Κύπρος: Στους 7 οι νεκροί από τη βύθιση του πλοίου, μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με δήλωση του λεγόμενου «δημάρχου» της κατεχόμενης Κερύνειας,  Μουράτ Σενκούλ  στο Sözcü TV, 159 άνθρωποι έχουν διασωθεί

Κύπρος: Στους 7 οι νεκροί από τη βύθιση του πλοίου, μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ΒΙΝΤΕΟ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή επιβατηγού καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο προς το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης, στη νότια Τουρκία.

Το ταχύπλοο επιβατηγό της εταιρείας Filo Denizcilik απέπλευσε λίγο μετά το μεσημέρι από το τουριστικό λιμάνι της Κερύνειας και, ενώ βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα από την ακτή, άρχισε να παίρνει νερά από την πλώρη. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πλοίαρχος επιχείρησε να επιστρέψει στο λιμάνι, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το σκάφος πήρε γρήγορα κλίση και τελικά ανατράπηκε.


Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης διακρίνονται επιβάτες επάνω στο αναποδογυρισμένο σκάφος να περιμένουν βοήθεια. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ορισμένοι επιβάτες αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα όταν το νερό άρχισε να εισέρχεται στο καταμαράν.

Σύμφωνα με δήλωση του λεγόμενου «δημάρχου» της κατεχόμενης Κερύνειας,  Μουράτ Σενκούλ  στο Sözcü TV, 159 άνθρωποι έχουν διασωθεί μετά από μεγάλη κινητοποίηση της τουρκοκυπριακής ακτοφυλακής στην περιοχή. Στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν και ιδιωτικά σκάφη.

Κύπρος: Συνεχίζεται η επιχείρηση στη Κερύνεια, έξι νεκροί και τραυματίες, διασώθηκαν 172 ΒΙΝΤΕΟ

Διαφορετικοί αριθμοί για τους επιβαίνοντες

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 279 επιβαίνοντες, ενώ ο Μουράτ Σενκούλ αναφέρθηκε αρχικά σε περίπου 270 ανθρώπους.

Νεότερη ενημέρωση από τον λεγόμενο «υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» των κατεχομένων Ερχάν Αρικλί κατέβασε τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στους 267. Όπως δήλωσε στο “Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων”, στο σκάφος επέβαιναν 259 επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος. Πρόκειται μέχρι στιγμής για τον πληρέστερο επίσημο απολογισμό.

Ο Αρικλί, ο οποίος είναι ένας εκ των καταζητουμένων για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ανέφερε ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει νερά ενώ βρισκόταν περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια από την ακτή. Άλλες τοπικές πηγές τοποθετούν το σημείο της ανατροπής κοντά στην περιοχή Diana Beach, περίπου δυόμισι χιλιόμετρα από την Κερύνεια. Η ακριβής θέση αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Στην επιχείρηση και ιδιωτικά σκάφη

Στο σημείο κινητοποιήθηκαν αρχικά τρία σκάφη της τουρκοκυπριακής ακτοφυλακής και τουλάχιστον τρία ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης αλιευτικά και άλλα παραπλέοντα πλοία, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ζητήθηκε συνδρομή από μονάδες της τουρκικής ακτοφυλακής στη Μερσίνη και την Αττάλεια.

Ασθενοφόρα, “αστυνομικές” δυνάμεις και σωστικά συνεργεία συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Κερύνειας για την υποδοχή όσων μεταφέρονται στη στεριά. Το λεγόμενο «υπουργείο Υγείας» των κατεχομένων ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ έχει κινητοποιηθεί επιπλέον υγειονομικό προσωπικό.

Αγνωστη ακόμη η αιτία

Η αιτία εισροής υδάτων παραμένει άγνωστη. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ ολόκληρη η Κύπρος επηρεάζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη διαπίστωση ότι η ανατροπή προκλήθηκε από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με διεθνείς βάσεις δεδομένων πλοίων, το Filo Jet είναι ταχύπλοο επιβατηγό μήκους περίπου 40,5 μέτρων και πλάτους 10,4 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε το 2000. Εκτελούσε τακτικά το δρομολόγιο Κερύνεια – Τασουτζού, με χρόνο ταξιδιού περίπου δύο ώρες. Η κατάσταση του σκάφους, οι συνθήκες υπό τις οποίες επετράπη ο απόπλους και η αιτία της εισροής υδάτων αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο