ΕΚΤ: Ετοιμάζεται νέο «ψαλίδι» στα επιτόκια – Τι σημάνει για τα νοικοκυριά

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%

ΕΚΤ

Νέο «ψαλίδι» στα βασικά της επιτόκια, το τρίτο μέσα στο 2024, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εντός της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Η εξέλιξη αυτή έχει αντίκτυπο και στα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, τα οποία «πάγωσαν» και δεν ακολούθησαν τις όποιες αυξήσεις, εφόσον εξυπηρετούνταν κανονικά.

Φυσικά, πέρα από τα στεγαστικά που είχαν «παγώσει» σε συγκεκριμένα επίπεδα επιτοκίων, η εν λόγω εξέλιξη ευνοεί όλους του τύπους δανείων που είναι συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Τι θα σημάνει για τα νοικοκυριά η νέα μείωση επιτοκίων
Έτσι, η νέα απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει τα βάρη των νοικοκυριών, τουλάχιστον όσον αφορά ένα μικρό «κομμάτι» των τόκων που έχουν «φορτωθεί» οι δανειολήπτες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από τον Μάρτιο του ’23 τα εγχώρια νοικοκυριά που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους πληρώνουν «σταθερές» δόσεις, ακόμη και αν τα επιτόκια των δανείων τους είναι συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά.

Ο «πάγος» όμως ίσχυε μόνον για την περίπτωση που τα επιτόκια θα συνέχιζαν να κινούνται ανοδικά: Από την στιγμή όμως που προκύπτει μείωση των επιτοκίων, όπως τώρα ενόψει των σχετικών αποφάσεων της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε «κουρεύονται» ανάλογα και τα επιτόκια και άρα και δόσεις των εν λόγω δανείων. Με άλλα λόγια ο «πάγος» ισχύει μόνον στην περίπτωση αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα μηνύματα που καταφθάνουν από τη Φρανκφούρτη προμηνύουν δύο μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους, η πρώτη την ερχόμενη εβδομάδα και η δεύτερη τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, στον βαθμό που επαναβεβαιωθούν και το επόμενο διάστημα τα καλά νέα για την πορεία του πληθωρισμού, αναμένονται και νέες μειώσεις επιτοκίων τους πρώτους μήνες του 2025, το εύρος των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας με επίκεντρο το υφεσιακό τοπίο στη γερμανική οικονομία.

Τα «περιθώρια» νέας μείωσης των επιτοκίων
Εντούτοις, ακόμη και μετά τις δύο μειώσεις που αναμένονται εφέτος, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά στο 3% συγκριτικά με τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία προσγειώνεται ο πληθωρισμός.

Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και ο πληθωρισμός προσεγγίσει το 2%, η ΕΚΤ θα έχει περιθώριο να μειώσει περαιτέρω κατά 1 μία μονάδα τα επιτόκια, όπως εξηγούν οικονομικοί αναλυτές επιχειρώντας να περιγράψουν τα νέα δεδομένα.

Πάντως η «ζημιά» για τα νοικοκυριά ήδη έχει γίνει από τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων την προηγούμενη διετία, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες αυτή την στιγμή πληρώνουν μόνον τόκους και δεν αποπληρώνουν κεφάλαιο.

Όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, άλλωστε, βιώνουν «μαύρη» διετία από τον Ιούλιο του ’22: Για να καλύψουν τις αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές του βασικού επιτοκίου του ευρώ –όσοι κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς όλο αυτό το διάστημα- χρειάστηκε να ρίξουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον «κουβά», καθώς αυτή την διετία βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα, ακόμη και εάν είχαν την δυνατότητα να αποπληρώνουν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις των δανείων τους.

πηγή enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Η Αιγιάλεια πενθεί: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράκληση της οικογένειας

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία και έρχονται βροχές, η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή 18/10

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια η τιμή εκκίνησης, ξεκινά την Τρίτη η διάθεση

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα μηνύματα για τη άνετη νίκη Ανδρουλάκη κατά Δούκα

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Γαζα, 15 νεκροί σε σχολείο-καταφύγειο, φονικό πλήγμα της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ

Εκανε τη δουλειά η Εθνική με την Ιρλανδία και τώρα Αγγλία HIGHLIGHTS

Τι βρέθηκε στην κατοχή του Αιγιώτη «πορτιέρη» που συνελήφθη στην Πάτρα, όπως αποκάλυψε το pelop.gr

Πελετίδης για το τρένο: Μερικοί παίζουν τον ρόλο του «λαγού» – Συνέντευξη στον Peloponnisos FM