«Η Αγία Ειρήνη μού έδωσε δύναμη…»

Η «Π» με τον ακούραστο εργάτη της Εκκλησίας μας Αλέξιο Λυκουργιώτη

 

Αγία Ειρήνη Ο Αλέξιος Λυκουργιώτης εν ώρα δημιουργίας στο εργαστήριό του
Αλέξης Λυκουργιώτης. Ενα ζωντανό παράδειγμα εθελοντισμού και πίστης, καθώς εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην ενορία της Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου.

Η ιστορία του είναι ξεχωριστή και γι’ αυτόν τον λόγο σάς την παρουσιάζουμε.

Για μια ακόμη χρονιά, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας υπερέβαλε εαυτόν με τις υπέροχες συνθέσεις του για τον στολισμό της Τιμίας Κάρας, της ιερής εικόνας και της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης συνολικά κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο επανακομιδής του πνευματικού θησαυρού της Ορθοδοξίας, της Τιμίας Κάρας της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης από τη μονή Οτεκόμπ της Γαλλίας, στην Πάτρα. Πέραν του κόστους αγοράς των λουλουδιών (το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο) ο Αλ. Λυκουργιώτης δημιουργεί μόνος του τις άνθινες συνθέσεις, μιας και για πολλά χρόνια ήταν κορυφαίος γνώστης του είδους.

Βρεθήκαμε στην αποθήκη του σπιτιού του Αλέξιου Λυκουργιώτη, όπου για κάμποσες ημέρες απομονώθηκε και προετοίμασε τις υπέροχες συνθέσεις -μια επίπονη και λεπτομερής διαδικασία- τόσο για τις δυο ετήσιες πανηγύρεις της Αγίας Ειρήνης όσο και για τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής. Σε μία εποχή στην οποία ο εθελοντισμός γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος, θέλαμε να μάθουμε γιατί το κάνει για 18 συναπτά έτη, αλλά και πώς το ξεκίνησε.

Ολα ξεκίνησαν, λοιπόν, σε μια δύσκολη περίοδο για εκείνον, όταν έχασε την αγαπημένη του σύζυγο από την επάρατο νόσο και βρέθηκε να μεγαλώνει μόνος του τα, τότε, δύο ανήλικα παιδιά του. Για να το κάνει αυτό, μάλιστα, σταμάτησε άμεσα την επιχείρησή του!

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος στην «Πελοπόννησο» η Αγία Ειρήνη, με την οποία ένιωσε ένα προσωπικό κάλεσμα-βίωμα, του έδινε τη δύναμη να συνεχίσει στη ζωή του. Προς ανταπόδοση αυτού, από τότε συνεχίζει ταπεινά να είναι υπηρέτης της, στη μνήμη της συζύγου του, αλλά και υπέρ υγείας των παιδιών του Κωνσταντίνου και Πηνελόπης.

Κι ενώ φέτος έλεγε να σταματήσει να το κάνει λόγω ηλικίας, εμφανίστηκε ο… διάδοχός του, ο εγγονός του, με αποτέλεσμα να το θεωρήσει σημάδι ευλογίας και να πάρει δύναμη για να συνεχίσει.

Αγία Ειρήνη

Νίκος Σαγώνας και Δημήτρης Διακοβασίλης

Πέρα από αυτό πάντως, ο Αλ. Λυκουργιώτης στέκεται πάντα κοντά και σε άλλες ανάγκες της ενορίας, καθώς η φιλοσοφία του είναι ότι «αυτοί που έχουν μια καλύτερη οικονομική δυνατότητα, θα πρέπει να βοηθούν και να προσφέρουν στην κοινωνία και ο Θεός πάντα θα ανταποδίδει πίσω αυτήν την προσφορά με διάφορες μορφές».

Χαρακτηριστικά είναι τα  όσα είπε στην «Π» ο Λαμπαδάριος κι επίτροπος της Αγίας Ειρήνης, Νίκος Σαγώνας: «Η δημιουργικότητα ενός ανήσυχου και δραστήριου ατόμου δεν τελειώνει με τη συνταξιοδότηση. Ο Αλέξανδρος Λυκουργιώτης τρεις φορές τον χρόνο, επί 18 συνεχόμενα χρόνια, δεν αναλαμβάνει μόνο τον ανθοστολισμό του ναού μας, αλλά και το κόστος αγοράς όλων των ανθέων. Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε δεν έκρυψα τον εντυπωσιασμό μου. Δεν έχω ξαναδεί τόσο όμορφους επιταφίους».

Το εγκώμιο του Αλέξιου Λυκουργιώτη έπλεξε στην «Π» και ο Δημήτρης Διακοβασίλης, εκ των επιτρόπων της Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου: «Τι να πούμε για την προσφορά του κ. Λυκουργιώτη; Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν στις μέρες μας».