Πάτρα: Διεθνής θεσμός παιδικού βιβλίου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία χρόνια – Από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου – Οσα αποκάλυψε ο Φωτήλας

Τρεις παράλληλες δράσεις σε Μεσολόγγι, Αίγιο και Καλάβρυτα από το 2027 – Η πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Αχαΐας, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα: Διεθνής θεσμός παιδικού βιβλίου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία χρόνια – Από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου - Οσα αποκάλυψε ο Φωτήλας

Τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πολιτιστικού θεσμού με επίκεντρο το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ο οποίος φιλοδοξεί να καθιερωθεί στην Πάτρα και να αποκτήσει ευρύτερη ακτινοβολία στη Δυτική Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας.

Η κεντρική έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγιοπούλειο, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, η διοργάνωση θα διαθέτει εξασφαλισμένους πόρους για την πρώτη τριετία, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην παρουσίασή του, ο υφυπουργός εξήγησε ότι η πρωτοβουλία γεννήθηκε από τρεις διαφορετικές ανάγκες: τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης έκθεσης για παιδιά και εφήβους, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ανάγκη να αποκτήσει η Πάτρα έναν διεθνή πολιτιστικό θεσμό αντάξιο της ιστορίας και της ταυτότητάς της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φωτήλας, σε μια εποχή κυριαρχίας των οθονών, το βιβλίο μπορεί να διεκδικήσει ξανά τη θέση του μέσα από διαφορετικά είδη, όπως τα παραμύθια, τα κόμικς, τα graphic novels, η επιστημονική φαντασία και η λογοτεχνία του φανταστικού.

«Η Πάτρα δικαιούται έναν δικό της διεθνή θεσμό»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία της Πάτρας, υποστηρίζοντας ότι η πόλη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να φιλοξενήσει μια διεθνή διοργάνωση με σταθερή παρουσία.

Επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή της ταυτότητα, τη σύνδεσή της με τον Απόστολο Ανδρέα, την παράδοση του Καρναβαλιού, την ιστορία της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά και τον διαχρονικό ρόλο της ως πύλης της Ελλάδας προς τη Δύση.

«Γιατί λοιπόν η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα να μην έχουν έναν δικό τους διεθνή θεσμό;», ήταν το ερώτημα που έθεσε, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μια πρόσκαιρη διοργάνωση, αλλά μια προσπάθεια με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας είχε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), Νίκος Μπακουνάκης, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεργασία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, όπως ανέφερε, υποστήριξε την πρόταση από την πρώτη στιγμή.

Εξασφαλισμένοι πόροι για την πρώτη τριετία

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η νέα διοργάνωση δεν θα έχει χαρακτήρα μεμονωμένης εκδήλωσης, αλλά θα επιδιώξει να εξελιχθεί σε διεθνή θεσμό, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το πρώτο και κρίσιμο τριετές διάστημα.

Ως φορέας υλοποίησης έχει επιλεγεί το ΕΛΙΒΙΠ, ενώ η χρηματοδοτική στήριξη θα προέλθει από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις επιπλέον δράσεις παιδικής φιλαναγνωσίας, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν το 2027 και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή και των τοπικών δημιουργών.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό τους θα αναλάβουν ο Μιχάλης Παπαγεωργίου και η Βίκυ Δρακούλη, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, υπό τον συντονισμό του ΕΛΙΒΙΠ.

Η συνεργασία των τοπικών φορέων

Στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας συμμετέχουν πολλοί φορείς της περιοχής. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίθηκε θετικά, με τον υφυπουργό να ευχαριστεί τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τα στελέχη της Περιφέρειας για τη στήριξή τους.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) αναλαμβάνει τη φιλοξενία της γιορτής έναρξης, καθώς ο χώρος του Σκαγιοπουλείου δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες της έκθεσης, των βιβλίων και των εγκαινίων.

Η επιλογή του Σκαγιοπουλείου, πάντως, έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το ίδρυμα έχει διαχρονικά συνδεθεί με τη φροντίδα παιδιών και νέων. Για τη συνεργασία ευχαρίστησε την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Νίκο Σταθακόπουλο.

Θετική ήταν και η ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων, με τον υφυπουργό να ευχαριστεί τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παύλο Σκούρα.

Πρόσκληση σε παιδιά και οικογένειες από όλη την Ελλάδα

Με σύνθημα «Η φαντασία κυκλώνει τον κόσμο», η διοργάνωση φιλοδοξεί να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην ανάγνωση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους κόσμους μέσα από το βιβλίο.

Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο υφυπουργός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας να επισκεφθούν την πόλη μαζί με τα παιδιά τους από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε, στόχος είναι η πρώτη διοργάνωση να αποτελέσει την αφετηρία ενός θεσμού που θα συνδέσει τον πολιτισμό με την περιφερειακή ανάπτυξη και θα ενισχύσει τη θέση της Πάτρας στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και όχι μόνο.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο