Γι’ αυτές τις πανδημίες δεν υπάρχει εμβόλιο

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η επίθεση, λεκτική και σωματική, των αντιεμβολιαστών στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου, αποτυπώνει ότι το σύστημα έχει ξεφύγει της απλής διαμαρτυρίας και ένστασης.
Οταν απλώνεις χέρι πάνω σε έναν θεσμό που εκπροσωπεί όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Η αμφισβήτηση της επιστήμης, του γιατρού, του νοσηλευτή και του νοσοκομειακού συστήματος, σβήνει αυτόματα την ελπίδα για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τον κορονοϊό, αλλά με κάθε ασθένεια.
Ολους τους παραπάνω τους είχαμε ανεβάσει στο βάθρο, όπως ακριβώς τους αξίζει και τους απευθύναμε μόνο το χειροκρότημά μας. Κι αυτό το έχουν κερδίσει ακριβώς επειδή καθημερινά βοηθούν τον ασθενή να κερδίσει τη ζωή του.

Πώς λοιπόν επιτρέψαμε την κατεδάφιση όλων αυτών και μάλιστα απλώνουμε χέρι πάνω τους. Πώς επιτρέψαμε από τη μία μέρα στην άλλη οι «σωτήρες» να γίνουν «δολοφόνοι»;

Μήπως οι γραμμές της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας παραβιάστηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η μη λήψη κατασταλτικών μέτρων όταν άρχισαν οι επικίνδυνες ρίζες της παραπληροφόρησης και της σεναριολογίας να φυτρώνουν ανάμεσά μας επέτρεψαν τη γιγάντωσή τους και την ανεξέλεγκτη δράση τους. Σε αυτό έχει ευθύνη και το πολιτικό σύστημα, ευνοώντας είτε τη μία πλευρά είτε την άλλη.

Η υπερβολή, η κατηγοριοποίηση και ο διχασμός που καλλιεργήθηκε τόσο στο μέτωπο των αντιεμβολιαστών όσο και στο μέτωπο των εμβολιασμένων, δείχνει να προκαλεί σοβαρότατες κοινωνικές ρωγμές.

Η πανδημία κάποια στιγμή θα φύγει, τι θα αφήσει όμως πίσω της; Αν έχει φωλιάσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε θεσμούς που υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία πώς θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι;

Καθημερινά χτυπάνε γύρω μας πολλά προειδοποιητικά καμπανάκια. Αν ο ήχος τους δεν φτάσει στα αφτιά και πολύ περισσότερο δεν ενεργοποιήσει αυτούς που μπορούν να δράσουν κατασταλτικά, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αθεράπευτες πανδημίες. Και για την αντιμετώπιση αυτών δεν θα υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ