Τα νέα εργαλεία για να λύσουν οι επιχειρήσεις το πρόβλημά τους

Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος είναι υποψήφιος του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» – καθηγητής Χρηματοοικονομικών-Διαχείρισης Ενεργειακών πόρων Alba-διευθύνων σύμβουλος Akuo Greece-πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου-Μέλος ΔΣ ΗΑΕΕ, σύμβουλος-διαχειριστής Συμμετρίας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Οι επιχειρήσεις της χώρας μας ήρθαν αντιμέτωπες με ιδιαίτερες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επηρέασε την ανταγωνιστικότητα ή ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Οπως είναι φυσικό, και οι εταιρείες και επαγγελματίες της Αχαΐας επηρεάστηκαν από αυτές τις ανατιμήσεις, άρα οφείλουμε να βρούμε τρόπους να λύσουμε το πρόβλημα.

Ακόμα και σήμερα που οι τιμές χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, παραμένουν ψηλότερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Από την πλευρά της, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά από μέτρα που επιδρούν άμεσα στις τιμές, όπως τις επιδοτήσεις και μια ευρεία γκάμα από τιμολόγια που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

Ομως, ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες, προκειμένου η ελληνική επιχείρηση να φτάσει να έχει το φθηνότερο δυνατό κόστος μόνιμα και σε βάθος χρόνου.

Ξεκινώντας από τα τιμολόγια λιανικής, μια σημαντική εξέλιξη που έρχεται σύντομα και υπόσχεται σημαντική μείωση είναι τα δυναμικά (ή πορτοκαλί χρώματος) προϊόντα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μόλις κάποιος αποκτά ψηφιακό μετρητή από τον ΔΕΔΔΗΕ. Καθώς η εγκατάσταση αυτών των μετρητών πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά από το 2025 σε όλη τη χώρα, ο δραστήριος καταναλωτής θα μπορέσει σύντομα να έχει πρόσβαση σε ένα τιμολόγιο που του προσφέρει πολύ διαφορετικές τιμές σε διάφορες ζώνες της ημέρας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις που αφενός έχουν υψηλή κατανάλωση και αφετέρου έχουν συχνά τη δυνατότητα να τη μετατοπίσουν χρονικά κατά το δοκούν, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη. Μια ματιά στη διεθνή πρακτική είναι αρκετή για να μας πείσει για την αξία των δυναμικών τιμολογίων: Στην περίπτωση της Γερμανίας οι διαφορές ανάμεσα στις πιο ακριβές και τις πιο φθηνές ώρες ξεπερνούν αρκετές ημέρες ακόμα και το 90%.

Ακόμα, όμως, και για όσους δεν θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έξυπνο μετρητή από νωρίς, σχεδιάζεται άμεσα μια αλλαγή στο νυχτερινό τιμολόγιο που στο εξής θα δίνει χαμηλότερη κιλοβατώρα για 5-6 ώρες κάθε μεσημέρι και για ολόκληρο το σαββατοκύριακο. Αξίζει, λοιπόν, μια επιχείρηση να κοιτάξει προσεκτικά ποιο προϊόν τη συμφέρει καλύτερα, με βάση το προφίλ κατανάλωσης και τα ωράριά της.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ενθαρρύνει περισσότερο και τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια στο εξής για να απαλλαγούν οι καταναλωτές από την ανάγκη να επανεξετάζουν μήνα με τον μήνα τις τιμές στα πράσινα (ρυθμιζόμενα) και τα κίτρινα (μεταβλητά). Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται και με τη χονδρική αγορά, όπου στόχος είναι να διαμορφώνεται η τιμή περισσότερο με βάση μακροχρόνια συμβόλαια και λιγότερο με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, παρέχοντας έτσι πιο σταθερά αποτελέσματα και ορατότητα σε βάθος χρόνου.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις είναι σίγουρα θετικές, όμως αποτελούν μονάχα μια όψη της επίλυσης του ενεργειακού κόστους. Στη σύγχρονη εποχή η νέα τεχνολογία προσφέρει εντελώς νέες δυνατότητες που δεν είναι καθόλου δύσκολο να αξιοποιηθούν.

Πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη επενδύσει στα φωτοβολταϊκά στέγης, απολαμβάνοντας ραγδαία μείωση των χρεώσεων για ρεύμα, αφού το παράγουν μόνες τους. Το νέο σύστημα net billing είναι πλέον σε εφαρμογή και αποτελεί το διάδοχο του γνωστού σε όλους net metering.

Σύντομα αναμένεται και η επιδότηση για εγκατάσταση μπαταρίας σε επιχειρήσεις, που θα ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Ετσι, μαζί με τα προγράμματα Εξοικονομώ και την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, δημιουργείται ένα πλούσιο σύνολο λύσεων, στις οποίες μπορεί να βασιστεί μια σύγχρονη επιχείρηση.

Προκειμένου να έχουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας τη βοήθεια που χρειάζονται για να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, χρειάζεται ένα Εμπορικό Επιμελητήριο με έμπειρους ανθρώπους που θα πάνε μπροστά την Αχαΐα.

Η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» είναι παρούσα σε αυτές τις εκλογές με φρέσκιες ιδέες, με διάθεση και με αποφασιστικότητα. Οι υποψήφιοί μας είναι επαγγελματίες, που έχουν διακριθεί για την καινοτομία τους και θέλουν να οδηγήσουν το Επιμελητήριο σε μια νέα κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στα μέλη, να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή στον δημόσιο διάλογο, να καλύψουμε τις ανάγκες σε όλες τις περιοχές της Αχαΐας και εν τέλει να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της.