Με τα μέτρα και τις παροχές δεν πάμε μακριά

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ πρωθυπουργό και υπουργούς να ανακοινώνουν παροχές πριν καν εκδηλωθεί σε πλήρη έκταση το πρόβλημα που προσπαθούν να αναχαιτίσουν, μπορείς να εικάσεις τι περιμένει την ελληνική κοινωνία και την αγορά ως συνέπεια από τον ασκό του Αιόλου, που άνοιξε στο ουκρανικό μέτωπο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θεσπίζει μέτρα που στοχεύουν στις πιο αδύνατες ομάδες του πληθυσμού, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι πέρα από την κοινωνική διάσταση, υπάρχει και η οικονομική: Αν η επικείμενη κρίση- που ήδη ο προπομπός της είναι η ραγδαία άνοδος στις τιμές των καυσίμων- χτυπήσει ισχυρά το σύνολο της κοινωνίας, το πλήγμα θα διαχυθεί σε όλους τους τομείς της ελληνικής ζωής. Η οικονομική και η υγειονομική κρίση μηδένισαν τα περιθώρια απορρόφησης ανωμαλιών για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δυνατότητας, θα μειώσει τις καταναλώσεις και θα προκαλέσει ερημιές, σαν κι αυτές που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της περιοχής μας: Δεν κατανοούν, λένε, γιατί η κυβέρνηση είναι φειδωλή σε παροχές. Φοβόμαστε ότι το πράγμα είναι οδυνηρά απλό. Το δημόσιο ταμείο δεν έχει άλλες αντοχές. Ούτε βέβαια μας πάει μακριά μια πολιτική παροχών της τάξης των μερικών εβδομάδων. Μονόδρομος για όλους, είναι η λήξη του πολέμου, η ειρήνευση και η αναστολή των κυρώσεων που μπλοκάρουν την οικονομική ζωή σε διεθνή κλίμακα.

Η ΕΙΡΗΝΗ δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης, αλλά και όρος επιβίωσης για τις κοινωνίες. Ακούγεται απλοϊκό, αλλά αυτό διδάσκει η παγκόσμια ιστορία και η κοινή λογική. Αλλά πρυτανεύουν άλλες παράμετροι τον τελευταίο καιρό. Και ουκ ολίγοι συμπολίτες, σιγοντάρουν…