Γιατί εξαφανίστηκε η σαρδέλα από τον Πατραϊκό, η έλλειψη στο «ψάρι του λαού» και η τιμή
Με τιμή 15 ευρώ το κιλό, όταν βρίσκεται η σαρδέλα είναι απλησίαστη

Ποιος θα περίμενε πριν από μερικά χρόνια στην Πάτρα, στην καρδιά της λαϊκής ψαραγοράς, ότι θα βλέπαμε ένα παραδοσιακό, «ταπεινό» ψάρι, όπως η σαρδέλα, να έχει μετατραπεί σε αγαθό πολυτελείας.
Εκεί που κάποτε οι νοικοκυρές την έπαιρναν με το κιλό για να ταΐσουν την οικογένεια, σήμερα η τιμή της έχει εκτοξευτεί –αγγίζοντας έως και τα 15 ευρώ το κιλό.
«Πέρυσι πουλούσαμε τη σαρδέλα 7 με 8 ευρώ το κιλό –και αυτό σε καλή εποχή. Τώρα μιλάμε για σχεδόν το διπλάσιο» , είπε στη δημόσια τηλεόραση η Στέλλα Μανωλουδάκη, ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στο κέντρο της Πάτρας. «Το ψάρι που κάποτε το πέταγαν πίσω στη θάλασσα όταν δεν πωλούνταν, τώρα μετράμε ακόμα και το ένα κομμάτι. Δεν έχει ξαναγίνει» προσθέτει.
Και πραγματικά, η σαρδέλα μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από την αγορά. Η ίδια δηλώνει πως μέσα σε δύο μήνες –κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της εποχής της- έχει καταφέρει να την προμηθευτεί μόλις 5-6 φορές. «Και δεν είναι πως δεν τη θέλει ο κόσμος. Δεν τη βρίσκουμε. Και όταν τη βρίσκουμε, δεν μπορεί να την πληρώσει» εξηγεί.
Ο γαύρος, ο άλλος φτηνός «ήρωας» της ελληνικής διατροφής, ακολουθεί ανοδική πορεία, αλλά όχι τόσο δραματική: από 6-7 ευρώ πέρυσι, φέτος κινείται στα 8-9. Ωστόσο, και αυτός αρχίζει να ξεφεύγει από τις οικονομικές δυνατότητες πολλών οικογενειών.
«Ο κόσμος στρέφεται είτε σε ψάρια ιχθυοτροφείου, όπως η τσιπούρα, είτε ακόμα και στον σολομό, γιατί τουλάχιστον έχει Ω3 και τον βρίσκουν πιο ‘’λογικό’’ στην τιμή», λέει η κα Νολδάκη.
Η αιτία αυτής της απουσίας και της ακριβής τιμής, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι η υπεραλίευση και η φυσική έλλειψη στον Πατραϊκό Κόλπο.
Οι επαγγελματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο «κερδοσκοπίας», όπως μπορεί να πιστεύει ο απλός καταναλωτής.
«Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ούτε εμείς μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις τιμές. Η έλλειψη είναι πραγματική. Κι όταν υπάρχει έλλειψη σε κάτι, η τιμή ανεβαίνει. Είτε είναι ψάρι, είτε σιτηρά, είτε γάλα» τονίζει η ίδια.
Το φαινόμενο δεν πλήττει μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες. Η χαμηλή ζήτηση, οι υψηλές τιμές προμήθειας και η έλλειψη πρώτης ύλης οδηγούν πολλούς ιχθυοπώλες στο να μην φέρνουν πλέον σαρδέλα στα καταστήματά τους.
«Ούτε εμείς μπορούμε να ρισκάρουμε να φέρουμε ένα προϊόν που δεν θα φύγει από τον πάγκο. Πόσοι θα πληρώσουν 15 ευρώ για να πάρουν 1 κιλό σαρδέλα, που μέχρι χτες ήταν το πιο φθηνό ψάρι της αγοράς;» λέει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News