Κορύφωση του Καρναβαλιού χωρίς σχέδιο

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ σε ένα καρναβαλικό τριήμερο με αστάθμητες κινήσεις ρευμάτων. Αναμένουμε αρκετούς επισκέπτες, με ανεξακρίβωτες διαθέσεις. Πιο ευδιάκριτες είναι οι προθέσεις των Πατρινών, που έχουν ήδη ανασύρει τα «καρναβαλικά» τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ εκδηλώσεις δεν επιτρέπονται, αλλά θα γίνουν οπωσδήποτε ιδιωτικές διασκεδάσεις σε αχανή χρονική και τοπική έκταση, από τα μεσημέρια μέχρι τα ξημερώματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, πολύς θα είναι ο κόσμος, καιρού επιτρέποντος που θα κυκλοφορήσει στις δημοφιλείς περιοχές, στο πλαίσιο της παραδοσιακής κοινωνικότητας που διέπει τα έθιμα και τις γιορτές. Πηγαίνουμε όπου περιμένουμε να δούμε «τους πολλούς», να πιάσουμε σφυγμό μαζικότητας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έκπληξη ότι η πόλη πορεύεται προς την (τηρουμένων των αναλογιών) κορύφωση του τριημέρου, χωρίς συνεργασία και σχεδιασμό των συναρμόδιων φορέων.

Η ΕΛΑΣ και άλλες Αρχές θα είναι παρούσες, με έμφαση στην αποτροπή καταστάσεων που θα αναιρούν την υγειονομική προστασία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε κάποιο βαθμό οι ίδιοι οι πολίτες θα επιδείξουν σωφροσύνη. Μαθαίνουμε ότι σε καρναβαλικές συναθροίσεις των προηγούμενων ημερών, οι ίδιες οι συντροφιές ζήτησαν ράπιντ και σελφ τεστ από τους καλεσμένους τους.

ΑΛΛΑ η σχετική παραίνεση θα έπρεπε να μην επαφίεται στους πολίτες. Θα έπρεπε να είχε απευθυνθεί έγκαιρα από τις Αρχές.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ μιλώντας, αστυνόμευση μαζικής κυκλοφορίας πεζών που ενδεχομένως τελούν σε ευφορία ή και ευθυμία, δεν είναι εφικτή. Αυτό που είναι εφικτό και απαραίτητο είναι να εστιάσουμε στην τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στα καταστήματα της ψυχαγωγίας. Διασκέδαση για εμβολιασμένους, με σοβαρό έλεγχο.

ΑΝ ΑΥΤΟ τηρηθεί, οι ζημιές του τριημέρου δεν θα είναι σοβαρές. Η αγορά θα δουλέψει, ο κόσμος θα περάσει καλά, και δεν θα έχουμε αξιοσημείωτο υγειονομικό λογαριασμό.

ΜΗΝ ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός «δεν τελειώνει», συνεπώς θα πρέπει να μάθουμε να τον σεβόμαστε, με Καρναβάλι ή χωρίς.