Ερχεται το τέλος των μετρητών στην Ελλάδα – Σχέδιο της ΑΑΔΕ για αυτόματη και σε πραγματικό χρόνο είσπραξη του ΦΠΑ

Για πολλούς ο οριστικός θάνατος των μετρητών θα φτάσει πολύ σύντομα και προς αυτή την κατεύθυνση σίγουρα κινείται η ΑΑΔΕ

Ελλάδα

Πολλά λέγονται για το επικείμενο τέλος των συναλλαγών με χρήμα σε φυσική μορφή. Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε το σημείο καμπής στη διάδοση ακόμα και με υποχρεωτικό τρόπο, των ψηφιακών συναλλαγών, σε σημείο να διακινούνται ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας.

Για πολλούς ο οριστικός θάνατος των μετρητών θα φτάσει πολύ σύντομα και προς αυτή την κατεύθυνση σίγουρα κινείται η ΑΑΔΕ, η οποία εκπόνησε σχέδιο για την εφαρμογή μιας πλήρως ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας προσδιορισμού, καταλογισμού και είσπραξης του ΦΠΑ, καθώς και άλλων των φόρων που επιβάλλονται στις συναλλαγές.

Η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου προαναγγέλλεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ για την περίοδο 2025-2029, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Βάσει του σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη του ΦΠΑ και του ψηφιακού τέλους συναλλαγών, σε πρώτη φάση, καθώς και των φόρων μεταβίβασης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων σε επόμενες φάσεις, θα γίνονται αυτόματα από τη Φορολογική Διοίκηση τη στιγμή της πραγματοποίησης της κάθε συναλλαγής επί της οποίας επιβάλλονται οι συγκεκριμένοι φόροι.

Η είσπραξη των φόρων συναλλαγών, δηλαδή, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς προαπαιτούμενο την υποβολή σχετικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις. Στην ουσία, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο αυτό, θα καταργηθεί άμεσα η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων που επιβάλλονται επί των συναλλαγών.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να εφαρμοστεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι όλες πλέον οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προσυμπληρωμένες κάρτες μέσω POS ή μέσω ΙRIS ή ακόμη και με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό μέσω web banking και να καταστεί δυνατή τεχνικά η δυνατότητα διαχωρισμού. Πρακτικά αυτό θα σημάνει τον θάνατο του φυσικού χρήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών.

Εφόσον εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία, γίνεται αντιληπτό ότι το Δημόσιο θα εισπράττει άμεσα, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι τώρα, όλους τους φόρους που επιβαρύνουν τις πάσης φύσεως συναλλαγές των πολιτών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ΦΠΑ, σε κάθε αγορά προϊόντος, το τμήμα του καθαρού ποσού της συναλλαγής που δικαιούται να εισπράξει ο έμπορος θα πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό και το τμήμα του ποσού της συναλλαγής που αφορά τον αναλογούντα ΦΠΑ θα μεταφέρεται και θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Ετσι, θα καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, διαδικασία που ετεροχρονίζει την πληρωμή του φόρου κατά έναν έως και τρεις ή και περισσότερους ακόμη μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Αιγίου: Ζήτησαν 20 ευρώ από Πυροσβέστη με επιληπτική κρίση!

Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε καταφύγιο της Χεζμπολάζ, αγνοείται η τύχη του διάδοχου του Νασράλα ΒΙΝΤΕΟ

Η Ασφάλεια Πάτρας εντόπισε 30 απατεώνες! Πως εξαπατούσαν τα θύματά τους

Ισραήλ: Ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» τον Αντόνιο Γκουτέρες, πλήρης στήριξη του ΟΗΕ

Η 2η ημέρα του Regional Growth Conference σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Δείτε ζωντανά