Συνεχόμενοι πνιγμοί: Δεν αρκούν τα μηνύματα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ στην Ουκρανία θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και υψηλό κόστος: Το διαμήνυσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους πολίτες, τους οποίους και προετοιμάζει για μια ανοιξιάτικη θύελλα. Τόσο η εισβολή όσο και οι κυρώσεις στη Ρωσία θα εξάγουν αναταράξεις και ανωμαλίες.

Η ΘΥΕΛΛΑ αυτή όμως θα πρέπει να αναχαιτιστεί γρήγορα. Η κοινωνία έρχεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεκινώντας από τη χρεοκοπία και περνώντας από τον κάβο της πανδημίας. Δεν αντέχει, μετά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, αλλά και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα προϊόντα, ένα ακόμα χτύπημα.

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ, κάτι τέτοιο θα ήταν τελειωτικό.

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ οι προειδοποιήσεις, επομένως. Οι πολίτες και η αγορά πρέπει να προστατευθούν.

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ Αρχή τοποθετήθηκε στις εξελίξεις του Ουκρανικού μετώπου. Αν και δείχνει αποστροφή απέναντι στην πολεμική έξαρση, αποφεύγει να καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή. Εμφανίζει την κατάσταση ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεν παίρνει ίσες αποστάσεις από τις πλευρές, διότι θεωρεί ότι η πλευρά είναι μία: Ο ιμπεριαλισμός στις διάφορες εκδοχές του. Διαλέγουμε στρατόπεδο; Ναι, θέλουμε ένα στρατόπεδο καθαρό από στρατούς. Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι όσο έχουμε ξένες βάσεις στα εδάφη μας, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε θέση παραπλήσια της Ουκρανίας. Είναι δηλαδή τώρα η καταλληλότερη εποχή για να βρεθούμε χωρίς συμμαχική κάλυψη, με έναν Ερντογάν να έχει παραγγείλει σε κλειδαρά το άνοιγμα οποιασδήποτε πόρτας ή παράθυρου στο Αιγαίο. Οσον αφορά την Ουκρανία, μπορεί να πληρώνει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην πόρτα της, αλλά δεν είχε τα περιθώρια να επιλέξει μια μακάρια ουδετερότητα: Είτε τραβώντας από το αφτί, είτε σύροντας από τον χαλκά, η τιθάσευσή της από τον Πούτιν ήταν δρομολογημένη.