Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε μείωση δασμών στην Κίνα: Ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές
Αναμένονται νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις – Αίρεται η ένταση στις αγορές

Αν και στις αρχές του μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς ύψους 145% στα αμερικανικά προϊόντα που μπαίνουν στην Κίνα, ο Αμερικάνος πρόεδρος αλλάζει τώρα στάση, φοβούμενους για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε «σημαντική» μείωση των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα, προκαλώντας αυτόματα ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, παρατηρήθηκε άνοδος στα χρηματιστήρια της Ασίας, από το Τόκιο ως το Χονγκ Κονγκ, και επέτρεψε στο δολάριο να ανακάμψει.
Ταυτόχρονα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον επικεφαλής της πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed, Ζερόμ Πάουελ, παρά τη σφοδρή κριτική που του έχει ασκήσει.
Κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι οι επιπλέον δασμοί ύψους 145% που επέβαλε ο ίδιος στο Πεκίνο «είναι πολύ υψηλοί», προσθέτοντας ότι «θα μειωθούν σημαντικά».
«Σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν κοντά σε αυτό τον αριθμό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και εξήγησε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στο μηδέν».
«Θα είμαστε πολύ ευγενικοί και θα δούμε τι θα γίνει», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην Κίνα.
«Στην τελική, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία διότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούν πλέον να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.
«Εμείς ορίζουμε τους όρους της συμφωνίας και θα είναι μια δίκαιη συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα», εκτίμησε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε στις αρχές Απριλίου επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές.
Μία εβδομάδα αργότερα, μείωσε στο 10% τους επιπλέον δασμούς για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα.
Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος στο Πεκίνο ανέρχονται στο 145%, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.
Αν και το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εκτίμησε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για καμία από τις δύο πλευρές.
Ο Μπέσεντ θεωρεί ότι οι επιπλέον δασμοί λειτουργούν σαν εμπορικό εμπάργκο και εμποδίζουν τις ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Κάρολαϊν Λέβιτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο προχωρούν «πολύ καλά».
Την ίδια ώρα η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία και την ΕΕ να υπερασπιστούν το παγκόσμιο εμπόριο έναντι της αμερικανικής επίθεσης.
«Στο τρέχον πλαίσιο γενικευμένου μονομερούς εκφοβισμού η Κίνα και η Βρετανία έχουν ευθύνη να προστατεύσουν την πολυμερή εμπορική τάξη», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Σε άλλη συνομιλία που είχε με την Αυστριακή ομόλογό του Μπεάτε Μάινλ- Ράιζινγκερ ο Ουάνγκ Γι επεσήμανε ότι «η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν διεθνείς ευθύνες, να υπερασπιστούν με μια κοινή συμφωνία το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία».
Διαβάστε επίσης
Τραγωδία στον Αγιο Βασίλειο: Νεκρός 57χρονος οδηγός μετά από σφοδρή σύγκρουση
Έως και μισή σύνταξη δώρο κάθε Νοέμβριο για 1,5 εκατ. δικαιούχους ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Φραγκίσκου – ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ από το Βατικανό
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις σήμερα 23 Απριλίου – Πού θα βρέξει
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ολα τα επιδόματα που πληρώνονται έως τις 25 Απριλίου
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News