Πάτρα – Ρίο: Ξηλώστε την προβλήτα της εποχής… «Αβέρωφ»

Η προβλήτα στην παραλία του ξενοδοχείου του Πόρτο Ρίο είναι ένα θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της περιοχής του Ρίου, η οποία έχει διαβρωθεί και αποτελεί πηγή σοβαρών κινδύνων.
Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ρίου Νικολίτσα Μπετιχαβά, με επιστολή της προ μηνών, έθεσε το θέμα στον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, το Λιμενικό τμήμα Ρίου, τον αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Φωκίωνα Ζαΐμη και τον αντιδήμαρχο Ρίου Ευάγγελο Κατσακούλη.
Ως γνωστόν, αυτό το διάστημα συντάσσεται η μελέτη για τα βελτιωτικά έργα του οδικού δικτύου της παραλιακής ζώνη του Ρίου, γι’ αυτό οι κάτοικοι ζητούν να εισακουστεί το αίτημά τους σχετικά με την προβλήτα ως γνώστες των αναγκών της περιοχής.
Η προβλήτα κατασκευάστηκε μπροστά από το -τότε- ξενοδοχείο «Αβέρωφ» το 1986 και έχει μήκος περίπου 45 μέτρα. Είχε προβλεφθεί να υπάρχουν κενά ανάμεσα στα τσιμεντώματα ώστε να διέρχονται απρόσκοπτα τα ιζήματα και να μην αλλοιώνεται η παράκτια δίαιτα. Λόγω της έντασης όμως τα κενά έκλεισαν και το έργο λειτουργεί ως συμπαγές με αποτέλεσμα να έχουν αποκολληθεί μεγάλοι όγκοι μπετόν καθιστώντας την προβλήτα αυτή επικίνδυνη για την σωματική βλάβη τόσο των λουόμενων και κατοίκων της περιοχής όσο και για σκάφη που διέρχονται στο θαλάσσιο χώρο.
Στη συγκεκριμένη παραλία, τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν καθημερινά εκατοντάδες λουόμενοι μπάνιο, πολλοί εξ αυτών παιδιά μικρής ηλικίας που δεν μπορούν να υπολογίσουν τους κινδύνους που ενέχονται.
Επιπλέον, ένας ακόμα λόγος που ζητούν οι κάτοικοι της αφαίρεση της προβλήτας είναι επειδή πλέον δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της, δηλαδή ο προσωρινός ελλιμενισμός των τουριστικών σκαφών, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί για περισσότερο από μία δεκαετία.
Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι του Ρίου αλλά και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας είναι οι τοπικές αρχές μαζί με τους μηχανικούς να προχωρήσουν σε αυτοψία του χώρου, να διαπιστώσουν την ακρίβεια των γραφομένων και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αφαιρεθούν οι τσιμέντινοι όγκοι. Με την αφαίρεση, στην επιστολή της κ. Μπετιχαβά, τονίζεται πως δεν θα εμποδίζεται η φυσική παράκτια στερεομεταφορά και θα ανασχεθεί το φαινόμενο της διάβρωσης, ενώ θα πάψουν και οι κίνδυνοι τραυματισμών και φθορών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ