ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

«Κλειστή θα είναι πόρτα του ΚΙΝΑΛ για όσους έφυγαν και πήραν καρέκλες σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, δεξί χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Και τώρα; Ποια θα ‘ναι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να ‘ναι τόσο διαφορετική απ’ την προηγούμενη μόνο και μόνο επειδή εξελέγη νέος αρχηγός; Εχει τα φόντα το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, ή, γι’ αρχή έστω, ρυθμιστής των κυβερνητικών εξελίξεων στις προσεχείς εκλογές;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τα κλειδιά του Κινήματος χθες το πρωί στην άτυπη τελετή παραλαβής – παράδοσης, και από σήμερα ρίχνεται στη μάχη για την ανάσταση του ΠΑΣΟΚ, ως νέος αρχηγός πλέον του κόμματος.

Στις 4μμ συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος, ώστε να οριστούν ο επικεφαλής της, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αυτό που μένει να φανεί, από ‘δω και πέρα, είναι το αν θα καταφέρει ο Ν. Ανδρουλάκης να μεταμορφώσει το ΠΑΣΟΚ, να το βάλει ξανά σε τροχιά, έστω έμμεσα, εξουσίας!

Στο μίνι γκάλοπ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αυτό ήταν το βασικό ερώτημα: Πού μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης; Πόσο μακριά; Και πώς; Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν σύντομα; Κι από ποια δεξαμενή θ’ αντλήσει ψήφους; Και το ενδεχόμενο συνεργασιών (ή πιο απλά συγκυβέρνησης…) φαντάζει μακρινό ή ορατό;

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Ο Θανάσης Πετρόπουλος.

Θανάσης Πετρόπουλος (Πρόεδρος της ΔΕ του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωπος του Ν. Ανδρουλάκη στην Αχαϊα, μέλος της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ):
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τόνιζε την ανάγκη για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Με την ισχυρή εντολή που πήρε, προχωρά πλέον στην υλοποίησή τους. Τo ΠΑΣΟΚ πρέπει, και αυτό θέλουμε όλοι, να ξαναγίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με αυτόνομη πορεία. Ολοι όσοι στηρίξαμε τον Νίκο, έχουμε την πεποίθηση και τη φιλοδοξία πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο και αυτόνομο. Οσο για την ερώτηση σας από πού θα αντλήσει τους χαμένους ψήφους του, η απάντηση είναι: η νέα δεξαμενή ψήφων θα προέλθει κυρίως από τους ανθρώπους που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πάψει να ονειρεύονται. Απ’ αυτούς που η κρίση τούς έβαλε στο περιθώριο».

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Η Μαρία Τσουκαλά.

Μαρία Τσουκαλά (πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο στρατόπεδο Γ. Παπανδρέου):
«Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να συσπειρώσεις τον κόσμο και να ξανακάνεις ένα κόμμα μεγάλο. Όλα θα κριθούν από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στον κόσμο. Αν είναι σύγχρονο και ρεαλιστικό, και κουμπώνει με τις ανάγκες του σήμερα, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα. Δεν είμαι αφοριστική σε τυχόν συνεργασίες, αλλά επ’ ουδενί πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Κι επειδή με ρωτάτε από ποια δεξαμενή, κυρίως, θα αντλήσει ψήφους το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ανδρουλάκη στο τιμόνι του, σας απαντώ: από παντού. Αλλά υπό μία προϋπόθεση: ο περισσότερος κόσμος, και ειδικά οι νέοι, δεν θέλουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Θέλουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για να πάψουν να είναι η γενιά των 600 ευρώ, για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους….».

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Ο Βασίλης Δημόπουλος.

Βασίλης Δημόπουλος (πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» και του Νοσοκομείου Πύργου, ήταν στο στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου): «Ξημερώνει μια νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ. Θα επαναπατριστούν στο Κίνημα όσοι ψηφοφόροι έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τη ΝΔ, επειδή το ΠΑΣΟΚ θα εκφράζει ιδανικά το χώρο του Κέντρου. Εκτιμώ ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ξαναφτάσει σε επίπεδα τέτοια ώστε να γίνει κόμμα εξουσίας. Όχι απ’ την μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά. Αρκεί η πολιτική του προέδρου να είναι τέτοια ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ τον εκφράζει».

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού.

Κατερίνα Γρ. Σολωμού (Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Υποψήφια βουλευτής ΚΙΝΑΛ Αχαϊας): «Οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου μας έστειλαν πολλαπλά μηνύματα, με κυρίαρχο αυτό της δυναμικής επανόδου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό της χωράς.
Ο νέος πρόεδρος, ο Νίκος ο Ανδρουλάκης, έχει το χρέος και την ευθύνη μέσα από την αξιοποίηση έμπειρων στελεχών σε συμπόρευση με την νέα γενιά να προχωρήσει με υπευθυνότητα μπροστά και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Έχει μια ισχυρή εντολή και οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι και αρωγοί σε αυτή του την προσπάθεια».

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Ο Μαρίνος Σκανδάμης.

Μαρίνος Σκανδάμης, (Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής):
«Η εκλογή του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, βρίσκει την παράταξή μας ενωμένη, ισχυρή και αισιόδοξη. Η ευθύνη της νέας ηγεσίας, των υποψηφίων αρχηγών και όλων των μελών μας είναι να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον πολιτικό μας λόγο και να απαντήσουμε στις ανάγκες και τα προβλήματα μιας δοκιμαζόμενους κοινωνίας, που την πνίγουν οι συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης. Από σήμερα εργαζόμαστε ενωμένοι για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό».

ΠΑΣΟΚ: Mπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το κάνει κόμμα εξουσίας;

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος.

Γιώργος Αθανασόπουλος (Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Αχαΐας):
«Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.
Του ευχόμαστε καλή δύναμη και αντοχή, ώστε να ανταποκριθεί επάξια στις υψηλές προσδοκίες των ψηφοφόρων για ενότητα και προοπτική της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Συγχαρητήρια στον Γιώργο Παπανδρέου,που συνέβαλε καθοριστικά στην επαναφορά του χώρου μας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Συγχαρητήρια σε όλους τους λοιπούς υποψηφίους για την προσφορά τους. Στην Αχαΐα ψήφισαν στο 2ο γύρο των εκλογών 8.407 πολίτες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ποσοστό 54% και ο Γιώργος Παπανδρέου 46 %. Η νέα ηγεσία ιδιαίτερα, αλλά και όλοι μας, έχουμε πλέον μόνο μια επιλογή: να πετύχουμε».

Στην κουβέντα για το πού μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, βάλαμε και δύο «αντιπάλους». Εναν από δεξιά, έναν από αριστερά.

Αγγελική (Εντζυ) Σταματάκη, μέλος της ΔΕ της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Αχαϊας: «Συνιστά μια ανανέωση για το ΠΑΣΟΚ η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει το Κόμμα του. Διαρροή θα υπάρξει κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξει και από τη ΝΔ, αλλά θεωρώ ενός πολύ μικρού ποσοστού. Με ρωτάτε τι πιστεύω ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνουν εκλογές . Δεν ξέρω αν θα προλάβει να ετοιμάσει το κόμμα του για εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης εάν γίνουν την άνοιξη του 2022. Θεωρητικά, μοιάζει να είναι η καλύτερη λύση για το κόμμα του. Όμως τις απόψεις του για τα σοβαρά θέματα δεν τις έχει εκφράσει ακόμα…».

Γιώργος Κυριακόπουλος (υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ):
«Σε μια προεκλογική περίοδο που ο ίδιος δεν πήρε θέση για μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία, κατέγραψε μια μεγάλη νίκη χωρίς να χρεωθεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής του.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι τόσο εύκολη για τον ίδιο, ως αρχηγό, και για το ΚΙΝΑΛ, αφού η ανάγκη να τοποθετηθεί με συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο και σαφή κατεύθυνση θα δείξει τις προθέσεις του. Εκεί θα κριθεί η πολιτική προοπτική του ΚΙΝΑΛ. Οι λέξεις αυτονομία, ενότητα και ανανέωση, που κυριάρχησαν στον πολιτικό του λόγο, είναι ουδέτερες. Η χώρα βρίσκεται μετά από 2,5 χρόνια σε μεγάλα αδιέξοδα από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να φύγει αυτή η αποτυχημένη σ’ όλους τους τομείς κυβέρνηση, είναι μια πρόκληση που με καθαρό τρόπο πρέπει να απαντηθεί από τον νέο του αρχηγό του ΚΙΝΑΛ. Οι ίσες αποστάσεις δεν αποτελούν συνέχεια του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν πολιτικά και διαχρονικά απέναντι στην ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσβλέπει στη συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου όπως την έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας».

 

 

 

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ