Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία ανάσα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Ουκρανία

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

“Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

“Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό”, δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. “Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε”.

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα.

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ”, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

“Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο”, είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: “Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί”.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ουκρανικού εδάφους στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αναγκάζοντας περισσότερους από 2,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διοικητής του Πούτιν σκοτώθηκε στην ενέδρα των Ουκρανών στο κομβόι

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία, καθώς όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι εμφανίζουν κινητικότητα προκειμένου να εξαπολύσουν τη μεγάλη τους επίθεση στο Κίεβο.

Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κοντά στο Κίεβο την Τετάρτη -μία μέσω της πολιορκημένης δυτικής πόλης Ιρπίν και άλλη μέσω της ανατολικής συνοικίας Μπροβαρί.

Τα στρατεύματα του Πούτιν τοποθετούν στρατιωτικό εξοπλισμό σε αγροκτήματα και μέσα σε κτίρια κατοικιών στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας. Στο νότο, Ρώσοι με πολιτικά ρούχα προελαύνουν στην πόλη Mykolaiv, ένα ναυπηγικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας με 500.000 ανθρώπους, ανέφερε. Ο ουκρανικός στρατός, εν τω μεταξύ, δημιουργεί άμυνες σε πόλεις στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά, και οι δυνάμεις γύρω από το Κίεβο «κρατούν τη γραμμή» ενάντια στη ρωσική επίθεση, δήλωσαν οι αρχές.

Την ίδια ώρα η μεγάλη φάλαγγα των ρωσικών τεθωρακισμένων εμφανίζεται να οδεύει προς το Κίεβο. Ωστόσο, μετά από πολλές ημέρες ακινησίας της φάλαγγας, οι Ουκρανοί υποστήριξαν σήμερα πως βομβάρδισαν το συγκεκριμένο κομβόι σε ενέδρα. Μάλιστα όπως λένε οι Ουκρανοί ο συνταγματάρχης, Αντρέι Ζαχάρωφ, διοικητής του συντάγματος αρμάτων μάχης, σκοτώθηκε στην ενέδρα αυτή. Οι ίδιες μεταδόσεις έδειξαν ότι η στήλη υπέστη σοβαρές απώλειες, με ένα άρμα και ένα τεθωρακισμένο όχημα να καταστραφούν.

Εν τω μεταξύ, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση στο Ίρπιν και αντεπιτίθενται το πρωί της Πέμπτης με τις μάχες να βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. «Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε κοντά στο Κίεβο», είπε. «Δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες», είπε.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν καρέ – καρέ το περιστατικό κάνουν το γύρο των social media, ενώ έχει αναρτηθεί και στον λογαριασμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Twitter. Μάλιστα στο Telegram αναφέρεται πως η ουκρανική επίθεση στη ρωσική φάλαγγα σημειώθηκε χθες Τετάρτη.

Δείτε βίντεο από την επίθεση στη ρωσική φάλαγγα:

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί -οι δύο Λευκορώσοι- μετά από βομβαρδισμό κοντά στο Ζιτόμιρ

Άλλοι τρεις νεκροί στην Ουκρανία, εξαιτίας βομβαρδισμού. Σύμφωνα με αναφορές σε ουκρανικά και όχι μόνο ΜΜΕ, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν μετά από επιθέσεις με ρουκέτες στο Κορόστεν, κοντά στο Ζιτόμιρ και βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ανάμεσα στους νεκρούς πολίτες είναι και δύο Λευκορώσοι φορτηγατζήδες. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης, Βλαντίμιρ Μοσκαλένκο.

Ρωσία: Δεν υπήρξε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε την Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: 71 παιδιά σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής – Νεκρό κορίτσι στο μαιευτήριο της Μαριούπολης

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα

Ο χθεσινός βομβαρδισμός ενός κτιρίου που στέγαζε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη προκάλεσε τρεις θανάτους, εκ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης που παραμένει σε ρωσικό κλοιό. Την προηγουμένη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ακόμη 17 ενήλικες τραυματίστηκαν.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία – Πούτιν: Παράνομες οι κυρώσεις της Δύσης

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες.

Ο κύριος Πούτιν έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πρώτη φορά κινέζος αξιωματούχος έκανε λόγο για «πόλεμο»

Η Κίνα χαρακτήρισε για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία με τη Ρωσία ως «πόλεμο», με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ουάνγκ Γι, να εκφράζει την ελπίδα να σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κρατικό δίκτυο της Κίνας, CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παράλληλα κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Επικοινωνία Σολτς και Μακρόν με Πούτιν: Ζητούν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία

«Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες «αξίωσαν» επίσης «από την Ρωσία άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: «Δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ»
Νέο διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μετά από 15 ημέρες πολέμου είπε πως «δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ».

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας για 15η μέρα. Σηκωθήκαμε όρθιοι. Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε βασικές κατευθύνσεις. Χάρη στους στρατιωτικούς, εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς και όλους όσους μπήκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα είμαστε ποτέ.
Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτή είναι η μοίρα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.

 

Ουκρανία: Δεύτερο 24ωρο χωρίς ρεύμα το Τσέρνομπιλ – Κατάπαυση του πυρός για επισκευή της βλάβης ζητά το Κίεβο
Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία – ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων – εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο, ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

«Ζητήσαμε επισήμως οι (Ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού», σημείωσε.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λαβρόφ: «Δεν πιστεύω ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει»

Μετά το φιάσκο στη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας δήλωσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

«Δεν θέλω να το πιστέψω και δεν το πιστεύω ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τις άκαρπες συνομιλίες στην Τουρκία με τον Ντμίτρι Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Ουκρανία: Nέος βομβαρδισμός στη Μαριούπολη την ώρα των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία – ΒΙΝΤΕΟ

Ακόμη μία ρωσική επίθεση σημειώθηκε στη Μαριούπολη το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας διαπραγματεύονταν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από και πρός την πόλη.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε, λίγο νωρίτερα, πως από τη νέα επίθεση από αέρος έχουν πληγεί κτήρια κατοικιών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», λέει ο Κουλέμπα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επισήμανε πως δεν υπήρξε πρόοδος στα δύο θέματα.
«Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από και προς τη Μαριούπολη», υποστήριξε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών, αλλά δεν κάναμε καμία πρόοδο ούτε σε αυτό».

«Άλλοι αποφασίζουν στη Ρωσία», πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο Πούτιν.

 

Ουκρανία: Πρώτα το Τσέρνομπιλ και τώρα η Ζαπορίζια – Ανησυχία για τη «σιωπή» του πυρηνικού σταθμού

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, τα συστήματα ειδοποίησης της Ζαπορίζια σταμάτησαν να στέλνουν ενημερώσεις μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την ξαφνική διακοπή ροής πληροφοριών στα κεντρικά της υπηρεσίας στην Βιέννη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό από τι προήλθε αυτή η διακοπή αλλά και ότι η Επιτροπή λαμβάνει ακόμα στοιχεία από άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που είναι σε λειτουργία.

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε περιοχές της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το υπ. Άμυνας της Ρωσίας

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες.

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ίγκορ Κονασένκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.

 

Ουκρανία: Ανοίγουν 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα -Χιλιάδες απομακρύνσεις

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η Μαριούπολη, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

 

Ουκρανία: Είχαμε προειδοποιήσει για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Μαριούπολης, λέει Ρώσος εκπρόσωπος

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι «ψευδείς ειδήσεις», εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία απέστειλε ενόπλους στην Ουκρανία να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας

Ενόπλους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Συρία απέστειλε η Τουρκία στην Ουκρανία προκειμένου να ενταχθούν στη «λεγεώνα των ξένων» και να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία έχει αποστείλει ενόπλους από το Καραμπάχ και τη Συρία στην Ουκρανία, ώστε να συμμετάσχουν στη «λεγεώνα των ξένων», που έχει συγκροτηθεί στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, ισχυρίζεται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της συριακής αντιπολίτευσης (φωτογραφία, επάνω, αρχείου).

Ζελένσκι: Νομίζω ότι ο Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο και θα διαπραγματευθεί

Την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και δεκαπέντε ημέρες στην Ουκρανία εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο Vice News. Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και θα διαπραγματευτεί αφότου διαπίστωσε ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

«Νομίζω ότι θα το κάνει. Νομίζω ότι βλέπει ότι είμαστε δυνατοί» λέει ο Ζελένσκι. «Θα το κάνει. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο» επαναλαμβάνει.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση και να τερματίσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Πώς να σταματήσει αυτός ο πόλεμος; Μόνο με διάλογο».

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Μπορεί σήμερα Πέμπτη 10/3/2022  να είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σταμάτησαν και οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά, έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Από την πόλη, πάντως, φέρεται να έχουν αποχωρήσει περί τους 50.000 αμάχους τις δύο προηγούμενες ημέρες και η έξοδος αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκαν διάφορες υποδομές στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Συζήτηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ – Ουκρανίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν, συζήτησε με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, τον Ολεξίι Ρέζνικοφ, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.