Πάτρα: Αναβίωσε η δίκη για διπλό φονικό, σκοτώθηκαν για έναν φράκτη!

Πλήρης ανατροπή για το διπλό φονικό για κτηματικές διαφορές, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών.

 

φονικό

Απρόσμενη τροπή υπήρξε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών τη Δευτέρα 21/10/2024 στην εκδίκαση ενός διπλού φονικού για κτηματικές διαφορές που είχε συμβεί πριν από 13 χρόνια στον ορεινό οικισμό Λάκκα, στα όρια μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας.

Ο 92χρονος ιερέας του χωριού πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε εξ’ επαφής έναν 70χρονο συγχωριανό του, θεωρώντας ότι παραβίαζε τα όρια του κτήματός του, με την περίφραξη. Λίγο μετά, και ο ιερέας έπεσε και αυτός νεκρός από τα χτυπήματα που του επέφερε ο γαμπρός, του πρώτου θύματος στη συμπλοκή που ακολούθησε.

Ο κατηγορούμενος κάθισε  ξανά στο εδώλιο, καθώς στην πρώτη δίκη που έγινε στη Ζάκυνθο είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία σε βρασμό ψυχικής ορμής και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη, αλλά έμενε μέχρι σήμερα προσωρινά ελεύθερος μέχρι την έφεση. Τη Δευτέρα κρίθηκε πάλι ένοχος για την ίδια κατηγορία, αλλά το δικαστήριο επανεκτίμησε την υπόθεση και αποφάσισε ότι πρέπει να εκτίσει πενταετή ποινή κάθειρξης στη φυλακή. Το δικαστήριο του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, τα οποία πρότεινε και ο εισαγγελέας.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Στην απολογία του, είπε ότι για πρώτη φορά πήγαινε στο χωριό του πεθερού του, για να τον βοηθήσει μαζί με τη σύζυγο και τον κουνιάδο του, να περιφράξουν ένα αγρόκτημα. Κάποια στιγμή, είδαν τον ιερέα να πλησιάζει το χωράφι τους οπλισμένος, αλλά δεν έδωσαν σημασία και συνέχισαν την εργασία τους, όταν άκουσαν έναν πυροβολισμό. Γύρισαν προς το σημείο και είδαν τον 70χρονο πεθερό του να πέφτει στο έδαφος, χτυπημένος από την καραμπίνα του ιερέα.

Ο κατηγορούμενος έτρεξε πάνω στον ιερέα και ισχυριζόμενος, ότι έστρεψε το όπλο εναντίον του, σήκωσε έναν σιδεροπάσσαλο και τον χτύπησε μια φορά στο κεφάλι στο σημείο του αυτιού, ρίχνοντάς τον μπρούμυτα στο έδαφος.

«Φοβήθηκα για τη ζωή μου» είπε και ομολόγησε ότι κατάφερε και δεύτερο πλήγμα στη ράχη του ιερέα, όταν επιχείρησε να σηκωθεί από το έδαφος με την καραμπίνα. Ισχυρίστηκε πως ο ιερέας βρισκόταν ακόμα στη ζωή, λίγο πριν αναχωρήσει από το σημείο με τη σύζυγό του και τον κουνιάδο του, για να μεταφέρουν τον πεθερό του στο νοσοκομείο, καθώς αιμορραγούσε στην κοιλιακή χώρα από τον πυροβολισμό που είχε δεχθεί λίγες στιγμές νωρίτερα.

«Δεν χτύπησα τον ιερέα για να τον σκοτώσω, αλλά για να του αφαιρέσω το όπλο και να σώσω τον εαυτό μου και τους άλλους. Βρέθηκα σε λάθος τόπο τη λάθος ώρα» είπε ο κατηγορούμενος.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του τόνισε, ότι η υπόθεση έχει πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, αντιφάσεις και αλλαγή καταθέσεων μεταξύ μαρτύρων. Στάθηκε όμως στην κατάθεση ενός μάρτυρα, ο οποίος στην ανάκριση είχε πει πως είδε τον κατηγορούμενο να καταφέρνει συνολικά τέσσερα χτυπήματα με σιδεροπάσσαλο στον ιερέα. Δύο στην αρχή, όταν ο ιερέας έστρεψε την καραμπίνα εναντίον του και άλλα δύο μετά, αφού είχε βάλει τον τραυματισμένο πεθερό του στο αυτοκίνητο και ενώ ο ιερέας ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και ιατροδικαστικά ευρήματα, που αναφέρουν ότι ο ιερέας έφερε ρήξη σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού, νεφρού και ήπατος.

Τα ευρήματα αυτά, δεν είναι συμβατά με δύο απλά χτυπήματα, είπε και εκτίμησε πως η υπόθεση αφορά μεν σε ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχικής ορμής, αλλά με επιβαρυντικά χαρακτηριστικά λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων.

Επιπλέον, έμειναν και ερωτηματικά, πώς ο νεκρός ιερέας, βρέθηκε μετά από ώρες σε απόσταση 400 μέτρων από το σημείο της συμπλοκής.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Αντώνη Βουδούρης είπε πως ο 92χρονος ιερέας στην ουσία δολοφονήθηκε στη διάρκεια συμπλοκής, που έγινε με τον 70χρονο και τα παιδιά του. «Ζητούμε την αλήθεια και όχι αντεκδίκηση. Αλλά, δυστυχώς τα πραγματικά γεγονότα συνεχίζουν να αποκρύπτονται» είπε επικαλούμενος τις αντιφάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και της απολογίας του κατηγορούμενου, συγκρινόμενες με τις εργαστηριακές εκθέσεις και άλλα ευρήματα. Ο συνήγορος είπε πως ο ιερέας ήταν ο αμυνόμενος της υπόθεσης και ότι δολοφονήθηκε από τον γαμπρό του 70χρονου, που διέπραξε ένα έγκλημα άνευ λόγου και αιτίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Θεόδωρος Μαντάς παραδέχθηκε ανθρωποκτονία σε βρασμό ψυχικής ορμής και προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη, με το επιχείρημα, πως ο κατηγορούμενος είδε τον πεθερό του αιμόφυρτο και κυριευμένος από φόβο, ταραχή και πανικό τού κατάφερε δύο χτυπήματα. Τόνισε ακόμα ότι δύο άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή εκείνη την ημέρα και για τις δύο οικογένειες είναι δύσκολα, 13 χρόνια μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Χαμόγελο του παιδιού» είχε λάβει κλήσεις για την μητέρα από την Κάτω Αχαΐα που εμπλέκεται στους «αινιγματικούς» θανάτους τεσσάρων παιδιών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Ηλικιωμένος υπόλογος για τη φωτιά στο Γηροκομείο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι είναι τα πολυζωνικά τιμολόγια και πότε θα εφαρμοστούν

Ποιος είναι ο άνδρας που καλούσε σε βία κατά του Αιτωλοακαρνάνα Βουλευτή Μάριου Σαλμά

Ισραήλ: Επιβεβαιώνει την εξόντωση του διαδόχου του Νασράλα στην Χεζμπολάχ

Erasmus Days 2024: Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν το δικό τους τραγούδι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ΦΩΤΟ

Πάνος Σόμπολος στην «Π»: «Οταν μετέδιδα ρεπορτάζ, δεν έκανα θεατρινισμούς»