Ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία με τη Βρετανία: Η οικονομική ασφάλεια είναι και εθνική
Στις πολυσυζητημένες ανακοινώσεις του για τους δασμούς σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε εξαιρέσει ούτε την ίσως πιο στενή του σύμμαχο, τη Βρετανία, την οποία «φιλοδώρησε» με δασμούς ύψους 10%, αν και για μερικά άλλα αγαθά (χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα) οι δασμοί έφταναν στο 25%

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί συμφωνίες για να πάρει πίσω τις αποφάσεις του για τους δασμούς -και μάλιστα μέσα σε 100 ημέρες- και πλέον ήλθε η ώρα να αναφερθεί σε μια από τις πιο σημαντικές, αυτή τη Βρετανία.
Σε δηλώσεις του σήμερα (7/5) από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μίλησε για το εύρος της συμφωνίας. Επισήμανε ακόμη ότι «όλοι θέλουν μια συμφωνία», προαναγγέλλοντας και μία με την Ελβετία για τις επόμενες ημέρες. Ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη σπουδαία σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τον επαγγελματισμό της βρετανικής πλευράς.
Είναι η πρώτη του είδους της. Τώρα έχουμε μεγάλη οικονομική ασφάλεια και είναι πολύ σημαντικό και νιώθουμε πολύ άνετα με αυτό. Η Βρετανία είναι σπουδαίος σύμμαχος.
Η οικονομική ασφάλεια είναι και εθνική ασφάλεια, τόνισε στη συνέχεια ο Τραμπ, που αναφέρθηκε ειδικά στον χάλυβα ως σημαντικό παράγοντα της συμφωνίας. «Και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι η οικονομική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια και θα συνεργαστούμε ως σύμμαχοι για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ισχυρή βιομηχανική βάση, κατάλληλους ελέγχους των εξαγωγών και προστασία για βασικές τεχνολογίες και βιομηχανίες όπως ο χάλυβας».
Στη συνέχεια παρενέβη σε ανοιχτή ακρόαση και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ. Μίλησε για την στενή σχέση των δύο χωρών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά από αυτόν – είμαστε εξάλλου αυτές τις ημέρες 80 χρόνια από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.
Σε παλαιότερες δηλώσεις, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι είναι «μια πλήρης και περιεκτική» συμφωνία, αν και το Λονδίνο δεν θέλησε να σχολιάσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονταν και οι δηλώσεις του Στάρμερ.
Στις πολυσυζητημένες ανακοινώσεις του για τους δασμούς σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ο Τραμπ δεν είχε εξαιρέσει ούτε την ίσως πιο στενή του σύμμαχο, τη Βρετανία, την οποία «φιλοδώρησε» με δασμούς ύψους 10%, αν και για μερικά άλλα αγαθά (χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα) οι δασμοί έφταναν στο 25%.
Το BBC σχολιάζει ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας είναι μια χρόνια εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη από την πρώτη θητεία του Τραμπ είχαν αρχίσει οι επαφές που συνεχίστηκαν και κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Προσθέτει πάντως ότι στην πράξη δεν πρόκειται για μια «πλήρη και συνολική» συμφωνία, όπως υπόσχεται ο Τραμπ, αλλά περισσότερο για μια δήλωση προθέσεων για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Διαβάστε επίσης
Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Ενοχοι και υπόλογοι στην κοινωνία, στην «Π» δικηγόροι καταδικασθέντων
Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και «ρίχνει» τη θερμοκρασία
Απανθρακωμένη σορός σε ΙΧ στο Παγκράτι, έγκλημα «βλέπουν» οι Αρχές
Ανδρόγυνο στους «μπαχαλάκηδες» του Παναιγιαλείου, γυναίκα πήγε ν’ αρπάξει όπλο Αστυνομικού!
Απατεώνες με λεία μισού εκατομμυρίου ευρώ, με δράση στη Δυτική Ελλάδα ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News