Πάτρα: Φωτιά στο καρνάγιο της παραλιακής, «απειλή» η παράνομη χωματερή ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε στον χώρο που είναι εγκατεστημένοι οι σκηνίτες Ρομά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και απειλώντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις του διπλανού ναυπηγείου.

Πάτρα

Δυσάρεστα προφητική αποδείχθηκε η αυτοψία που διενήργησε την περασμένη Τετάρτη η «Πελοπόννησος », στο καρνάγιο της Τερψιθέας, δίπλα από τον δημοτικό χώρο στάθμευσης, εκθέτοντας παράλληλα τους αρμοδίους.

Το ρεπορτάζ είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη χωματερή που καλύπτει τον χώρο και μετά από δύο μόλις ημέρες οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: Προχθές τη νύχτα ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο που είναι εγκατεστημένοι οι σκηνίτες Ρομά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και απειλώντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις του διπλανού ναυπηγείου.

Τελικά, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 2 οχήματα και πέντε άνδρες, έθεσε σχετικά γρήγορα τη φωτιά υπό έλεγχο, περιορίζοντάς τη σε λίγα τετραγωνικά και στη συνέχεια πετυχαίνοντας την πλήρη κατάσβεσή της.

Πάτρα

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επί τω έργω της κατάσβεσης

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Π» είχε ξεδιπλώσει τις εικόνες ντροπής που αντικρίζουν τουρίστες και περαστικοί, στη βόρεια είσοδο της Πάτρας: Αδρανή υλικά και κάθε λογής σκουπίδια έχουν πλημμυρίσει ολόκληρη την παραλία, έως τη θάλασσα, ενώ η βρώμα από τα ψόφια ποντίκια είναι αποπνιχτική.

Και μέσα σε αυτή την παράνομη χωματερή, σκηνίτες Ρομά, που κοιμούνται δίπλα στα ποντίκια και τα φίδια, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε λεηλασία και βανδαλισμό του χώρου, κλέβοντας ρεύμα, με κίνδυνο της ζωής τους, από κουτιά και σπάζοντας αγωγούς της ΔΕΥΑΠ, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νερό.

Οπως είναι αυτονόητο, υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί πατρινοί διστάζουν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους στο δημοτικό πάρκινγκ, υπό τον φόβο διάρρηξης της περιουσίας τους, μεταφέροντας έτσι την κυκλοφοριακή πίεση στο κέντρο της πόλης.

Πάτρα

Η πυρκαγιά στο καρνάγιο τέθηκε σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο

Ο Νίκος Χρυσανθόπουλος, ο ιδιοκτήτης του μοναδικού εναπομείναντος ναυπηγείου της περιοχής, είχε μεταφέρει στην «Π» με δραματικό τρόπο την κατάντια και την απαξίωση της παραλίας: «Η κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη, από όλες τις απόψεις! Και από θέμα καθαριότητας, αλλά και εικόνας της πόλης, απέναντι στους τουρίστες που περνάνε και βλέπουν αυτό το χάλι! Βρωμάνε τα ψόφια ποντίκια από μεγάλη απόσταση. Εδώ και πέντε χρόνια σοβεί αυτή η κατάσταση, από τη στιγμή που έκλεισε το δεύτερο καρνάγιο που βρισκόταν εδώ. Εχουμε καλέσει πολλές φορές τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων για να καθαρίσουν τον χώρο, που βρωμάει και ζέχνει, αλλά… τίποτα! Καμία ανταπόκριση! Μας λένε ότι πρόκειται να γίνει ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Πότε θα γίνει; Και έως τότε, θα παραμένει σε αυτή την κατάσταση η παραλία; Εμείς πληρώνουμε ενοίκιο στον Δήμο για τον χώρο που καταλαμβάνουμε. Καλούμε συχνά την Αστυνομία, να στείλει περιπολικό για να απομακρύνει τους Ρομά, που βανδαλίζουν τον χώρο. Ο,τι μπορούν κάνουν οι αστυνομικοί, έρχονται και τους απομακρύνουν, αλλά αυτοί μετά από λίγο επιστρέφουν! Φοβόμαστε κιόλας μήπως κάποια στιγμή μάς επιτεθούν…».

Μάλιστα, άνθρωποι του παρακείμενου εστιατορίου του ΟΠΑΘΑ επισήμαναν στην «Π» ότι υπάρχουν ακόμα και βίντεο από κάμερες ασφαλείας, που δείχνουν Ρομά να κεραυνοβολούνται από τα καλώδια ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, στην προσπάθειά τους να κλέψουν ρεύμα.