Ισραήλ: Μεγάλη πιθανότητα συμβολικής επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη την Τρίτη.

Ισραήλ

Μεγάλη είναι η πιθανότητα το Ισραήλ να εξαπολύσει μεγάλο αεροπορικό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Μάλιστα ίσως να είναι και μια συμβολική επίθεση σε στρατιωτικό στόχο, που συνδέεται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέει ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη την Τρίτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν, αλλά ορισμένοι έπεσε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές βάσεις.

«Πιστεύω ότι κανένα κυρίαρχο έθνος στη Γη δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε ο Μπαράκ, που είχε διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Άμυνας, υπουργός Εξωτερικών και γενικός επιτελάρχης του στρατού του Ισραήλ.

Το μοντέλο της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης κατά των Χούθι «δείχνει» ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Λίβανος: Ο Νασράλα ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μπαράκ είπε ότι το μοντέλο των ισραηλινών αντιποίνων έγινε ορατό στην επίθεση που εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά την Κυριακή κατά ελεγχόμενων από τους Χούθι πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και προβλητών στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης μετά την εκτόξευση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική πολιτοφυλακή πυραύλων με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

«Νομίζω ότι ίσως δούμε κάτι τέτοιο. Ίσως είναι μια μεγάλη επίθεση και μπορεί να επαναληφθεί πάνω από μία φορά», δήλωσε ο Μπάρκα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ιράν: Η προετοιμασία των πυραύλων για τη μαζική επίθεση στο Ισραήλ ΒΙΝΤΕΟ

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες Πέμπτη ότι συζητείται στην Ουάσιγκτον πιθανό ισραηλινό χτύπημα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Πάντως την Τετάρτη, μετά και τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Εχούντ Μπαράκ: Ένα ισραηλινό πλήγμα δεν θα καθυστερήσει σημαντικό το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Μπαράκ υπογράμμισε ότι στο Ισραήλ συζητείται ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά τόνισε ότι ακόμη και ένα τέτοιο χτύπημα δεν θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης καθώς έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα.

Επίσκεψη Ιρανού ΥΠΕΞ στον Λίβανο: Ισραηλινές εντολές για εκκένωση 37 πόλεων

«Ορισμένοι σχολιαστές και ακόμη και άτομα εντός του τομέα Άμυνας του Ισραήλ έθεσαν το ερώτημα: Γιατί να μην πλήξουμε το πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα; Πριν από κάτι παραπάνω από μια δεκαετία ήμουν πιθανώς ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μεταξύ των μελών της ισραηλινής ηγεσίας της ιδέας ότι άξιζε να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επειδή η υπήρχε όντως η δυνατότητα να τους καθυστερήσουμε για αρκετά χρόνια.

Αλλά αυτό δεν ισχύει τώρα, επειδή το Ιράν είναι στα πρόθυρα να γίνει πυρηνική δύναμη. Δεν έχουν ακόμη πυρηνικό όπλο – μπορεί να τους πάρει έναν χρόνο γι’ αυτό και ίσως και μια πενταετία για να αποκτήσουν ένα μικρό οπλοστάσιο. Αλλά πρακτικά μιλώντας δεν μπορείς εύκολα να τους καθυστερήσεις σημαντικά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Πιθανά πλήγματα κατά στόχων που σχετίζονται με τα πυρηνικά του Ιράν

Bάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 το Ιράν αποδέχτηκε αυστηρούς περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλα στοιχεία του προγράμματός του με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, αλλά αυτή η συμφωνία καταρρέει σταθερά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Το Ιράν έχει τώρα ένα απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι 30 φορές υψηλότερο από το συμφωνημένο όριο του 2015, και εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%, η οποία όσον αφορά στην πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται, είναι πολύ κοντά στο 90% σχάσιμου υλικού πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015 h περίοδος που θα χρειαζόταν το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας ήταν τουλάχιστον ένας χρόνος. Τώρα είναι μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το iefimerida, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ πιστεύει ότι υπάρχει πίεση εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου για τουλάχιστον κάποιο συμβολικό χτύπημα κατά του ιρανικού προγράμματος, παρόλο που ο Μπαράκ θεωρεί μάταιο ένα τέτοιο πλήγμα.

«Μπορείς να προκαλέσεις κάποια ζημιά, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από μερικούς από τους σχεδιαστές ότι αξίζει τον κίνδυνο γιατί η εναλλακτική είναι να καθίσουν άπραγοι και να μην κάνουν τίποτα», είπε ο Μπαράκ. «Επομένως, πιθανότατα θα γίνει μια προσπάθεια να χτυπηθούν ορισμένοι στόχοι που σχετίζονται με τα πυρηνικά».

 

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Αιγίου: Ζήτησαν 20 ευρώ από Πυροσβέστη με επιληπτική κρίση!

Ιράν για Ισραήλ: Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας ΒΙΝΤΕΟ

Η Ασφάλεια Πάτρας εντόπισε 30 απατεώνες! Πως εξαπατούσαν τα θύματά τους

Ισραήλ: Ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» τον Αντόνιο Γκουτέρες, πλήρης στήριξη του ΟΗΕ

Η 2η ημέρα του Regional Growth Conference σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Δείτε ζωντανά