Μεσοπρόθεσμο: Τα εργαλεία πάταξης της φοροδιαφυγής, ποιες φοροελαφρύνσεις «ξεκλειδώνει»

Κούρεμα 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026, επιπλέον μείωση εισφορών 0,5% το 2027, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για επιχειρήσεις και μπλοκάκια, παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και μείωση του ΦΠΑ στα σχεδιαζόμενα μέτρα

Μεσοπρόθεσμο

Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που προβλέπει μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής καθώς και πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία έως και τα 2027 .

Η κυβέρνηση με «όπλο» τα υπερπλεονάσματα και την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 κατάφερε να χαλαρώσει λίγο τον «σφικτό κορσέ» που επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κρατικές δαπάνες, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νέο Μεσοπρόθεσμο,  στόχος της κυβέρνησης είναι με την ενεργοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων και την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 2,5 δις. ευρώ έως το 2027 ώστε να χρηματοδοτηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Επιπλέον 1,5 δις ευρώ, ήτοι 500 εκατ. ετησίως από το 2026 και μετά, μπορούν να κατευθυνθούν σε εισοδηματικές ενισχύσεις, κυρίως για τους πιο ευάλωτους.

Οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες για τις συντάξεις περιορίζουν τη δυνατότητα μεγαλύτερων παροχών για τα επόμενα χρόνια με βάση το Μεσοπρόθεσμο ,

Οπως, άλλωστε, τόνισε υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αν και με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές, ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα έσοδα που μπορεί να  κερδίσει  από την πάταξη της φοροδιαφυγής  θα επιστρέψουν στους πολίτες μέσω μειωμένων φόρων .

Τα εργαλεία πάταξης της φοροδιαφυγής

Τα τελευταία πέντε έτη, η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά την πορεία της μείωσης της φοροδιαφυγής και των μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Κύριος στόχος είναι να μειωθεί το «κενό» ΦΠΑ και να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της περιόδου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου.

Σημειώνεται ότι  σειρά πρωτοβουλιών έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σταδιακά, καθώς η συμμόρφωση και τα έσοδα αυξάνονται σταθερά.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

(α) τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τις φορολογικές αρχές,

(β) την πλήρη εφαρμογή της πλατφόρμας «myDATA» και των ηλεκτρονικών τιμολογίων,

(γ) την επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών στη λιανική,

(δ) την πραγματοποίηση αγοροπωλησιών ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής,

(ε) το νέο πλαίσιο για το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών,

(στ) την αύξηση των προστίμων για τη χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ,

(ζ) την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών,

(η) την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των ελέγχων των φορολογικών αρχών και

(ι) το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Γιατί αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη στο Μεσοπρόθεσμο

Ποιες οι φοροελαφρύνσεις

Στην ατζέντα της κυβέρνησης  περιλαμβάνονται  τα  ακόλουθα μέτρα:

  • «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 . Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Σήμερα φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα  πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσμοθετήθηκαν το 1978 και παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην πορεία του χρόνου ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους καθώς 1 στους 5 δεν φορολογείται για τα πραγματικά εισοδήματά του αλλά για υψηλότερα εισοδήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα κλπ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Ενώ το 2025 μπαίνει τέλος στην πληρωμή του τέλους για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις , παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.  Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027 πέραν από τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ.
  • Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
  • Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

Πηγή: Ημερησία