Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το νέο κόμμα

Ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος είναι πρ. υφυπουργός Εξωτερικών.

Η διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ο μεγάλος νικητής είναι κυρίως το ίδιο το κόμμα, με την έννοια ότι πέτυχε να κινητοποιήσει 300.000 και πλέον πολίτες, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου αλλά και για την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης της οποίας κύριος εκφραστής είναι το λαογέννητο κίνημα, που εμπνεύστηκε, ίδρυσε και ανέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτή τις εσωκομματικές εκλογές διαμορφώνεται ένα νέο ιστορικό κλίμα στη χώρα και το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να καταστεί εκ νέου ηγετική δύναμη του προοδευτικού χώρου, γιατί είναι πασιφανές ότι ο τόπος και το πολιτικό σύστημα χρειάζονται ένα «νέο πόλο», ο οποίος θα μπορέσει να αγωνισθεί με επιτυχία για την επίλυση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών προβλημάτων, τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καταστεί ικανή να επιλύσει. Αυτή η αγωνιστική προσπάθεια δεν είναι εύκολη κι ούτε με λόγια μόνο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι θα συμβεί.

Εκείνο, που πρέπει, όμως, να κατανοήσουν οι πάντες, ο νέος πρόεδρος κι όλα τα στελέχη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξελιχθεί, κατ’ αρχήν, σε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα, σοσιαλιστικό. Για να συμβεί αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από αντιπαραγωγικές, νοσταλγικές, συναισθηματικές καταστάσεις και να οικοδομήσουμε μια συνολική, πολιτική και οργανωτική αλλαγή.

Η νέα αλλαγή, που πιστεύω είναι απαραίτητη, είναι αυτή που θα σημάνει μια ουσιαστική εισβολή του νέου μέλλοντος στις προγραμματικές θέσεις αλλά και στη δομολειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να αντιπαλέψουμε τη Συντηρητική Κυβέρνηση και να πετύχουμε αυτό που είναι ο στρατηγικός στόχος, να μετεξελιχθούμε σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατά νου θα έχει να δημιουργήσει προϋποθέσεις να είναι στο μέλλον μια ισχυρή, στιβαρή, κοινωνικά δίκαιη και ευαίσθητη κυβέρνηση, κυρίως όμως ένα κόμμα, που να μπορεί να παίξει ρόλο στην προάσπιση συμφερόντων της χώρας και της κοινωνίας.

Ο νέος πρόεδρος οφείλει να αγωνιστεί για να πείσει, ιδιαίτερα τους νέους, ότι είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει την Παράταξη στα ιστορικά της μέτρα, να διαδραματίσει τον ρόλο της στο ιστορικό πλαίσιο εξέλιξής της. Για να συμβεί, όμως, πρέπει πρώτα να κατανοήσει ο νέος πρόεδρος τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με εργαλεία του παρελθόντος να αντιμετωπίσουμε το νέο μέλλον και τις νέες συνθήκες στην πολυσύνθετη πολιτική διαδικασία, που θα το χαρακτηρίζει. Αρα λοιπόν, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, όπου όλα τα στελέχη θα έχουν θέση να προσφέρουν τις δικές τους δυνάμεις για παγίωση μιας νέας πολιτικής λειτουργίας, αλλά και της πορείας προς τη νίκη.

Είναι η ώρα να αγωνιστούμε όλοι για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την αντίληψη του όλον ΠΑΣΟΚ, του ενιαίου. Δεν υπάρχουν, αυτή την ώρα, οι πολυτέλειες να διαχειριστούμε προσωποπαγή ρεύματα και να ικανοποιήσουμε ιδιοτελείς στοχεύσεις.

Πιστεύω ότι αυτό το δύσκολο έργο μπορεί να το επωμιστεί και να το φέρει σε νικηφόρο πέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης γιατί πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις.

Εκτός αυτών, έχει δώσει δείγματα γραφής ότι μπορεί να ανατάξει, να βελτιώσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Ως πρόεδρος έχει κάνει λάθη. Εχει αδυναμίες. Δεν έκανε όσα έπρεπε ή θα μπορούσε να κάνει. Ομως, έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια και ενδυνάμωσε το ΠΑΣΟΚ μετά από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με πολύ μικρά οικονομικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά μέσα.

Αν ανοίξει αντιδικία ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε το μέλλον, ως μεγαλειώδη εισβολή στη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να είναι χρήσιμο πρώτα στην κοινωνία και μετά στα στελέχη του.

Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρουλάκη διαμορφώνει σύγχρονο και εφαρμόσιμο προγραμματικό λόγο και εγγυάται σταθερή πορεία για προάσπιση των Δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά και προστασίας του εισοδήματος των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου η μεγάλη πλειοψηφία έχει μπει κάτω από τη μέγγενη της συνεχούς αύξησης τιμών, που εξανεμίζουν το εισόδημά τους, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία «περί άλλα τυρβάζει»!

Ο αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στις 13ης Οκτωβρίου έχει κριθεί, όχι μόνο εκλογικά, αλλά και δεοντολογικά. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κόμμα δεν είναι πλοίο, που μπορεί να πλεύσει στις ανήσυχες και απαιτητικές θάλασσες του 21ου αιώνα, έχοντας στα κατάρτια του «σημαία ευκαιρίας» και πειρατικό σχέδιο πλοήγησης!