17χρονη έστειλε στο νοσοκομείο συμμαθήτρια της, ρίχνοντας της μπουνιές!

Χάρης Δούκας στον Peloponnisos FM 104,1: «Δεν είμαστε ο Δημαρχάκος που παρακαλάει το Μαξίμου…»

Η πρώτη αντίδραση της Μαρινέλλας: Τα λόγια στην κόρη της και το σιγοτραγούδισμα

Ηράκλειο: «Με έριξε κάτω και μου έδωσε γροθιές στο στόμα και τη μύτη», τι λέει ο Διευθυντής που ξυλοκοπήθηκε από μαθητή

ΗΠΑ: Συναγερμός για τον τυφώνα «Ελέν», τρεις νεκροί, τεράστιες καταστροφές ΒΙΝΤΕΟ