«Εγώ κάποια μέρα θα κάνω τον τραχανά και τα πέτουρα πολύ γνωστά»: Η Ερμιόνη Τζώρου συστήνεται στην «Π»

Βασικοί μου στόχοι ήταν να δημιουργήσω μια σωστή οικογένεια με αρχές και να πετύχω στη δουλειά μου. Τα κατάφερα και τα δύο, λέει η Ερμιόνη Τζώρου μιλώντας στην «Π»

Τζώρου

Δεν μεγάλωσε με οικονομική άνεση, αλλά κατείχε τον μεγαλύτερο πλούτο στον κόσμο: την αγάπη της οικογένειάς της και τις αρχές που της δίδαξαν. Χρόνια στην εστίαση, και δη με επιτυχημένη πορεία, δοκιμάστηκε, επιχειρηματικά στο εξωτερικό, και πριν από οκτώ χρόνια επέστρεψε στην Πάτρα, όπου έκανε ένα νέο βήμα: τα παραδοσιακά και θρεπτικά προϊόντα «Ερμιόνη», εκπληρώνοντας έτσι το παιδικό της όνειρο. Η επιχειρηματίας Ερμιόνη Τζώρου συστήνεται στην «Π».

-Τι θυμάστε εντονότερα από τα παιδικά σας χρόνια;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ήταν και τα πιο ανέμελα. Γονείς, μεγαλύτερα αδέρφια και ξαδέρφια, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες πάντα ήταν εκεί να μου δείξουν ποιο ήταν το σωστό. Μεγάλωσα σε μια φτωχή οικογένεια, αλλά με πολλή αγάπη κι από αυτή έμαθα τι θα πει σεβασμός. Ετσι έχτισα τη δική μου προσωπικότητα, προσπαθώντας να είμαι ένας καλός άνθρωπος με αγάπη για όλους. Κι όταν, αργότερα, φρόντισα τους γονείς μου ένιωσα άξια κόρη.

Δύο πράγματα πρέπει να παίρνουμε από τους  γονείς μας: ρίζες και φτερά.

Και, βέβαια, δεν θα ξεχάσω ποτέ  την αγκαλά της γιαγιάς μου. Ξυπνούσε από τα χαράματα για να ζυμώσει το ψωμί,  να ανάψει τον ξυλόφουρνο για να μαγειρέψει και κάθε πρωί μάς έφτιαχνε τραχανά και πέτουρα και μας τα έβαζε σε ένα μεγάλο ταψί με φέτα τριμμένη.

Τότε τον τραχανά τον έτρωγαν το πρωί, ειδικά τον χειμώνα, και ύστερα πήγαιναν στα χωράφια. Ενώ σήμερα, τον τραχανά ή τα πέτουρα, που είναι ο βασιλιάς το ζυμαρικών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές όλο τον χρόνο.

-Μετά το σχολείο τι ακολούθησε;

Αποφάσισα να σπουδάσω στην Κύπρο και εργαζόμουν στην Τράπεζα Κύπρο στα κεντρικά στη Λευκωσία. Γύρισα πίσω γιατί ήθελα να μείνω στην πόλη μου, με τους ανθρώπους που αγαπώ. Και θεωρώ ότι επέλεξα το καλύτερο γιατί έζησα τους γονείς μου που τους έχασα νέους… Θυμάμαι, όταν επέστρεψα, έπιασα δουλειά σε ένα γραφείο με επιδοτούμενα σεμινάρια από την ΕΟΚ, μέχρι που μια μέρα στα 27 μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με τον επιχειρηματικό τομέα και δεν το μετάνιωσα πότε…

-Πώς θα περιγράφατε τη διαδρομή;

Επί 20 χρόνια, από το 1999, είχα αλυσίδα σελφ σέρβις με μαγειρευτό φαγητό. Μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση απ’ όλες τις απόψεις. Πριν από οκτώ χρόνια την πουλήσαμε και φύγαμε για το εξωτερικό. Εκεί ανοίξαμε ένα εστιατόριο με ελληνική κουζίνα και γίναμε γνωστοί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, όμως, η συνεργασία απεδείχθη λάθος κι έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, γιατί τόσο εγώ όσο και η μικρή μου κόρη δεν προσαρμοστήκαμε ποτέ εκεί.

-Επιστροφή στα πάτρια εδάφη, λοιπόν, όπου γεννήθηκαν τα προϊόντα «Ερμιόνη». Θα μας τα συστήσετε;

Πράγματι, εδώ ήρθα για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Ξέρετε, πάντα έλεγα στη γιαγιά και τη μητέρα μου «εγώ κάποια μέρα θα κάνω τον τραγανά και τα πέτουρα πολύ γνωστά». Στην οικογενειακή επιχείρηση «Ερμιόνη», με έδρα την Πάτρα, παράγουμε και διανέμουμε εδέσματα και παραδοσιακά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούμε πάντα ντόπια εξαιρετικά αγνά υλικά και παράγουμε με αγάπη και μεράκι χειροποίητα προϊόντα. Στην ουσία είναι ένα ταξίδι πίσω στις ρίζες μας. Μια διαδρομή στον χρόνο και την ιστορία της αυθεντικής κουζίνας του παρελθόντος. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω τώρα και παρακολουθώ πολλά σεμινάρια για να μπορέσω να το εξελίξω περαιτέρω.

-Φτιάξατε και μια θρεπτική νοστιμιά για τα παιδιά.

Ναι, είχα την καινοτόμο ιδέα να επανασχεδιάσω τον παραδοσιακό τραχανά ως βιολογική διατροφή βρέφους και παιδιού με μια νέα σειρά από την «Ερμιόνη». Για πρώτη φορά, βιολογικό γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας, βιολογικά φρούτα και βιολογικά λαχανικά ενσωματώνονται στους κόκκους βιολογικού σιταριού ολικής άλεσης, ήδη από τη διαδικασία του ζυμώματος, και από την πρόσμιξη αυτή, δημιουργείται ένας βιολογικός τραχανάς με υψηλή διατροφική αξία. Τραχανάς για μωρά από 6 μηνών αλλά και τραχανάς για μικρά παιδιά και για όλη την οικογένεια.

-Αλήθεια, με τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις και ζόρικα ωράρια, πώς τα καταφέρατε, παράλληλα, με τους υπόλοιπους ρόλους σας;

Ως γυναίκα, πάντα σκεφτόμουν όλους τους ρόλους μου που ήταν σημαντικοί για μένα: εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, αδερφή, κόρη, φίλη… Πάντα προσπαθούσα να μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα σε αυτούς τους ρόλους. Ενα από τα μεγαλύτερα ελαττώματά μου ήταν ότι δεν ήμουν ποτέ συνεπής στα ραντεβού μου -όσοι με γνωρίζουν, το ξέρουν (γέλια). Ωστόσο, πάντα με σέβονταν και με δικαιολογούσαν. Γενικά, με αποκαλούν ανήσυχο πνεύμα. Ξέρετε, πάντα λειτουργώ με στόχους και επικεντρώνομαι σε αυτούς. Οι δύο βασικοί μου στόχοι ήταν να δημιουργήσω μια σωστή οικογένεια με αρχές και να πετύχω στη δουλειά μου. Με τη σωστή κατανομή του χρόνου (και την κ. Βαρβάρα μια αξιόλογη γυναίκα που με βοηθούσε τις ώρες που δούλευα) κατάφερα να πετύχω και τα δύο.

Ημουν πάντα δίπλα στις τρεις κόρες μου σαν βράχος, να τις στηρίζω για να πετύχουν τους στόχους τους και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Η Στεφανία, σήμερα 29 χρονών, πτυχιούχος Οικονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τελειώνει το τρίτο μεταπτυχιακό της στην Οικονομά της Υγείας και εργάζεται σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Η Ναταλία έχει τελειώσει Φαρμακευτική κι αυτή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και εργάζεται ως φαρμακοποιός στο Δουβλίνο. Και η μικρή, η Αννούλα, είναι δευτεροετής Αγγλικής Φιλολογίας στην Αθήνα. Χαίρομαι, γιατί οι κόρες μου, πάνω απ’ όλα, είναι καλά παιδιά με σεβασμό και με πολλή αγάπη προς την οικογένεια και τους ανθρώπους.

-Στις δυσκολίες, γενικά, ποια τα ισχυρά σας όπλα;

Εκανα λάθη, έκανα σωστά, πάλεψα πολύ στη ζωή μου, μέχρι ώρας, και συνεχίζω να παλεύω… Ομως άξιζε και αξίζει τον κόπο, γιατί έμαθα κι έχω ακόμα πολλά να μάθω, αν μου το επιτρέψει ο Θεός. Ποτέ δεν τα παρατάω. Ποτέ δεν το βάζω κάτω. Αν πέσω, ξανασηκώνομαι και προχωράω. Σκέφτομαι πάντα θετικά, χαμογελάω στα δύσκολα, έχω αυτοπεποίθηση, δύναμη και σιγουριά. Κάνω όνειρα και με αγάπη αφοσιώνομαι σε αυτά…

-Στόχος σας;

Στόχος μου είναι να γνωρίσει και να καταλάβει ο κόσμος τη θρεπτική αξία που έχουν για τα παιδιά τα προϊόντα «Ερμιόνη».