Άρειος Πάγος για Τέμπη: «Κανείς δεν δικαιούται να ασκεί πιέσεις στη Δικαιοσύνη»

Ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των Τεμπών

 

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε νέα ανακοίνωση με αφορμή την υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απαντώντας σε ισχυρισμούς περί σκοτεινών διεργασιών στη δικαστική διαδικασία. Το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει ότι «στη Δημοκρατία ουδείς, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, δικαιούται να ‘τρομοκρατεί’ τους δικαστικούς λειτουργούς».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Λάρισας. Στη διαδικασία συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένων της Προέδρου Εφετών, ενός Εισαγγελέα Εφετών και δεκαεπτά Εφετών, οι οποίοι αποφάσισαν ότι η υπόθεση έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή για την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο καλεί όσους διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν εξωδικαστικές παρεμβάσεις να τα καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές. Επισημαίνει ότι η διάδοση ανυπόστατων θεωριών περί παρεμβάσεων πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένη, τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς λειτουργούν αποκλειστικά βάσει των νομικών προβλέψεων και δεν υπόκεινται σε εξωτερικές πιέσεις ή παρεμβάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, επανέλαβε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο τους, παρά τις πιέσεις και τις επικρίσεις που ενδεχομένως δέχονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

Στην ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στο άρθρο 28 προβλέπει :

  • Η ολομέλεια του εφετείου σε συμβούλιο συγκαλείται ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα
    εφετών (ή αν ζητηθεί εγγράφως από το ένα τρίτο των μελών της {όπως ορίζει σήμερα το άρθρο 15 παρ.2α του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών μετά την τροποποίηση του με το ν.4938/2022 και με ταυτόσημη διατύπωση
    προβλεπόταν στο άρθρο 14 παρ.2ατου ιδίου Κώδικα όπως ίσχυε με το ν. 1756/1988).
  • έχει το δικαίωμα (η ολομέλεια) να παραγγείλει στον εισαγγελέα εφετών να κινήσει την
    ποινική δίωξη για εγκλήματα εξαιρετικής σημασίας.
  • αν η ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, η ολομέλεια
    έχει το δικαίωμα να διατάξει να υποβληθούν τα έγγραφα στον εισαγγελέα εφετών.
  • σε κάθε περίπτωση, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, παρίσταται και ο εισαγγελέας
    εφετών.
  • η ολομέλεια ορίζει έναν από τους εφέτες με τον αναπληρωτή του, που εκπληρώνουν
    καθήκοντα ανακριτή στην υπόθεση.
  • ο εισαγγελέας εφετών έχει όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του εισαγγελέα
    πλημμελειοδικών.
  • το συμβούλιο εφετών έχει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του συμβουλίου
    πλημμελειοδικών.
    Είναι απολύτως σαφές, συνεπώς, ότι, με διαδικασία πλήρους διαφάνειας (εισήγηση- διάσκεψη -αιτιολογημένη απόφαση- δημοσίευση), το ισχυρότερο όργανο μιας εφετειακής περιφέρειας, η ολομέλεια του εφετείου, αποφασίζει κυρίαρχα την ανάθεση της διεξαγωγής της κυρίας ανάκρισης σε εφέτη-ανακριτή για εξαιρετικής σημασίας εγκλήματα, μόνον αν το κρίνει σκόπιμο και εφόσον το αίτημα έχει υποβληθεί με παραδεκτό τρόπο, κατά τα ανωτέρω.
    Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει, μέχρι σήμερα, εύστοχα και αιτιολογημένα, αξιοποιήσει τη διάταξη αυτή, κρίνοντας ότι έπρεπε να ερευνηθούν από ανώτερους σε εμπειρία και νομομάθεια δικαστές εγκλήματα, επειδή ήταν εξαιρετικής σημασίας (όπως συνέβη σε πλήθος υποθέσεων διαφθοράς, ελληνικής και διεθνούς τρομοκρατίας, στην υπόθεση της «Χρυσής Αυγής», της «SIEMENS», του «Βατοπεδίου» κ.λ.π).
    Συνεπώς, όσοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του άρθρου 28 του ΚΠΔ στην υπόθεση των Τεμπών είναι αποτέλεσμα σκοτεινών διεργασιών, θα πρέπει να αναλογιστούν αν μπορεί αυτό να συμβεί ταυτόχρονα, από την Πρόεδρο Εφετών, η οποία συγκάλεσε την Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, μία (1) ακόμα Πρόεδρο Εφετών, ένα (1) Εισαγγελέα Εφετών και δεκαεπτά (17) Εφέτες, που συγκρότησαν την Ολομέλεια του Εφετείου, που ομόφωνα αποφάσισαν (Ολομέλεια Εφετείου Λάρισας 4/10-3-2023) την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή, ο οποίος, ως ο φυσικός, πλέον, δικαστής, όφειλε να διενεργήσει τα ανατεθέντα σ’ αυτόν δικαστικά καθήκοντα. Ο τελευταίος, εξάλλου, συνεπικουρείται, έκτοτε, από έξι (6) Αντιεισαγγελείς Εφετών Λάρισας, οι οποίοι, ενεργώντας, αυστηρά, στα πλαίσια που ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, υποστηρίζουν τις ανάγκες της ανακριτικής διαδικασίας.

Όποιος έχει να εισφέρει αποδεικτικά στοιχεία ότι όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί του Εφετείου Λάρισας, οι οποίοι αποφάσισαν τον ορισμό εφέτη ως ανακριτή στην υπόθεση των Τεμπών είναι έρμαια εξωδικαστικών εξουσιών, οφείλει άμεσα να τα προσκομίσει στις αρμόδιες θεσμικά αρχές και να τα υποστηρίξει με το βάρος της υπογραφής του. Άλλως, με τη διάδοση εικασιών και θεωριών συνωμοσίας, λοιδωρώντας και σπιλώνοντας ηθικά δικαστικούς λειτουργούς, βάλλει ευθέως κατά των δημοκρατικών θεσμών.

Πρέπει, ακόμα, να ενημερώσουμε ότι οι προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις όλων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, από το βαθμό του παρέδρου έως και του αρεοπαγίτη και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποφασίζονται, με βάση τα κριτήρια, που ορίζει ο νόμος, αποκλειστικά και μόνον, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ενδεκαμελές και δεκαπενταμελές (για το βαθμό του προέδρου εφετών-εισαγγελέα εφετών και του αρεοπαγίτη-αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου), αποτελούμενο αμιγώς από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου, που ορίζονται, κατόπιν κληρώσεως μεταξύ των εχόντων διετή τουλάχιστον υπηρεσία τον Άρειο Πάγο και συνεδριάζει με την παρουσία παρατηρητών δικαστών και εισαγγελέων από τους άλλους βαθμούς (βλ. άρθρα 90 Συντάγματος, 59-63 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών).

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, η ηγεσία του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος) δεν δικαιούται να επεμβαίνει στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών ή να υποδεικνύει δικαστικές ενέργειες. Αυτά προς ενημέρωση όσων είτε από άγνοια είτε από ιδιοτέλεια υποστηρίζουν τα αντίθετα, βάλλοντας κατά της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

Οι πολίτες της Χώρας πρέπει να αισθάνονται τη βεβαιότητα ότι η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων είναι απολύτως εξασφαλισμένη από το ίδιο το Σύνταγμα και τους Νόμους και με εγγυήσεις που δεν απαντώνται σε πολλές έννομες τάξεις ανεπτυγμένων χωρών. Οι ίδιοι παραμένουν πιστά αφιερωμένοι στον όρκο τους, υπαγόμενοι κάθε μέρα σε εξονυχιστικούς θεσμικούς ελέγχους, όποια υπόθεση και αν χειρίζονται, εξαιρετικής σημασίας ή όχι και παρά την κατασυκοφάντηση, τις λοιδορίες, τις ύβρεις και τις απειλές, που υφίστανται με αφορμή κάθε φορά δυσάρεστες αποφάσεις που λαμβάνουν. Οι πολίτες αυτής της Χώρας θα αισθάνονταν καλύτερα, αν όλοι οι παράγοντες που ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους, σε κάθε επίπεδο και χώρο, έπρατταν ανάλογα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Αρεοπαγίτης»

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Επιστρέφουν οι βροχές, η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα

Γερμανία: Η επόμενη ημέρα των εκλογών με νικητή τον Μερτς, δεν μπαίνει στη βουλή η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Επανάληψη δίκης με απόφαση Αρείου Πάγου, με αθώους διακινητές ναρκωτικών ΦΩΤΟ

Ενοπλη ληστεία με πυροβολισμό στο Αγρίνιο, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Δύσκολες ώρες για τον Αλέξη Κούγια, η ανακοίνωση της οικογένειας

Ξέσπασε η Μαρία Καρυστιανού: «Απάνθρωπο να αμφισβητούν τη σχέση μου με τα παιδιά μου»

Πατρινό Καρναβάλι 2025: «Παρέλαση» ονομάτων στη νυχτερινή διασκέδαση, θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Παρασκευή;

Πατρινό Καρναβάλι: Δείτε πολλές φωτογραφίες από την παρέλαση των Μικρών

Πάτρα: Υπόμνημα κατέθεσε ο πυροσβέστης – προπονητής για την υπόθεση ασέλγειας σε ανήλικες – Σε εξέλιξη η ΕΔΕ

ΙΟΒΕ: Σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού