Οταν δεν υπάρχουν υπηρεσιακά συμβούλια

Αγαπητή «Π»,
σε σχέση με τα αναφερόμενα στο σημερινό σας ρεπορτάζ για τις αλλαγές στο ΠΠΝΠ από τον αναπληρωτή Διοικητή κ. Μπάκο, αλλά και για τις αντιδράσεις που υπήρξαν, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω τα εξής:
Το πρόβλημα δεν είναι καθεαυτό οι αλλαγές του κ. Αναπληρωτή Διοικητή αλλά -υποπτεύομαι- το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και κυρίως αυτοί που έχουν τοποθετηθεί με ανάθεση σε θέσεις προϊσταμένων, εξακολουθούν να είναι θύματα της πολιτικής των αναθέσεων των διοικούντων, με κάθε αλλαγή Κυβέρνησης-Διοίκησης, επειδή απλούστατα ΔΕΝ υπάρχουν Υπηρεσιακά Συμβούλια στα Νοσοκομεία για να κάνουν τις αναγκαίες κρίσεις και αξιολογήσεις των Υπαλλήλων και έτσι να τοποθετηθούν οι ικανότεροι, με βάση τα προσόντα τους, όπως τα ορίζει η Νομοθεσία, στις θέσεις Προϊσταμένων.
Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ συνεπώς, οφείλει να απαντήσει, όπως και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων -ίσως και άλλων δημοσίων οργανισμών- γιατί σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν Υπηρεσιακά Συμβούλια που καθυστερούν όχι μόνο τις κρίσεις προϊσταμένων, αλλά και άλλες ανάγκες των εργαζομένων όπως αξιολογήσεις με βάση τίτλους σπουδών, για βαθμολογική και μισθολογική αναβάθμιση;
Όλοι γνωρίζουμε πώς η έλλειψη Υπηρεσιακών Συμβουλίων επιτρέπει στις Διοικήσεις να ”αυθαιρετούν” δηλαδή να κάνουν μετακινήσεις προσώπων στις θέσεις ευθύνης, χωρίς έστω μια εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης που να λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του νόμου. Είναι φυσικό επομένως οι σύλλογοι εργαζομένων να διαμαρτύρονται, όταν γίνονται αλλαγές προσώπων στις θέσεις ευθύνης κι η διαμαρτυρία τους αφορά και στις προσωπικές (ή και κομματικές) επιλογές των νέων προσώπων αλλά και στην μη ύπαρξη και λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στα Νοσοκομεία!
Το γεγονός ότι στο ΠΠΝΠ υπάρχει ακόμη ΜΟΝΟ αναπληρωτής διοικητής χωρίς Διοικητή, δείχνει πώς η διοίκηση ασκείται ελλειματικώς, όσο ικανός κι αν μπορεί να θεωρηθεί ο αναπληρωτής διοικητής. Σε ένα τόσο μεγάλο Νοσοκομείο όπως το ΠΠΝΠ, αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους αλλά και για τον Νοσοκομειακό θεσμό, το να στερείται τόσο καιρό Διοικητή και η διοίκηση να λειτουργεί με ….υποκατάστατα.

Με εκτίμηση

Τάκης Γεωργακόπουλος
γιατρός πνευμονολόγος
πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ