Εδώ προέχουν τα διαγωνίσματα

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ *

«Βλέπω στο cinobo – παρεμπιπτόντως είναι μια εξαιρετικά ποιοτική και μάλιστα ελληνική πλατφόρμα ταινιών – το «Πιστό Αντίγραφο» του Κιαροστάμι με την Ζιλιέτ Μπινός, όπου κάποια στιγμή ο συγγραφέας συμπρωταγωνιστής λέει την εξής ατάκα:

«Τα παιδιά ζουν τη στιγμή.

Θέλουν να διασκεδάζουν.

Δεν σκέφτονται τις συνέπειες.

Αλλωστε το κόστος είναι μέρος του παιχνιδιού».


Και συνειρμικά σκέφτομαι τα παιδιά που πήγαν σήμερα σχολείο. Μετά από πεντάμηνη υποχρεωτική καραντίνα μπροστά στο pc τους. Τους περιμένουν, μου λένε με τρόμο, πολλά διαγωνίσματα. Ναι, πρέπει να αποδειχθεί στα χαρτιά ότι για μια άλλη φορά όλα λειτούργησαν κανονικά. Δεν χάθηκε τίποτα. Θα το πιστοποιήσουν άλλωστε και τα διαγωνίσματα. Ναι, φίλοι μου, αυτοί είμαστε!

Μετά από 5 μήνες απομόνωση, αυτό μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα. Τυπολάτρες…

Φυσικά δεν περνάει από το μυαλό των υπευθύνων να οργανωθούν στα σχολεία άμεσα ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, επανένταξης των παιδιών στο κοινωνικό περιβάλλον, διαχείρισης άγχους κλπ. Εννοείται δεν πρόκειται να γίνει μια συνετή προσπάθεια καταγραφής για το πόσο έμεινε πίσω η εκπαιδευτική διαδικασία. Καμιά προσπάθεια για έναν ομαλό τρόπο επανασύνδεσης των παιδιών με το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Όχι, εδώ προέχουν τα διαγωνίσματα. Οι επιδόσεις. Τι θα γράφουν οι έλεγχοι τον Μάιο;

Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο καλό στα παιδιά τις  πρώτες μέρες θα κάνει το διάλειμμα. Εκεί θα ξαναβρεθούν με τους συμμαθητές τους, θα γελάσουν, θα ρίξουν κανα σουτάκι στην μπασκέτα, θα φλερτάρουν. Αυτό έχουν ανάγκη τα παιδιά τώρα. Να ξαναχτίσουν τον κόσμο τους.

Ισως γι’ αυτό θα έπρεπε τις πρώτες μέρες το διάλειμμα να κρατήσει περισσότερο από το μάθημα.

* O Aργύρης Δασκαλάς είναι φυσικός.