Κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση με 1487 κρούσματα σε μία εβδομάδα – Πόσοι νοσηλεύονται στη Πάτρα

«Πόλεμος» τη τελευταία εβδομάδα στα εξωτερικά ιατρεία, στις κλινικές και στις ΜΕΘ Covid-19 της Πάτρας

Κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση με 1487 κρούσματα σε μία εβδομάδα - Πόσοι νοσηλεύονται στη Πάτρα

Ανησηχυτικά αυξημένοι θάνατοι καταγράφηκαν το Σάββατο, από τον ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι επίσης πολύ υψηλός, αποδεικνύοντας τη μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.154, με τους θανάτους να αυξάνονται σε 70 και τους διασωληνωμένους σε 530, εκ των οποίων οι 446 είναι ανεμβολίαστοι.

Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 206 νέα κρούσματα, στην Αιτωλοακαρνανία 123 ενώ στην Ηλεία η κατάσταση είναι πολύ χαμηλότερα με μόλις 22 νέα κρούσματα.

Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα πέρασαν και τα νοσοκομεία της Πάτρας, καθώς στην Αχαΐα ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει με μέσο όρο κρουσμάτων 211 καθημερινά και όπως δείχνουν τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Στο ΠΓΝΠ και στον «Αγ. Ανδρέα» η εναλλαγή των εφημεριών, θυμίζει «κόλαση» καθώς η Αχαΐα είναι από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές πανελλαδικά, ως προς τα κρούσματα covid-19.

Σε διάρκεια έξι ημερών, καταγράφηκαν πάνω από 1487 κρούσματα στην Αχαΐα. Πιο αναλυτικά:
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου: 242
Τρίτη 9 Νοεμβρίου: 307
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου: 271
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου: 235
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου: 226
Σάββατο 13 Νοεμβρίου: 206

Δύο παράγοντες είναι οι άκρως ανησυχητικοί. Αφενός η ηλικία των νέων κρουσμάτων, που είναι στην πλειοψηφία τους νεαρά και αφετέρου η αύξηση των νοσηλειών κατά κύριο λόγο με ανεμβολίαστους και άτομα ηλικίας άνω των 60 ατών, αν και δεν λείπουν περιστατικά νεαρών ηλικιών.

Η ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου ΠΓΝΠ από χθες ήταν πάλι πλήρης με 13 νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ στις κλινικές κορονοϊού νοσηλεύονταν τουλάχιστον 63 άτομα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας». Στις κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν τουλάχιστον 50 ασθενείς ενώ 7 ήταν διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ κορονοϊού.

Η εξάπλωση της νόσου στις νεαρές ηλικίες, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών, ότι η νυχτερινή διασκέδαση συμβάλλει στην υπερμετάδοση, αφού είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται εξουθενωτικά από τις νοσηλείες ανεμβολίαστων, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν πλήρεις και τα νοσοκομεία να κάνουν αγώνα δρόμου να μην μετατραπούν αποκλειστικά σε χώρους νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, το Υπουργειο Υγείας έφτασε σε συμφωνία με 11 ιδιωτικές κλινικές σε 6 πόλεις που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μέχρι σήμερα έχει υπογράψει Αποφάσεις Διάθεσης, όπως προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, με 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη.
Επιπλέον, πέραν των 296 κλινών που έχουν ήδη διατεθεί, υπεγράφησαν Αποφάσεις Διάθεσης για:
– 155 κλίνες για Covid-19 περιστατικά
– 191 απλές κλίνες για non Covid-19
– 12 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
– 10 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένη Φροντίδας (ΜΑΦ)

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μαζί με το προσωπικό τους για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ έχουν διατεθεί για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες, κυρίως παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ.
Συνολικά οι κλίνες που έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις ιδιωτικές δομές ανέρχονται σε 664 κλίνες.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ