Είναι ασφαλές το εμβόλιο

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ *

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική απάντηση στις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην υγεία και την οικονομία. Πολλές εταιρείες έχουν παράγει εμβόλια έναντι του ιού, τα οποία ελέγχονται εκτεταμένα τόσο από τις εταιρείες που τα παράγουν όσο και από δημόσιους ρυθμιστικούς οργανισμούς πριν τη γενικευμένη χρήση τους.

Πρόσφατα, έχουν εκδηλωθεί κάποιες ανησυχίες για το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, σταμάτησαν προσωρινά τη χρήση αυτού του εμβολίου. Ο λόγος ήταν η αναφορά θρομβώσεων σε 32 άτομα που εμβολιάστηκαν. Αν αναλογιστούμε ότι περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσοστό της εμφάνισης θρομβώσεων ανάμεσα στους εμβολιασμένους είναι της τάξης του 0,02%, δηλαδή μικρότερο από αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Με απλά λόγια, τα περιστατικά αυτά θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα άλλων αιτιών και να μην έχουν καμία σχέση με τη λήψη του εμβολίου.

Πραγματικά, μια καλά τεκμηριωμένη κλινική μελέτη στη Φινλανδία δεν βρήκε σχέση μεταξύ της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και της εμφάνισης θρομβώσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναφέρουν πως δεν υπάρχει ένδειξη επί του παρόντος πως το εμβόλιο έχει προκαλέσει τα περιστατικά αυτά. Με απλά λόγια, όλα τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα αναδεικνύουν πως και αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Δεν είναι τυχαίο πως οι ίδιες χώρες που σήμερα έχουν προληπτικά «παγώσει» τη χρήση του, πιέζουν την εταιρεία AstraZeneca να χορηγήσει περισσότερα εμβόλια στην ευρωπαϊκή ένωση!

Προσωπικά, ελπίζω να είμαι από τους πρώτους που θα κληθούν να λάβουν αυτό το εμβόλιο στην Ελλάδα!

* Ο Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος είναι καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.