Ρωμανός για παραβατικότητα ανηλίκων: Οι γονείς έχουν τον πρώτο ρόλο και η πολιτεία είναι αρωγός τους

«Είναι θετικό ότι ανοίγουν στόματα και δεν φοβούνται πια να μιλήσουν τα παιδιά»

Ρωμανός

Στο ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες μέρες, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη της πρόληψης και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο ενώ εξήρε το μέτρο για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία γιατί «τίποτα δεν φτάνει από μόνο του» όπως είπε.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Ρωμανός τόνισε ότι η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει συστήσει μία επιστημονική επιτροπή, η οποία ουσιαστικά έχει τον συμβουλευτικό ρόλο προκειμένου να υπάρχει, πλέον, για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα μια στρατηγική για το ζήτημα της βίας των ανηλίκων.

«Επί αυτής της κυβέρνησης έχουν μπει τα εργαστήρια στα σχολεία γιατί είναι πολύ σημαντική η πρόληψη, όχι μόνο το κομμάτι της καταστολής. Έχει, ήδη, αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας με μία σειρά διατάξεων και χθες εξαγγέλθηκε αυστηροποίηση του πλαισίου και όσον αφορά στα παιδιά και όσον αφορά στους γονείς και την παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι έχουν υπερτριπλασιαστεί οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 50% και οι συλλήψεις ανηλίκων» είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει το stop bullying που αφορά τα ενδοσχολικά φαινόμενα, μια εφαρμογή μέσω της οποίας έχουν γίνει πολλές καταγγελίες και είναι ένας από τους λόγους που αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει και προβάλλεται.

«Είναι θετικό ότι ανοίγουν στόματα και δεν φοβούνται πια να μιλήσουν τα παιδιά. Υπάρχει και η πλατφόρμα Safe Youth που ανακοινώθηκε χθες για τα εξωσχολικά φαινόμενα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και κατέληξε:

«Τίποτα δεν φτάνει από μόνο του. Σε όλα τα περιστατικά υπάρχει πάντα ένα κινητό, που βιντεοσκοπεί ή διαρρέει αυτό που βιντεοσκόπησε, ή στέλνει μηνύματα σε ομάδα παιδιών, αυτό καθιστά πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για τα “κινητά στην τσάντα”, εκτός τάξης δηλαδή, και αυτό τηρείται γιατί συνδέθηκε με ποινές. Η βιντεοσκόπηση αντίστοιχων περιστατικών οδηγεί σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Σημαντικός είναι και ο καταλογισμός, πλέον, των ζημιών που κάνουν τα παιδιά στα σχολεία, στους γονείς. Το σημαντικότερο που έχει προτάξει ο πρωθυπουργός σε όλα τα διεθνή fora, είναι αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες των εν λόγω εφαρμογών οι οποίες πρέπει να πιεστούν, προκειμένου να μπουν πολύ περισσότερα φίλτρα σε αυτές τις εφαρμογές και για τη χρήση σε πολύ μικρές ηλικίες και για τον χρόνο χρήσης κ.τ.λ. Το κομμάτι της πρόληψης στα θέματα βίας των ανηλίκων είναι ιδιαίτερα καθοριστικό, θυμίζω και την καμπάνια που είχαμε τρέξει και ευαισθητοποίησε γονείς και παιδιά. Οι γονείς ό,τι και να κάνει η πολιτεία, έχουν τον πρώτο ρόλο. Η πολιτεία πρέπει να βοηθάει, να είναι αρωγός στον ρόλο του γονέα και όλα όσα γίνονται είναι σε αυτή την κατεύθυνση».